Thursday 16 November 2023

Ο πόλεμος του Ισραήλ είναι δίκαιος;

 
Το ερώτημα «ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι δίκαιος;» έθεσε δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Φιγκαρό» στον 88χρονο εβραιοαμερικανό καθηγητή φιλοσοφίας Μάικλ Βάλτζερ (4/5-11-2023, σελ. 18), συγγραφέα του βιβλίου «Πόλεμοι δίκαιοι και άδικοι». Η απάντησή του ήταν μακρά. Σταχυολογούμε στοιχεία της. Στην αρχή σημείωσε: «Η αυτοάμυνα είναι η πιο κλασσική εκδοχή του δικαίου πολέμου» για να προσθέσει: «Υπάρχουν πάντοτε δύο ζητήματα δικαίου: το δίκαιο του πολέμου και το δίκαιο ως συνέπειά του… Από την αρχή ήμουν εναντίον της πολιορκίας - όχι του ελέγχου της κίνησης από και προς τη Γάζα. Όταν λέγω ότι είμαι εναντίον της πολιορκίας εννοώ ότι είμαι εναντίον της εκ μέρους του Ισραήλ διακοπής του ρεύματος, της παροχής καυσίμων και παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων».
 

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξέφρασε την άποψή του, πως ένας στρατός που υπερέχει πολύ σε όλους τους τομείς έναντι του εχθρού, σε ασυμμετρική αντιπαράθεση δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ο νικητής. Ως παράδειγμα ανέφερε τη Γαλλία στην Αλγερία και τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ και στο Αφγανιστάν. Σημείωσε ακόμη ότι δίκαιος πόλεμος δεν είναι ο πόλεμος εκδίκησης. Πρόσθεσε επίσης την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα παραιτηθεί και θα την αντικαταστήσει μετριοπαθής κυβέρνηση, η οποία θα διαπραγματευθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως ο πολύ αιματηρός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ των λαών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
 
Τα σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα προκαλούν πλέον ανησυχία και κινητοποιούν τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες, που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ και συνηγόρησε στο να υπάρξουν «ανθρωπιστικά διαλείμματα» και «να γίνουν περισσότερα για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας». Εν τω μεταξύ με την παρουσία απεσταλμένων του διεθνούς Τύπου στο Ισραήλ, την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας, που εργάζονταν στο Ισραήλ όταν άρχισε ο πόλεμος, πέρασαν το σημείο ελέγχου Καρέμ Αμπού Σαλέμ και κατευθύνθηκαν πεζοί προς την βομβαρδισμένη περιοχή  τους. Όλοι ήσαν εξαντλημένοι και με εμφανή τα τραύματα από βασανιστήρια που υπέστησαν για είκοσι πέντε ημέρες...
 
Οι περισσότεροι Εβραίοι στο Ισραήλ αγαπάνε τη θρησκεία τους, και είναι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια σε αυτό. Υπάρχουν όμως και οι φονταμενταλιστές, που σήμερα είναι στην κυβέρνηση. Απομονώνουν  χωρία της Βίβλου τους και ερμηνεύοντάς τα κατά τη σκέψη τους χάνουν την ανθρωπιά τους. Αναφέρεται ένα παράδειγμα από το βιβλίο της Εξόδου (κγ΄ 27-33): «Είπε ο Κύριος: Θα στείλω το φόβο μου να πηγαίνει μπροστά σας. Θα φέρνω σύγχυση σε κάθε λαό που θα πολεμάτε και θα κάνω τους εχθρούς σας να τρέπονται σε φυγή… Θα παραδώσω στην εξουσία σας τους κατοίκους εκείνης της χώρας  και θα τους διώξετε από εκεί…».
 
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

No comments:

Post a Comment