Tuesday 4 June 2024

Ιούνιος στα Θεραπειά

 
Θεραπειά 3 Ιουνίου 1821
 

Όπως συνηθίζει το κύμα, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, θα ακουμπούσε στο ακρογιάλι εκεί που αρχίζει ο κολπίσκος, που κάποιες βάρκες θα ήταν αραγμένες και μερικά πλεούμενα θα αρμένιζαν εκείνη την ώρα σαν έγινε αυτό που έγινε.
 
Καμιά εβδομηνταριά μέτρα, ίσως και ογδόντα από την θάλασσα, στον περίβολο του Αη Γιώργη, ένας άνθρωπος με τις αποσκευές της αιωνιότητας αποθηκευμένες στα βάθη της καρδιάς του, ετοιμάζεται  για μακρινό ταξίδι. Συλλογισμοί και σκέψεις θα περνούν από το μυαλό του καθώς θα αφουγκράζεται τον γνώριμο  παφλασμό της Βοσποριανής θάλασσας που η μυρωδιά της γλυκιάς της αλμύρας θα τον ζυγώνει. Ίσως να θυμάται την Δημητσάνα, το Ναύπλιο και την Μεγάλη του Γένους Σχολή που σπούδασε, μπορεί και το χωριό του, Ζουμπάτα, στην Αχαΐα, εκεί που πρωτάνοιξε τα ματάκια του σαν ήρθε, βρέφος,  μουσαφίρης  στον κόσμο, χρόνια πριν.
 
Ίσως να αναλογίζεται  την διαφυγή του από την Τρίπολη, την άφιξη του στην Πόλη, την τοποθέτησή του στον Θρόνο της Επαρχίας Δέρκων... Ίσως, ίσως και μαζί  τους Φιλικούς του συντρόφους. Ίσως  να συλλογιέται τους πριν από αυτόν ταξιδιώτες προς τον ίδιο προορισμό και τους τρεις άλλους συναδέλφους στα γειτονικά παραθαλάσσια προάστια πιό πέρα, που θα αντιμετωπίζουν την ίδια τύχη.
 
Και γράφει ο συναξαριστής, "...η αγχόνη είχε στηθεί στην αυλή του σπιτιού του στα Θεραπειά, στην Κωνσταντινούπολη, ο Γρηγόριος προσευχήθηκε, ευλόγησε την θηλειά της αγχόνης του και την πέρασε στον τράχηλό του, έκανε το σημείο του Σταυρού και έτσι τελείωσε την επίγεια ζωή του, ο Μέγας Δέρκων Γρηγόριος...".
 
 
Θεραπειά, 3 Ιουνίου 2024
 
Η αυλή  δεν υπάρχει πιά ούτε και το σπίτι,  που όπως λέγεται χτίστηκε κάπου στα 1655-1660 και ήταν η έδρα της Μητρόπολης  Δέρκων. Έγιναν στάχτη από μανιασμένα πλήθη έναν ματωμένο  Σεπτέμβρη. Ούτε και ο Αη Γιώργης υπάρχει πλέον, πάει και αυτός  τρια χρόνια αργότερα.
 
Στην θέση τους, τσιμέντο, μπετόν και μνήμες...
 
Το κύμα της θάλασσας, όπως το έχει συνήθειο, πρωί-μεσημέρι-βράδυ,  ακουμπά το ακρογιάλι... εκεί που αρχίζει ο κολπίσκος...
 
Νίκη Beales
Buckingham, Αγγλία
Ιούνιος 2024

No comments:

Post a Comment