Sunday 30 March 2014

Η 25η Μαρτίου 1821


Μέσα σ’αυτήν την κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης  Τεσσαρακοστής γιορτάζουμε και φέτος την επέτειο της Εθνεγερσίας του Γένους των Ελλήνων, την Εικοστή Πέμπτη Μαρτίου 1821 και την γιορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Το γεγονός τούτο έλαβε χώραν εις την Ναζαρέτ της Γαλιλαίας όπου ζούσε  η Παρθένος Μαρία μετά τον αρραβώνα της με  τον συγγενή της Ιωσήφ το Μνήστορα, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του ξυλουργού. Την ιστορία απαθανάτισε ο ιερός Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιόν του, ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς και  κατά τρόπον λυρικόν, αυτόχρημα ποιητικόν και εντυπωσιακόν, αυτή τη μοναδική και ανεπανάληπτη συνάντηση, η οποία αποτέλεσε  της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και της φανερώσεως του απ’ αιώνος κεκρυμμένου μυστηρίου. Ο Υιός του Θεού, δηλαδή, Υιός της Παρθένου γίνεται, και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Αυτό το γεγονός ενέπνευσε τους υπόδουλους Έλληνες να αρχίσουν αυτή την ημέρα την Επανάσταση, να κάμουν δηλαδή την παράτολμη απόφαση να υψώσουν την φωνή και το ανάστημά τους και να αντιταχθούν εις την κραταιάν Οθωμανικήν Αυτοκρατορίαν για να διεκδικήσουν δυναμικά και συλλογικά την ελευθερία τους. Γιαυτό και σύνθημά τους ήταν Αγώνας ΄΄υπέρ πίστεως και πατρίδος΄΄, ήταν αγώνας ΄΄για του Χριστού την πίστη την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν.΄΄


Οι πνευματικοί και φυσικοί της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 φορείς, όλοι εκείνοι οι οποίοι ονειρεύθησαν την ελευθερίαν της Ελλάδος και ανέλαβαν τον τιτάνιον εκείνον εθνικόν ξεσηκωμόν, οι Άρχοντες, Δημογέροντες, οι Κλέφτες, οι Αρματωλοί και οι Πολιτικοί και Θρησκευτικοί Ηγήτορες του Αγώνος, είχαν χριστιανικόν και βαθύτατα θεολογικόν υπόβαθρον  στα οράματα, τις σκέψεις, τις πράξεις και τις ενέργειές τους. Το Γεγονός του Ευαγγελισμού της Παναγίας από τον Αρχάγγελον Γαβριήλ, με το γεμάτον από υψηλά νοήματα περί πίστεως και ελπίδος εις τον Θεό Μηνύματά του, προετοίμασε τους Σκλάβους για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς τους.

Εμπνευσμένοι οι Υπόδουλοι Έλληνες από την πίστη εις το Θεό και την αγάπη προς την ελευθερίαν και την εθνική και πολιτικήν αποκατάσταση και ανεξαρτησία, την πρόοδο και την αναγέννηση του Γένους, τόσον στη Μητρόπολη όσο και στον ευρύτερο Ελληνισμό, την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη, την Χίο, την Κύπρο και στις παραδουνάβιες ελληνικές Κοινότητες, ετοιμάσθηκαν ψυχικά και υπαρξιακά για τον μεγάλον εκείνον Αγώνα που είχε σαν αποτέλεσμα την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, τη νίκη και τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους. Αυτός ο Αγώνας, αυτή η ιερή Ιδέα της ελευθερίας, εκπηγάζει από την απελευθέρωση του Ανθρώπου από την αμαρτίαν και την επιστροφή του στο Θεό, τη χαρά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της προστασίας του ανθρώπινου προσώπου εναντίον των δυνάμεων της δουλείας, της υποταγής και της αδικίας και της περιφρόνησης του ανθρώπου σαν εικόνα του Θεού του αοράτου. Όπως είναι τοις πάσι γνωστό οι υπόδουλοι Έλληνες εργάστηκαν σκληρά, επολέμησαν γενναία, πολλοί απέθαναν εν στόματι μαχαίρας, υπέστησαν, αναρίθμητες  θυσίες, προσφέροντες τα πάντα οι πλούσιοι και οι φτωχοί για να πετύχουν ΄΄το ποθούμενον΄΄, την ελευθερία της Πατρίδος τους.

Οι δύσκολοι καιροί που διέρχεται σήμερα ο Ελληνισμός στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι όντως πολύ σκληροί και ανθρώπινα πιεστικοί, και εν πολλοίς αφιλάνθρωποι και ταπεινωτικοί ένεκα της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τους Άρχοντες και τον Λαόν. Όμως αν συγκρίνουμε το σήμερα με την προ του 1821 επικρατούσαν στον Ελληνικόν κόσμον κατάστασιν, τότε θα δούμε ότι ο Ελληνισμός έχει το σθένος, αλλά και τη θέληση να αναστηθεί ακόμη και μέσα από τη στάχτη. Γιαυτό τούτες οι μέρες είναι μέρες χαράς και ελπίδος και ανανέωσης της πίστεως εις τον Θεόν και τις δυνάμεις και τις αρετές του Έθνους όχι μόνον να σηκώσει τον σταυρόν του με θάρρος και υπομονή, αλλά ηθικά και πνευματικά να ανανεώσει, να εξαγνίσει  τη ζωή του και με αισιοδοξία να  εργαστεί σκληρά για να ξαναφτιάξει το μέλλον του.


Αυτό πρέπει να είναι για όλους εμάς σήμερα το μέγα και πάμφωτο δίδαγμα που θα βιώνουμε και θα αντλούμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Να ατενίζουμε με σεβασμό και ευλάβεια το υπέρλαμπρο παράδειγμα των Αγωνιστών του 1821 -του Ιερού Κλήρου, των Προύχοντων και του απλού λαού- και να θέτουμε σαν στόχο μας την μίμηση Εκείνων, οι οποίοι με τους οραματισμούς και τις αμέτρητες θυσίες τους, εδημιούργησαν το θαύμα, το μεγαλούργημα του Νέου Ελληνισμού, την αναγέννηση του Γένους των Ελλήνων.  Με αυτή την πίστη και με αυτά τα όνειρα οι Έλληνες της Κύπρου πριν εξήντα χρόνια άρχισαν τον αγώνα  για την ελευθερία τους, που είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με εθνικήν υπερηφάνεια και ευλάβεια θα εορτάσουμε και φέτος την διπλήν αυτήν εορτήν, την εορτήν του Ευαγγελισμού της Παναγίας και την εορτή του Ευαγγελισμού του Γένους των Ελλήνων. Γι’ αυτό και συμβουλεύουμε πατρικά όπως, όλες οι Εκκλησιαστικές μας Κοινότητες, τα Ελληνικά μας Σχολεία, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και οι Οργανώσεις,  οργανώσετε πανηγυρικές εκδηλώσεις για να τιμηθεί όπως πρέπει η μεγάλη αυτή Γιορτή. Στους Ναούς μας θα τελεσθούν πάνδημες θείες Λειτουργίες και ευχαριστήριες Δοξολογίες, οπότε όλοι και όλες καλείσθε όπως εκκλησιασθείτε και κοινωνήσετε, μαζί με τα παιδιά σας, των Αχράντων Μυστηρίων. Ο Επίσημος εορτασμός  της 25ης  Μαρτίου 1821 θα λάβει χώραν την Κυριακή 30 Μαρτίου εις τους χώρους της Ashmole Academy, Cecil Rd., N14 5RH και ώραν 3.45 απόγευμα. Ομιλητής θα είναι ο Εξοχώτατος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Ευχόμενοι δε σε όλους και όλες σας όπως με υγεία διέλθετε το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με χαρά εορτάσετε την εκ των Νεκρών Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, διατελούμε μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, 25 Μαρτίου 2014

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments:

Post a Comment