Saturday 22 June 2024

Εικόνα «Αγίας Οικογένειας»

 
Κυκλοφορεί ευρύτερα τα τελευταία χρόνια μια νέα εικόνα, ακόμα και σε παραδοσιακή βυζαντινή μορφή, με την επωνυμία «Αγία Οικογένεια». Αυτή δεν είναι εικόνα σύμφωνη με την Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
 

Στην εικόνα αυτή αναπαριστάνονται ο Ιησούς ως βρέφος ή ως παιδί, η Παναγία Μητέρα Του και ο Μνήστωρ Ιωσήφ. Μάλιστα δε παρουσιάζεται ο Ιωσήφ να κρατάει αγκαλιά τη Θεοτόκο και τον Χριστό, με ιδιαίτερη στοργή!!!
 
Οι απεικονίσεις της «Αγίας Οικογένειας» βασίζονται σε καινοτομίες του Ρ/Καθολικισμού, που στη σύγχρονη εποχή έχει καθιερώσει τη γιορτή της Αγίας Οικογένειας.
 
Όπως έχει παρατηρήσει ένας Ρ/Καθολικός λόγιος, αντιπαραβάλλοντας την Ρ/Καθολική εορτή με επίκεντρο την Αγία Οικογένεια με τις Χριστιανικές Εορτές της αρχαιότητας, «(Η γιορτή της Αγίας Οικογένειας) ...είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής μας, των εποχών που ανήκω."
 
Στην παραδοσιακή ορθόδοξη εικονογραφία, το παιδί Ιησούς απεικονίζεται σωστά, όχι μόνος με τον Άγιο Ιωσήφ, αλλά μάλλον μόνος με τη Μητέρα Του, τονίζοντας έτσι το δόγμα ότι είναι «Υιός χωρίς πατέρα, ο οποίος γεννήθηκε από τον Πατέρα χωρίς μητέρα πριν από όλους τους αιώνες."
 
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε πολλές ιερές οικογένειες, όπως ο Ιωακείμ και η Άννα με τη Θεοτόκο, ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, την οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου, την οικογένεια του Γρηγορίου Παλαμά, την οικογένεια του Ευσταθίου Πλακίδα και άλλες.

No comments: