Monday 20 May 2019

Οἱ ἀλησμόνητες, οἱ βυσσινοβαμμένες ἀγγινάρες


«Τν βλεπον ν φέρ με τ κοφίνια κενα τ σπάνια πλατοκούκκια, τρυφερ κα μεγάλα, εωδιάζοντα νοιξιν, κα τς εμορφες στρογγυλς κα βυσσινοβαμμένες γγινάρες, τν ζήλευον» (λ. Μωραϊτίδης, Τ Βακούφικα).


Στν Γιατρ κ. Κων. Σπ. Τσιώλη, φιλάδελφο εχετήριο γι τ νομαστήριά του

Εναι λήθεια, πς τώρα τν Μάϊο, να π τ ξαίσια λαχανικ πο ρωματίζει τ σπίτι κα χαρίζει στν νθρωπο γεύσεις μοναδικές, εναι κι ο γγινάρες. Ο γριες γγινάρες, πο τρώγονται μαγειρεμένες μ τ κουκιά, τ πέροχο δηλαδή δεσμα, πο φέρει τν νομασία στν τόπο μας «τ’ γγιναροκούκια». Μαγειρεμένα μ φρέσκο κρεμύδι, νιθο κα μπόλικο τρυφερ μάραθο χαρίζει τόση νοστιμι κα εφροσύνη σ’ ατν πο τ γεύεται.

Θυμήθηκα, λοιπόν, τς τρυφερς κα γευστικότατες γγινάρες, πο πολ μορφα κα μ κρίβεια τς νομάζει «βυσσινοβαμμένες» ξεπέραστος Σκιαθίτης λόγιος, μοναδικς Μωραϊτίδης. Κι εναι, στ᾿ λήθεια, τόσο πιτυχημένη νομασία πο δωσε!!! Λς κα πρε κάποιος τ χρμα το βύσσινου κα τς βαψε!!!

μως ατς τς ρες νος τρέχει λλο... Περνάει στ παλιά, τ παιδικ τ χρόνια, τότε πο μπαίναμε μέσα στος γγιναρινες το χωριο μας κα κόβαμε τς σφιχτς κα τρυφερότατες γγινάρες κα τς τρώγαμε μές... ς φηναν μι στυφίλα στ στόμα κι ς γιώναμε τ δάχτυλα πο βάφονταν μελανά, μως εχαρίστηση ν τρμε φρέσκες γγινάρες κα κοκόσες π τ ριμα πι «πεντοκούκια» -τ κουκι δηλαδή, πο τ «φκαρι» τους περιέιχε πέντε κοκόσες ταν κάτι τ μοναδικό. Κάτι πο τ σημεριν παιδιά, τ ναθρεμμένα μ τς γκοφρέτες κα τ λλα βιομηχανικ δέσματα, δν γεύονται πιά...

Τ χρόνια πέρασαν... Ο γγιναρινες λαττώθηκαν χάθηκαν κα μαζί τους ταξίδεψε κι κείνη νοστιμι τς φρέσκιας γγινάρας... Πο μόνο στ νοσταλγία πομένει ν πάρχει κα ν μς φέρνει στ ελογημένο τ χτές. Στ χωριό μας πάντα...

π. Κ.Ν. Καλλιανός

No comments:

Post a Comment