H Νηστεία των Αγίων Αποστόλων ξεκινάει από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και τελειώνει την παραμονή της Εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29η Ιουνίου). Επειδή η Κυριακή των Αγίων Πάντων εξαρτάται από την κινητή εορτή του Πάσχα δεν τιμάται σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Έτσι η διάρκεια της Νηστείας των Αγίων Αποστόλων δεν είναι ίδια κάθε χρόνο.
Πάντως ευρισκόμενοι ήδη μέσα στο πλαίσιο αυτής της Νηστείας σκεφθήκαμε να προτείνουμε ντολμαδάκια, χωρίς κιμά βέβαια. Είναι τα λεγόμενα γιαλαντζί, από την τούρκικη λέξη yalanci, που μεταφέρθηκε αυτούσια στα ελληνικά και σημαίνει τον ψεύτη και κατ’ επέκταση τον ψεύτικο, τον ψευδεπώνυμο, τον ιμιτασιόν. Τα ντολμαδάκια ονομάζονται γιαλαντζί, δηλαδή ψεύτικα, προφανώς γιατί ως κανονική συνταγή θεωρήθηκε εκείνη που περιέχει απαραίτητα και τον κιμά.
Αμπελόφυλλα και ρύζι είναι τα βασικά συστατικά της συνταγής. Ό,τι άλλο, αποτελεί «μυστικό» της κάθε νοικοκυράς.
Οι φωτογραφίες μας δείχνουν όμορφα σχέδια και χρώματα, αποδεικνύοντας ότι η μαγειρική είναι όντως τέχνη, που για να την ασκήσεις χρειάζεται ταλέντο και πολύ μεράκι.
Πάντως εμείς μπορούμε να επικυρώσουμε ότι -εκτός από την όψη- η γεύση ήταν καταπληκτική. Θα ξαναμαγειρέψουμε σύντομα το φαγητό αυτό, γιατί είναι υγιεινό και νόστιμο. Όσοι πιστοί (εννοώ καλοφαγάδες) προσέλθετε...
Καλημέρα Αδελφέ...
ReplyDeleteΓιαυτό κρατάς την Καπετάνισσα μακράν της πατρίας ομηγύρεως για να μην φάμε εμείς τα ντολμαδάκια και τους άλλους μεζέδες της!!!!
Να είναι καλοφάγωτα πάντα....
Καλημέρα....ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!
ReplyDeleteΠροσήλθον και ανένηψε η ψυχή μου με την αναφορά στη γιορτή αυτή.
Μικρό παιδί σαν ήμουνα και δεν πήγαινα ακόμη σχολείο, των Αγίων Αποστόλων παραμονή, στην Παναγίτσα τ' Αναπλιού μας θυμάμαι γινόταν ολονυκτία (στον πάγκο έξω κάτω από το χαγιάτι με κοίμιζαν) και ανήμερα θεία Λειτουργία και πέντε άρτοι .... Θεέ μου τί θυμήθηκα πάλι, πολύ συγκινήθηκα.
Επίσης, μετά χαράς βλέπω ωραία πράγματα. Δεν είναι ίσως της παρούσης αλλά ούτε και του παρόντος αλλά θα την τολμήσω την ερώτηση. Η γέμιση έχει μια διαφορετικότητα από τη συνηθισμένη. Υποψιάζομαι πως πρέπει να είναι πολύ νόστιμη, τί επί πλέον περιέχει;
Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών
@ Κώστας Καρακάσης,
ReplyDeleteΌταν κάποια στιγμή βρεθούμε στην Πατρίδα θα μας δοθεί πιστεύω η ευκαιρία να γευθούμε τα έργα των χειρών της...
Θα είσθε ο επίσημος προσκεκλημένος.
@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,
ReplyDeleteΧαίρε!
Να μας τα λες αυτά τα Αναπλιώτικα. Μας αρέσουν και μας αναζωογονούν.
Σε μια Ναυπλιώτισσα δεν μπορούμε βέβαια να στερήσουμε τα υλικά. Ιδού: ελαιόλαδο, τριμμένο καρότο, δυόσμο, φρέσκα κρεμμυδάκια, ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, λιγάκι από κίμινο και μπόλικο λεμόνι.
Ψήνονται στο φούρνο, μέσα σε πυρέξ, σκεπασμένα με ασημόχαρτο.
Καρότο, κύμινο και φούρνισμα δεν τα γνώριζα.
ReplyDeleteΤο Σάββατο θα τα δοκιμάσω.
Ευχαριστώ πάρα πολύ,
Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών
Στον φούρνο εεεε; Δεν γίνονται όμως λίγο "σφιχτά"...; Χωρίς σαλτσούλα, χωρίς πυχτουλό αυγολέμονο...(;).
ReplyDeleteΠάντως τα μυρωδικά είναι..."μαγικά".
Η γιαγιά μου η Πολίτισσα, έκανε τα ίδια (σχεδόν) γιαπράκια, τα έβαζε στην κατσαρόλα αλλά από κάτω έβαζε σειρές από παϊδάκια!!!!Τα σκέπαζε με πιάτο (γνωστό) και στο τέλος έκανε ένα πυχτό αυγολέμονο και τα περιέλουε! Αλατάκι και πιπεράκι....και καλώς να κοπιάστε!!!!