Sunday 20 October 2019

Εκδήλωση μνήμης Γιάννη Πολυκανδριώτη


Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ ειδική μουσική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον μακ. Γιάννη Πολυκανδριώτη, μουσικοσυνθέτη και δάσκαλο της ελληνικής λαϊκής μουσικής και έγχορδων μουσικών οργάνων.


Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, οργανώθηκε με πρωτοβουλία φιλόμουσων Νέων της φιλογενούς Ομογένειάς μας, με πρωτεργάτες τον Δρα Δημήτρη Σαλαπάτα και την Sabrina Hili. Προηγήθηκε μνημόσυνο εις μνήμην του μακ. Γιάννη, στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής.

Το πολυπληθές ακροατήριο καλωσόρισε εκ μέρους της Κοινότητας ο Ιερατικώς Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, με τα εξής λόγια:


«Σας καλωσορίζω όλους εκ μέρους της Κοινότητας Αγ. Παντελήμονος στην ειδική αυτή εκδήλωση μνήμης.


Η εκδήλωση απόψε είναι αφιερωμένη σε μια μεγάλη προσωπικότητα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, τον μακ. Γιάννη Πολυκανδριώτη.


Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να απονείμω -εκ μέρους όλων μας- τον δίκαιο έπαινο στη Νεολαία της Ομογένειάς μας, η οποία οργάνωσε με δική της πρωτοβουλία την αποψινή αυτή συγκινητική εκδήλωση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Κυρίες της Βοηθ. Αδελφότητας Κυριών της φιλοξενούσας Κοινότητάς μας, και ειδικώτερα τις κυρίες Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, Άννα Αναστάση, Μάρω Γεωργίου, Ελένη Βερικάκη και άλλες, επώνυμες και ανώνυμες, για τα κεράσματα και την όλη πρακτική προετοιμασία.


Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης, ίδρυσε το 2002, εδώ στους Κοινοτικούς μας χώρους, για πρώτη φορά στο Λονδίνο, τη Σχολή Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής εγχόρδων οργάνων μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Παροικιακού Κολεγίου Αγίου Παντελεήμονος.

Ο σκοπός της ίδρυσης ήταν να μπορέσει μέσα από την μουσική να φέρει τους νέους της παροικίας μας πιο κοντά  στις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας. Η Ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική είναι η φλόγα, που ξυπνά και διατηρεί στις καρδιές των Ελλήνων  της διασποράς την Ελληνική τους ταυτότητα.


Ξεκίνησε με μια μικρή ομάδα μαθητών, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν σε θέση να παρουσιάζει ένα πολύ ζωντανό πρόγραμμα γνωστών μας τραγουδιών και να συναρπάζει το κοινό στις διάφορες παροικιακές μας εκδηλώσεις.

Πολλοί θα έχουν να διηγηθούν κάτι ιδιαίτερο για τον Γιάννη. Εμένα επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα γεγονός, που δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο, αλλά έχει τη σημασία του.


Το 2008 είχα την ευκαιρία να φιλοξενήσω στο Πρεσβυτερείο μας δύο σπουδαίες προσωπικότητες, η κάθε μία στο δικό της χώρο, που είχαν ένα βασικό κοινό σημείο, τη μουσική.

Ο ένας, Γιάννης Πολυκανδριώτης, γόνος μεγάλης και εξαίρετης ελληνικής μουσικής οικογένειας, βιρτουόζος του μπουζουκιού και δάσκαλος της ελληνικής λαϊκής μουσικής στο Ελληνικό Κολέγιο Αγίου Παντελεήμονος και άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελληνικής Ομογένειας Μεγ. Βρετανίας.


Ο άλλος, ο Αγγλικανός Ιερέας, Πανεπιστημιακός Καθηγητής και πολύτιμος φίλος μου π. Jeffrey Gainer, σημαντική μορφή στη σύγχρονη ζωή της Αγγλικανικής Κοινωνίας και του Αγγλόφωνου Θεολογικού χώρου. Από μικρός ασχολήθηκε -εκτός των άλλων- με τη μουσική. Στις μουσικές ειδικότητές του συμπεριλαμβάνονται η Δυτική Εκκλησιαστική Μουσική και η Ουαλική / Κέλτικη Μουσική.


Στη συνάντηση αυτή έγινε προσπάθεια και από τους δύο (κι αυτό φαινόταν καθαρά στη ματιά τους – έχω σχετικές φωτογραφίες) να προσεγγισθούν οι δύο μουσικές σχολές, Ανατολής (ελληνική λαϊκή) και Δύσης (Κέλτικη). Σε επόμενη στιγμή ο π. Jeffrey στάθηκε όρθιος και άρχισε να ψάλλει τον εθνικό ύμνο της Ουαλίας. Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης τον κοίταζε στα μάτια και συντόνιζε το έγχορδο όργανό του στα παιχνιδίσματα της φωνής του Κέλτη μουσικού.


Τελικά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα!!!».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρα, Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλμωδίας της Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β. Στη συνέχεια ομίλησε για την προσωπικότητα και το έργο του μακ. Γιάννη ο κ. Σάββας Παυλίδης, Ομ. Επιθεωρητής Δημ. Εκπαίδευσης και Ομ. Προϊστάμενος της ΚΕΑ. Ύστερα ομίλησε ο μουσικός κ. Γιώργος Μιχαλισλής, φίλος και συνεργάτης του μακ. Γιάννη.


Κατόπιν, οι αμέτρητοι φίλοι του αξέχαστου Γιάννη Πολυκανδριώτη απόλαυσαν τους Νέους της Ομογένειας και μαθητές του σπουδαίου δασκάλου, που πλημύρισαν την Αίθουσα με υπέροχους και αγαπημένους μουσικούς ήχους.

Συγκεκριμένα έπαιξαν και τραγούδησαν τα παρακάτω λαϊκά άσματα:


1.        Χορός του Σάκαινα
2.        Φραγκοσυριανή
3.        Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι
4.        Συννεφιασμένη Κυριακή
5.        Κανείς εδώ δεν τραγουδά
6.        Τα ματόκλαδά σου λάμπουν
7.        Τα παιδιά του Πειραιά
8.        Ποτ Πουρί (Πειραιώτισσα, Δελφίνι Δελφινάκι, Η γοργόνα (Στην Απάνω Γειτονίτσα) και Μίλησέ Μου)
9.        Ζεμπέκικο της Ευδοκίας


Μέλη του χορευτικού συγκροτήματος «Φιγούρα» χόρεψαν στους ρυθμούς της εύηχης μουσικής.


Στο τέλος όλοι απόλαυσαν τα εύγευστα κεράσματα και συνομίλησαν μεταξύ τους για αρκετή ώρα.

No comments:

Post a Comment