Το ”allotment” στην Αγγλία είναι ένα κομμάτι γης μέσα σε ένα ευρύ λαχανόκηπο, ο οποίος ανήκει συνήθως στο τοπικό Δημαρχείο, ή σε έναν Ανεξάρτητο Σύνδεσμο Λαχανόκηπων, και ενοικιάζεται (αντί ενός πολύ χαμηλού ενοικίου) από άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με την παραγωγή λαχανικών. Τα άτομα αυτά είναι κατά πλειοψηφία συνταξιούχοι.
Οι λαχανόκηποι αυτοί εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες των ανθρώπων των πόλεων, οι οποίοι θέλουν να απολαμβάνουν κάπως την εμπειρία των ανθρώπων της υπαίθρου. Το σύστημα αυτό ξεκίνησε το 18ο αι. Είναι ονομαστοί οι λαχανόκηποι του Μπίρμιγχαμ στις αρχές του 18ου αι. Ανάλογα συστήματα υφίστανται στη Γερμανία, τη Σουηδία και τις Φιλιπίνες.
Από την δεκαετία του 1970, οπότε άρχισε η μεγάλη οικολογική συνειδητοποίηση, τα allotments απέκτησαν μεγαλύτερη αξία και σημασία και ήλθαν στο προσκήνιο της ζωής των ανθρώπων των πόλεων. Η έγκριτη εφημερίδα The Guardian ανέφερε πρόσφατα (2008) ότι 330.000 άνθρωποι διαχειρίζονται στην Αγγλία από ένα allotment, ενώ 100.000 άλλοι περιμένουν σε λίστα αναμονής για να τους δοθεί η χρήση ενός λαχανόκηπου.
Πολλά άτομα της Ελληνικής Ομογένειας Μεγ. Βρετανίας διαχειρίζονται τέτοιους λαχανόκηπους κι έτσι παράγουν ωραία και εύγευστα λαχανικά, μερικά από τα οποία απολαμβάνουμε κι εμείς.
Πολύ ωραία τα λαχανικά σας! Το σύστημα αυτό το έχω δει και στην Ελβετία.
ReplyDeleteΖηλεύω. Δεν το γνώριζα. Εδώ, στην Αθήνα, παλεύω στη βεράντα να κάνω κάτι, αλλά με πολύ δυσκολία. Αν ο Δήμαρχος είχε όραμα, αλλά και γενικότερα η πολιτική θα μπορούσε η ζωή στην πόλη να έχει και αυτές τις χάρες με ενασχολήσεις που σε φέρνουν κοντά στη φύση.
ReplyDelete@ σοφία: Πράγματι ήταν ωραία σαλάτα. Κάναμε και γεμιστά. Φαίνεται πως διάφορες χώρες εφαρμόζουν αυτό το ωραίο σύστημα.
ReplyDelete@ ardalion: Η Αθήνα δυστυχώς δεν έχει ανάλογες υποδομές. Ίσως αν αρχίσει -έστω και αργά- να καταφέρει κάτι στο προσεχές μέλλον.