Friday 31 July 2015

Ο Όσιος Παΐσιος στο Margate


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28η Ιουλίου τ.έ. το βράδυ μια εξαιρετικά συγκινητική εκδήλωση στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη Margate της Ανατολικής Αγγλίας.


Συγκεκριμένα η θεοφιλής Κοινότητα, με επικεφαλής τον Ιερ. Προϊστάμενό της Πανοσιολ. Αρχιμ. Βησσαρίωνα Κοκλιώτη, υποδέχθηκε τη νεοϊστορηθείσα εικόνα του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.


Η ιερή εικόνα φιλοτεχνήθηκε στο Αγιογραφείο της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους και την συνόδευσε και μετέφερε στην Κοινότητα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Γρηγοριάτης. Ο σεβαστός π. Φιλόθεος έρχεται στην Αγγλία κάθε καλοκαίρι, με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου, και διακονεί λειτουργικά Κοινότητες στην Κεντρική Αγγλία.


Άμα τη εισόδω της ιερής εικόνας στον Ιερό Ναό εψάλη η Ακολουθία της Παράκλησης προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου. Κατόπιν ο π. Φιλόθεος προσέφερε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα Λόγο Πνευματικό, αναφέροντας κυρίως τις προσωπικές εμπειρίες του από τη συναναστροφή του με τον νέο Άγιο της Ορθοδοξίας. Ο λόγος του ήταν μεστός, πατερικός και πλήρης πνευματικών και ηθικών μηνυμάτων.


Το πολυπληθές εκκλησίασμα, που αποτελούνταν από μέλη της Κοινότητας, αλλά και από ευλαβείς προσκυνητές που κατέφθασαν από το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, απόλαυσε πνευματικά την όμορφη και κατανυκτική αυτή εκδήλωση, η οποία πλημύρισε τις ψυχές όλων με συγκίνηση και πνευματική ευφροσύνη.


Στο τέλος της εκδήλωσης η Κοινότητα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλο, προσέφερε στην Κοινοτική Αίθουσα πλούσια και εγκάρδια φιλοξενία σε όλους τους συμμετασχόντες.


Αξίζει να αναφερθεί πως η εν λόγω Κοινότητα ιδρύθηκε το 1964 και ο Ιερός Ναός της εγκαινιάσθηκε  το 1969. Έχει Ελληνικό και Κατηχητικό Σχολείο, Ορθόδοξο Νεανικό Κέντρο, οργανώνει τακτικά επιμορφωτικές ομιλίες και εκδρομές, κι επίσης φροντίζει ποιμαντικά τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Kent στο Canterbury, όπως επίσης ασθενείς και φυλακισμένους. Εκείνο πάντως που την κάνει ιδιαίτερα γνωστή είναι ο Αγιασμός των Υδάτων που τελείται κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια στην παραλία της όμορφης πόλης του Margate.


Όσιε Θεοφόρε Πάτερ ημών Παΐσιε, πρέσβευε υπέρ πάντων των Αποδήμων Ελλήνων Ορθοδόξων και υπέρ της Πατρίδος ημών!

Πηγή: ΡΟΜΦΑΙΑ

Thursday 30 July 2015

Κοινοτικός Εορτασμός & Χειροτονία Ιερέα


ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ HARROW ΒΔ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες ο επίσημος Ετήσιος Εορτασμός στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων, στο ΒΔ Λονδίνο, με την ευκαιρία της Εορτής των Προστατών της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού και Αγ. Παρασκευής της Αθληφόρου.


Κατ’ αρχάς οι Προστάτες Άγιοί μας τιμήθηκαν, όπως ορίζει η Παράδοση της Εκκλησίας μας, με Πανηγυρικές Ακολουθίες και Τελετές. Συγκεκριμένα το Σάββατο 25η Ιουλίου το βράδυ τελέστηκε Μέγας Εσπερινός και την Κυριακή 26η Ιουλίου το πρωΐ Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προς τιμήν της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου, στη διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε τον άξιο Ιεροδιάκονό του για μια πενταετία π. Παύλο Λάμπρου σε Πρεσβύτερο.


Στο νέο Ιερέα ο Άγιος Θυατείρων του έδωσε παράλληλα με το όνομα Παύλος και το όνομα Παρασκευάς, προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, που εόρταζε την ημέρα εκείνη. Τον συμβούλεψε δε να ακολουθεί στη ζωή και στην ιερατική του διακονία το τολμηρό και ομολογητικό παράδειγμα του Αγίου Ερμολάου, που επίσης εόρταζε την ημέρα εκείνη, ο οποίος υπήρξε Ιερομάρτυρας της Εκκλησίας, καθώς επίσης Κατηχητής και Βαπτιστής του Αγίου Παντελεήμονος.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε, στους Κοινοτικούς χώρους, μεγάλο Κοινοτικό Πανηγύρι. Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Παντελή Δημοσθένους και οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας της Κοινότητας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, είχαν ετοιμάσει σουβλάκια, και πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά, προς τέρψη των πολλών μελών και φίλων της Κοινότητας, που είχαν προσέλθει για να λάβουν την ευλογία των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής στη ζωή, τις οικογένειες και τα έργα τους. Το Πανηγύρι διανθίζονταν και από ωραία ελληνική μουσική.


Στη διάρκεια της Πανηγύρεως, με πρωτοβουλία του Προέδρου των Νέων Επιστημόνων της Κοινότητας κ. Παναγιώτη Αργυρού, βγήκε και μια ωραία φωτογραφία selfie, σύμφωνα με τη σύγχρονη συνήθεια των νέων ανθρώπων της εποχής μας, που απεικονίζει τον Σεβασμιώτατο Άγιο Θυατείρων, τον νεοχειροτονηθέντα Ιερέα, τον Ιερέα της Κοινότητας και τον κ. Αργυρού, όλους πρόσχαρους και χαμογελαστούς.


Το βράδυ της Κυριακής, παραμονή της Εορτής του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Λιτάνευση της Ιεράς Κτητορικής Εικόνος του Ιερού Ναού μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιερέας και Ιατρός Αρχιμ. Δρ. Χρυσόστομος Τύμπας, ο οποίος προσέφερε στους προσκυνητές πολλή τροφή για την ψυχή και την σκέψη τους, με την θαυμάσια θεολογική κι αγιολογική ομιλία του.


Τη Δευτέρα 27η Ιουλίου, ανήμερα της Εορτής του Αγίου Παντελεήμονος, τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τροπαίου κ. Αθανασίου, ο οποίος ομίλησε προς το εκκλησίασμα με ιδαίτερη έμπνευση και γλαφυρότητα, υπογραμμίζοντας την προσφορά του Αγίου Παντελεήμονος ως ιατρού και αναφέροντας σύγχρονα παραδείγματα αφοσιωμένων στο καθήκον τους ιατρών, που με τον τρόπο αυτό συνεχίζουν την παράδοση της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, η οποία ήταν στο κέντρο της ζωής και διακονίας του Αγίου Παντελεήμονος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, καθώς επίσης και πολλοί λαϊκοί επίσημοι, όπως Πρόεδροι Κοινοτήτων και Ομογενειακών Συλλόγων, εκπαιδευτικοί της Παροικίας και άλλοι. Επίσης, την Κοινοτική Πανήγυρη τίμησε με την υψηλή παρουσία του και ο νεοαφιχθείς Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Κουκουλαρίδης. Σε όλους τους παραπάνω προσφέρθηκε αντίγραφο της κτητορικής εικόνας του Ναού.


Τους επισήμους και τους ευλαβείς προσκυνητές υποδέχονταν όλες αυτές τις ημέρες στην πανηγυρίζουσα Κοινότητα ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο εορτάζων Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, ο Κτήτορας και Μέγας Ευεργέτης κ. Πανίκος Ηροδότου και οι λοιποί Κοινοτικοί παράγοντες.


Ας ευχηθούμε ολόψυχα οι Μεγαλομάρτυρες και Ιαματικοί Άγιοι της Κοινότητας, Άγιος Παντελεήμων και Αγία Παρασκευή, να είναι πάντα βοηθοί και πρεσβευτές όλων στο θρόνο του Αγίου Θεού μας και να μας ενισχύουν στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της χριστιανικής ζωής!

Wednesday 29 July 2015

Ο Πατριάρχης για το Αλφαβητάρι


Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μας επιδαψίλευσε την Πατριαρχική και Πατρική ευλογία του στο νεοεκδοθέν πόνημά μας «Αλφαβητάρι».


Είναι μεγάλη η προσωπική τιμή που αισθανόμαστε και η οικογενειακή χαρά που λάβαμε κι αισθάνομαι πως οφείλω μέσω της ανάρτησης αυτής να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες και τη συγκίνησή μου στον Άξιο Οιακοστρόφο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας για την ευμένεια και την εμπιστοσύνη του. Ο Άγιος Θεός μας να αξιώνει πάντα τον Πατριάρχη του θεοφιλούς Γένους μας να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί, με την προσωπικότητα, το λόγο του και το παράδειγμά του, στα μονοπάτια της αλήθειας και του χρέους.

Tuesday 28 July 2015

Χειροτονία Επισκόπου Αλικαρνασσού


Προχθές Κυριακή, Εορτή της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου, τελέσθηκε στην Ίμβρο η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Αλικαρνασσού, προεξάρχοντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.


Ο νέος Επίσκοπος, αγαπημένος και πολυσέβαστος φίλος μας, από τα χρόνια της διακονίας του στην Αγγλία, ονομαζόμενος Νικόλαος (Σεργάκης), μετονομάσθηκε σε Αδριανό κατά τη χειροτονία του. Στη χειροτονία του παρέστησαν Έλληνες και Τούρκοι επίσημοι και πλήθος κόσμου, μόνιμοι κάτοικοι της Ίμβρου αλλά και απόδημοι.


Στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό ευχόμαστε ολόψυχα η Αρχιερατική του διακονία να είναι μακρά, άλυπη, θεοφιλής, καλλίκαρπος, γεμάτη χάρη και φως, και στηρικτική εν παντί της Μητρός Εκκλησίας, του σεπτού Οικουμενικού μας Πατριαρχείου!

ΠΗΓΗ: Amen.gr

Monday 27 July 2015

Τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος 2015


Στοχασμοὶ στὸ περιθώριο τῆς Γιορτῆς

Στὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μου, τὸν Χαλκίδος κύριο Χρυσόστομo,
ποὺ διηνεκῶς εὔχεται γιὰ τὸ ναὸ καὶ τὴν ἐνορία «ἥν ἐστερέωσε».

Μεσοῦντος τοῦ θέρους, τοῦ Ἐλληνικοῦ θέρους μὲ τὸ ἐκτυφλωτικὸ τὸ φῶς καὶ τὶς θεϊκὲς τὶς νύχτες, ὁδοιπορήσαμε κι ἐφέτος  μέχρι τὸ ναὸ τοῦ Πολιούχου τῆς ἐνορίας μας ποὺ σήμερα πανηγυρίζει. Γι᾿ ἄλλη μιὰ χρονιά. Ποὺ προστίθεται στὰ χρόνια ποὺ συμποσοῦνται σὲ τρισήμιση αἰῶνες.  Χάριτι Θεοῦ φυσικά, ἐπιτελοῦμε τὶς Πανηγύρεις,  ἀλλὰ  καὶ μὲ τὴν ἀναγκαία συνδρομὴ πάντων: ἐνοριτῶν ἐπιτρόπων, φιλεόρτων προσκυνητῶν, ἱεροψαλτῶν καὶ φιλοτίμων γειτόνων ἀδελφῶν καὶ συλλειτουργῶν. 


Ἔτσι ἡ Κατίνα, ἡ ἐπιτρόπισσα και φέτος, ἀφοῦ σύναξε τὶς φιλάγιες καὶ φιλότιμες ἐνορίτισσες, λάμπρυνε τὸ ναὸ καὶ τοῦ χάρισε μιὰν αἴγλη θαυμαστή. Κι εἶναι συγκινητικὸ τὸ φαινόμενο αὐτὸ ποὺ θυμίζει τὴ μοναστηριακὴ «παγγενιά», γιατὶ ὑψώνει τὴ συνεργασία ἐκεῖ ποὺ πραγματικὰ τῆς ἀνήκει.

Ὁ Ρήγας ὁ ἐπίτροπος φρόντισε γιὰ τὶς μυρτιὲς καὶ δάφνες ποὺ θὰ στολίσουν τὶς θύρες κ.λ.π., ὁ Βασίλης γιὰ τὰ λουκούμια καὶ  τὸ φωτισμό, κι ὁ καθένας μας ἄρχισε νὰ προετοιμάζεται γιὰ τὰ εἰσόδια τῆς γιορτῆς.

***********************************************************

Πάντα ἡ πιὸ ἱερὴ καὶ πάνσεπτη ὥρα εἶναι ἐκείνη ποὺ προσέρχονται, μετὰ τὸ ἄκουσμα τῶν ἑόρτιων κωδωνοκρουσιῶν τὴν παραμονή, σὲ ὤρα δειλινή,  οἱ ταπεινοὶ κι ὀλίγιστοι, χρόνο τὸ χρόνο, ἐνορίτες στὸ ναὸ μὲ τὰ πρόσφορα τῆς εὐλαβικῆς τους καταθέσεως  στὸν Ἅγιό τους -οἱ παλαιότεροι, ποὺ σήμερα δὲν ὑπάρχουν πιά,  τὸν ἔλεγαν «παπποῦ».

Τὰ πρόσφορα μὲ τὰ ὀνόματα εἶναι πάντα μιὰ ἀφορμὴ γιὰ τὸν παπᾶ νὰ ἐξετάσει τὶ κρύβεται πίσω ἀπὸ αὐτά: ἀσθένεια, κάποιο αἴτημα, δοκιμασία προσωπικὴ ἤ οἰκογενειακή ( π.χ. ἡ ἀνεργία). Αἴτημα βαθὺ τὸ κάθε πρόσφορο, τὸ καθαρὸ κερί, τὸ λάδι κ.λ.π. γίνεται ἐφαλτήριο γιὰ προσευχή, ἀλλὰ καὶ διηνεκῆ μνημόνευση. Γι᾿ αὐτὸ καὶ δὲν παρεξηγοῦμε ἐκείνους ποὺ μᾶς λοιδωροῦν ἐμᾶς τοὺς παπάδες ὡς «ψωμοζῆτες», γιατὶ δὲ γνωρίζουν οἱ ἄνθρωποι πὼς τὸ κάθε πρόσφορο εἶναι μιὰ εἰδικὴ περίπτωση, ποὺ χρήζει τῆς ἀναφορᾶς στὸν Πατέρα τῶν Φώτων κι ὄχι τῆς ἀποθήκευσης στὸ σπίτι τοῦ κάθε παπᾶ. Δὲν παρεξηγοῦμε ἐπίσης ἐκείνους ποὺ βλέπουν τὰ ἀναθήματα τῶν πιστῶν πάνω στὴν εἰκόνα καὶ τὰ μεταποιοῦν σὲ μετρητά. Δίκιο ἔχουν οἱ ἄνθρωποι... Ποῦ νὰ καταλάβουν, στ᾿ ἀλήθεια,  ὅτι τὸ κάθε ἕνα εἶναι καὶ μιὰ μαρτυρία κι ἕνας ἄυλος -κι ἄγνωστος ἀσφαλῶς σήμερα- κατάλογος αἰτημάτων ποὺ τὰ ἔχουν μουσκέψει ποταμοὶ δακρύων.

Ἄς μοῦ ἐπιτραπεῖ νὰ τὸ ἐπαναλάβω. Ἦταν παραμονὴ τῆς πρώτης πανηγύρεως. Ἐδῶ καὶ 36 χρόνια...

Ὅλα στολισμένα καὶ σὲ ἀναμονὴ τῆς ἐνάρξεως τοῦ Μ. Ἑσπερινοῦ.   Τότε ἐμφανίζεται ἡ γιαγιὰ ἐκείνη, ἡ θειὰ τὸ Μαριγώ -συγχωρεμένη σήμερα-καὶ μὲ παράπονο μοῦ λέει:  «Παπᾶ μ᾿ γιατὶ δὲν ἔβαλις κι του ρουλόϊ τ᾿ πιδιοῦ μ’σν ᾿ εἰκόνα;».

Τῆς ἐξήγησα ὅτι τὸ ρολόϊ ἦταν βαρὺ κι ὅτι μποροῦσε νὰ σπάσει τὸ τζάμι κι ἡσύχασε. Ὅμως παράλληλα τὴ ρώτησα γιατὶ ἀγωνιᾶ; Καὶ μοὺ ἐξήγησε μὲ τραγικὴ ἔκφραση καὶ συγκίνηση ποὺ δὲν περιγράφεται, πὼς τὸ ρολοϊ αὐτό, ρολόϊ παλιό, τῆς τσέπης κι ὄχι τοῦ χεριοῦ, ἦταν τοῦ ἄρρωστου παιδιοῦ της, ποὺ ἔφυγε πολὺ νέο ἀπὸ ἀσθένεια βαρειὰ κι ὅτι τὸ ρολόϊ αὐτὸ ἦταν ἀφιερωμά του στὸν Ἅγιο, γιὰ νὰ τὸν  γιάνει.

Σκέφτηκα ὅτι ὁ νέος Ἁγιος, ὁ νεαρὸς γιατρὸς Παντελεήμων, μπορεῖ νὰ μὴν ἔδωσε στὸν ἄρρωστο νέο τὴν ὑγεία του, ὅμως κάπου σιμά του θὰ τὸν ἔχει τὸ γιὸ τῆς θειᾶς  τῆς Μαριγῶς. Κι ὅσο γιὰ τὸ ρολόϊ, αὐτὸ θὰ μετρᾶ τοὺς ρυθμοὺς τῆς ἐγκοσμιότητας, μέχρι κιι ἐμεῖς ν᾿ ἀναχωρήσουμε, ὅπως ὁ μπάρμπα Γιάννης κι ἡ θειὰ τὸ Μαριγώ, οἱ γονεῖς τοῦ νέου ποὺ ἔφυγε νωρίς, γιὰ νὰ δοῦμε κι ἀκούσουμε τὴν εύγνωμοσύνη τοῦ Ἁγίου καὶ περισσότερο νὰ προσέξουμε τὴ φροντίδα καὶ ἀγάπη του γιὰ «τοῖς πίστει καὶ πόθῳ, ἀεὶ  δοξάζοντας Αὐτόν».

Παπα - Κων. Ν. Καλλιανός