Thursday 15 March 2012

Πανομογενειακή Συνεδρίαση

...για τον Έρανο της Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο κτίριο της Ελληνο-Κυπριακής Αδελφότητας Λονδίνου Πανομογενειακή Συνεδρίαση, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τον Έρανο που μόλις έχει ξεκινήσει στην Ομογένεια Μεγ. Βρετανίας, υπέρ της Ελλάδας.

Τη Συνεδρίαση κάλεσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος. Παρευρέθηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, αρκετοί κληρικοί, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Δρουσιώτης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας και της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι πολλών Ομογενειακών Οργανισμών.

Ο Άγιος Θυατείρων έκανε εισαγωγική ομιλία και παρουσίασε και την επιστολή που του απέστειλε ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε και υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «Μαζί με τους εν Ελλάδι αδελφούς μας πονούμε κι εμείς»! Ανέφερε δε πως ο Έρανος έχει ήδη από τις πρώτες ημέρες αποδώσει το ποσό των £15.000. Κατέληξε δε λέγοντας πως «...δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, αλλά θα βοηθήσουμε»!

Στη συνέχεια ακούστηκαν πολλοί εκπρόσωποι Ομογενειακών Οργανώσεων να αναφέρουν με συγκίνηση ότι θα βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για τον ιερό αυτό σκοπό. Συζητήθηκαν δε διάφορα πρακτικά ζητήματα, όπως οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τα μπλοκ αποδείξεων, το είδος των προσφορών, ο τρόπος μεταφοράς τους, ο διορισμός ειδικού υπαλλήλου που θα ασχολείται με τον Έρανο κ.ά.

Ο παρόν ιστολόγος ανέφερε τις παρακάτω σκέψεις και προτάσεις:

- Oφείλουμε κατ’ αρχάς συγχαρητήρια κι ευχαριστίες στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπό μας για την ευγενική του πρωτοβουλία να προκηρύξει τον Έρανο υπέρ των εν Ελλάδι χειμαζομένων αδελφών μας.

- Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε, είπε χθες: «Υπολογίζουμε να έχουμε μείωση του χρέους της Ελλάδας το 2020, αλλά δεν είμαστε σίγουροι». Αυτή η δήλωση σημαίνει ακριβώς ότι το πρόβλημα ήλθε για να μείνει και θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας για πολλά χρόνια ακόμα.

- Όσον αφορά τον Έρανο αυτόν καθ’ αυτόν, και με αφορμή τον λόγο του Γερμανού Υπουργού, επιτρέψτε μου να καταθέσω τις εξής σκέψεις:

§ Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των χρημάτων του Εράνου είναι να υιοθετήσουμε και να καθιερώσουμε ένα ανάδοχο πρόγραμμα, αφού -ούτως ή άλλως- το πρόβλημα δεν θα λυθεί με μια, ή έστω 2 ή 3, χρηματικές αποστολές. Προτείνω η Ομογένειά μας να υιοθετήσει μια ή περισσότερες Ενορίες, ίσως και ένα Σχολείο, από εκείνα που προσφέρουν καθημερινά συσσίτια, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό από οτιδήποτε άλλο.

§ Ειδικές περιπτώσεις. Άγονη γραμμή - παραμεθόριες και συνοριακές περιοχές. Κάποιοι Ομογενείς εδώ στο Λονδίνο ετοιμάζονται αυτές τις ημέρες να αναλάβουν έργο στον τομέα αυτό, αφού η επίσημη Ελληνική Πολιτεία αδυνατεί. Ο Έρανός μας θα μπορούσε να συνδράμει, για εθνικούς λόγους, και στον τομέα αυτό. Σας αναφέρω απόψε μονάχα μία λέξη: Καστελόριζο...

§ Το πρόβλημα έχει αρχίσει ήδη να διακτινίζεται. Γι’ αυτό η Επιτροπή διαχείρισης του προϊόντος του Εράνου να δέχεται αιτήσεις και για άλλη χρήση χρημάτων. Εξηγούμαι:

o Νεαρός που ο πατέρας του αυτοκτόνησε στην Ελλάδα σπουδάζει στην Αγγλία και χρειάζεται βοήθεια.

o Νέοι επιστήμονες καταφθάνουν καθημερινά από Ελλάδα, και έρχονται στις εκκλησίες και τις Κοινότητες της Ομογένειας ζητώντας βοήθεια.

§ Το προϊόν του Εράνου πρέπει να το μεταφέρει μια αντιπροσωπεία δική μας στην Αθήνα, για δύο λόγους:

o Ψυχολογική στήριξη. Οι Έλληνες είναι έντονα συναισθηματικός λαός και χρειάζονται να δουν την πρακτική βοήθεια των Αποδήμων αδελφών τους. Όταν την δουν θα τονωθεί πολύ το ηθικό τους.

o Η ενημέρωση της εδώ φιλογενούς Ομογένειας και η προβολή της ευγενικής προσφοράς της θα την κινητοποιήσει έτι περισσότερο, κι έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσφορά μας.

- Τελειώνοντας, ας μην ξεχνούμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά υπερήφανο λαό, που μπορεί να μην αισθάνεται πολύ άνετα με την φιλανθρωπία / ελεημοσύνη που προτείνουμε. Είναι καλά κυρίαρχο στοιχείο στη σκέψη μας να είναι να τον βοηθήσουμε να ορθοποδίσει και να αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται. Προτείνω συνεργασίες, ανάδοχα προγράμματα, συνεχή επικοινωνία, ενημέρωση και συναντίληψη...

1 comment:

  1. Συμφωνώ με όλες τις σκέψεις. Αντί για Καστελλόριζο, προσωπικά θα έδινα προτεραιότητα στην περιοχή της Θράκης.

    ReplyDelete