Σήμερα τιμούμε την ιερή μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, που μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ.
Το απολυτίκιο του Αγίου Παντελεήμονα μας λέγει:
Αθλοφόρε Άγιε, και Ιαματικέ Παντελεήμων, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.
Η ιστορική και θαυματουργή ρωσικής τεχνοτροπίας εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος, που παρουσιάζεται στην παρούσα ανάρτηση, προσεφέρθη χθες βράδυ στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου.
Μέχρι χθες βρισκόταν στην ιδιοκτησία του ευπατρίδη Ομογενούς κ. Ανδρέα Αυγουστή, Προέδρου της Κοινότητας Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων, Λονδίνου.
Η εικόνα αυτή ιστορήθηκε σε ανάμνηση της θαυματουργικής διάσωσης από άδικο θάνατο του διαδόχου των Αυτοκρατορικών Μεγαλειοτήτων του Ευσεβεστάτου Άρχοντος Βασιλόπαιδος και Μεγάλου Πρίγκηπος Νικολάου Αλεξάνδροβιτς, ο οποίος πληγώθηκε σοβαρά από φανατικό Ιάπωνα το 1891.
Προθυμοποιήθηκε δε, να την αγιογραφήσει ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Ιωαννίκιος Λιτβενιένκο, ο οποίος προΐστατο ερημικού Μονηδρίου Κελλίου της Αγίας Ζώνης, ευρισκομένου στην περιοχή της Ρωσικής Μονής Αγ. Παντελεήμονος του Αγίου Όρους.
Ας ευχηθούμε ολόψυχα η χάρη του Αγίου Παντελεήμονος να σκέπει όλους τους πιστούς και τους ευλαβείς προσκυνητές του Μεγαλομάρτυρα Αγίου.
Χρόνια πολλά για την εορτή της ενορίας σας, και με το καλό να δείτε και τελειωμένο τον καινούργιο ναό σας.
ReplyDelete@ Α. Παπαγιάννης,
ReplyDeleteΟ Άγιος Παντελεήμονας ας είναι σκέπη και προστασία μας!
Έτη πολλά στην ενορία σας και με τις ευχές όλων μας να γίνουν και τα εκαίνια του νέου υπέρλαμπρου ναού του Αγίου....
ReplyDeleteΚαι για την Ιστορία και μόνον...
Σε εκείνη την απόπειρα κατά της ζωής του Μ.Δουκός Νικολάου Αλεξάνδροβιτς, τον έσωσε κυριολεκτικά ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδος, υιός του Βασιλέως Γεωργίου Α!, και μετέπειτα Ύπατου Αρμοστού της Κρήτης.
Ο Αυτοκράτωρ της Ιαπωνίας είχε απονείμει στον Πίργκιπα Γεώργιο πολυτιμότατο ξίφος των Σαμουράϊ, το οποίο μετά τον θάνατο του, ο υιός του πρίγκιπας Πέτρος το επώλησε μαζί με όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του μεταξύ των οποίων και μια υπέροχη συλλογή από κομψοτεχνήματα Φαμπερζέ.
Τελευταίο επωλήθη και το θαυμάσιο ανάκτορο του πρίγκιπος Γεωργίου, έργο του Τσίλλερ, επί της οδού Ακαδημίας.