Μια μεγάλη τιμή μου επιδαψίλευσε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με την αποστολή προς εμάς της πασχαλινής του κάρτας.
Η κάρτα αυτή απεικονίζει μια φωτογραφία (που τράβηξε ο Νίκος Μαγγίνας) της Μονής Θεοτόκου του Λιβός στη Βασιλεύουσα, όπου υπάρχουν δύο επικοινωνούντες Ναοί, ο ένας αφιερωμένος στη Θεοτόκο και ο άλλος στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ιδρύθηκε τον 10ο αι. με δαπάνη Κωνσταντίνου του Λιβός. Χρησιμοποιήθηκε δε ως χώρος ταφής των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας.
Η σεπτή Κορυφή της Οικουμενικής Ορθοδοξίας γράφει ιδιοχείρως στην κάρτα: «Επλήσθη χαράς το στόμα ημών, εν τω λέγειν και εύχεσθαι ημάς προς αλλήλους: Ανέστη ο Κύριος! Αληθώς ανέστη! Διάπυρος προς Αυτόν ευχέτης, + ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος. Άγιον Πάσχα 2011».
Από τα ωριαότερα διασωθέντα μνημεία της Πόλης. Όντως εκεί εθάβοντο μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας ενώ στον ναό των Αγίων Αποστόλων εθάβοντο οι αυτοκράτορες, αργότερα δε οι Παλαιολόγοι επέλεξαν την Μονή Παντοκράτορος (Ζεϊρέ Τζαμί σήμερα).
ReplyDeleteΟι πρώτοι εσυλήθησαν το 1204 από τους Λατίνους οι δε δεύτεροι από τους Τούρκους το 1453. Το σώμα του Ιουστινιανού είχε βρεθεί άφθαρτο και ακέραιο. Αφού το έσυραν στους δρόμους της Πόλης το πέταξαν στην πυρά, το δε κρανίο της Άννας Κομνηνής το "έπαιζαν ποδόσφαιρο" ειρωνευόμενοι την "σοφία που κάποτε περιέκλειε..."
Απλά για την ιστορία....
Κ.Κ.
@ K.K.,
ReplyDeleteΕσείς βέβαια γνωρίζετε καλά την εποχή εκείνη. Αναμένουμε με λαχτάρα το ιστορικό σας μυθιστόρημα για τις τελευταίες ημέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.