Στη Λέσβο μάθαμε να πίνουμε το
παραδοσιακό ρόφημα που ονομάζεται «καϊνάρι»!
Το όνομά του προέρχεται από την
τούρκικη λέξη «kaynar» που σημαίνει βραστό, ζεματιστό και είναι ένα ζεστό
ρόφημα. Συνηθίζεται στην Αγιάσο της Λέσβου και σε άλλες περιοχής του νησιού,
αλλά και στα Άδανα και τη Νότια Τουρκία γενικότερα.
Η παρασκευή του είναι απλή: βράζεις
νερό και διαλύεις στη στιγμή μέσα του 1 κουταλάκι από το έτοιμο μείγμα για
καϊνάρι. Αμέσως, βυθίζεσαι σε μια κατανυκτική, εξωτική, έντονη ευωδιά από
κανέλα, μπαχάρι, τζίντζερ, galangal, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, γαρύφαλο και
φλούδες πορτοκαλιού.
Θεωρείται χωνευτικό μετά από ένα
γεύμα, πίνεται όλες τις ώρες και σου δίνει τα ευεργετικά συστατικά των βοτάνων
και των μπαχαρικών. Πολλοί το χρησιμοποιούν και για να αρωματίσουν τα γλυκά τους:
ζύμες, κέικ, λευκές κρέμες.
No comments:
Post a Comment