Αρχή της Νηστείας του Δεκαπενταυγούστου σήμερα.
Τι καλύτερο αφιέρωμα λοιπόν από μια ωραία και πρωτότυπη συνταγή της Βιργινίας για τις φακές του φούρνου.
Τα υλικά:
2 φλυτζάνια φακές (μεγάλες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο
Λίγες σταγόνες ξύδι
4 δαφνόφυλλα
½ κουταλάκι κίμινο
½ κουταλάκι ρίγανη
1 καρότο ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρύφτη
Σέλινο ψιλοκομμένο (2-3 sticks)
Αλάτι
Λίγο νερό βρασμένο (ώστε να μην σταματά η βράση)
¾ ενός κουτιού ντομάτα περασμένη στο multimoulinex
2 φλυτζάνια φακές (μεγάλες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο
Λίγες σταγόνες ξύδι
4 δαφνόφυλλα
½ κουταλάκι κίμινο
½ κουταλάκι ρίγανη
1 καρότο ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρύφτη
Σέλινο ψιλοκομμένο (2-3 sticks)
Αλάτι
Λίγο νερό βρασμένο (ώστε να μην σταματά η βράση)
¾ ενός κουτιού ντομάτα περασμένη στο multimoulinex
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα των 3 λίτρων, τοποθετούμε την φακή, την οποία έχουμε προηγουμένως καθαρίσει και πλύνει.
Ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, ώστε να σκεπάσει την φακή μας και λίγο παραπάνω. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας, ώστε να ψήνετε σιγά - σιγά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε 1-2 ποτήρια ζεστό νερό.
Σε ½ ώρα με ¾ της ώρας η φακή μας θα είναι έτοιμη. Πρέπει να είναι πηχτή, όχι σαν σούπα.
Ανοίξτε την κατσαρόλα έτσι ώστε να φύγουν οι υδρατμοί για τουλάχιστον 10’.
Κατόπιν τοποθετήστε την φακή μέσα σε γυάλινο πυρέξ (αν είναι δυνατόν διαφανές, γιατί έχει παρατηρηθεί οτι τα αποτελέσματα ψησίματος είναι καλύτερα όταν το πυρέξ είναι διαφανές γυάλινο, σε σύγκριση με τα άλλα που είναι χρωματιστά). Αφήστε την να κρυώσει τελείως. Όσο θα κρυώνει και θα φεύγουν οι υδρατμοί, τόσο πιο συμπαγής θα φαίνεται.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάλτε λίγες πατάτες με νερό και αλάτι να βράσουν. Όταν ψηθούν καλά, τις λιώνετε με ένα πιρούνι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάλτε λίγες πατάτες με νερό και αλάτι να βράσουν. Όταν ψηθούν καλά, τις λιώνετε με ένα πιρούνι.
Προσθέτετε (αν δεν είναι περίοδος νηστείας) λίγο ανάλατο βούτυρο και 2-3 ποτήρια γάλα. Τα αναμιγνύετε καλά, σαν να είναι πουρές.
Με ένα κουτάλι αρχίζετε να τοποθετείτε τον πουρέ πάνω από τις φακές, σαν να είναι κρέμα. Με ένα πιρούνι τραβάτε γραμμές και κάνετε σχέδια, ώστε να φαίνεται διακοσμημένο. Αν θέλετε, ρίχνετε από πάνω λίγο κεφαλοτύρι, ή καννέλα ψιλοκομμένη.
Σε περίοδο νηστείας, αντί για βούτυρο και γάλα, ρίχνουμε μέσα στον πουρέ ελαιόλαδο και λίγο ζεστό νερό. Και αντί για τυρί, αμύγδαλο ψιλοκομμένο.
Το βάζουμε στο φούρνο, ώστε να ροδίσει ο πουρές από πάνω, σε μέτρια θερμοκρασία, για περίπου ½ ώρα.
Σε περίοδο νηστείας, αντί για βούτυρο και γάλα, ρίχνουμε μέσα στον πουρέ ελαιόλαδο και λίγο ζεστό νερό. Και αντί για τυρί, αμύγδαλο ψιλοκομμένο.
Το βάζουμε στο φούρνο, ώστε να ροδίσει ο πουρές από πάνω, σε μέτρια θερμοκρασία, για περίπου ½ ώρα.
Το μυστικό σε αυτή την συνταγή είναι να βάλουμε τον πουρέ όταν η φακή μας θα έχει κρυώσει καλά!!!
Μπορούμε να ανακατέψουμε τις φακές και με κιμά σόγια (φοβερές γεύσεις!). Τότε είναι καλό να έχουμε βάλει μέσα και ψιλοκομμένα μανιταράκια.
Μπορούμε να ανακατέψουμε τις φακές και με κιμά σόγια (φοβερές γεύσεις!). Τότε είναι καλό να έχουμε βάλει μέσα και ψιλοκομμένα μανιταράκια.
Καλή σας όρεξη και καλή δύναμη για το στάδιο της νηστείας.
No comments:
Post a Comment