Sunday, 21 February 2010

Φεύγω... πάω να γεμίσω μπαταρίες

Σήμερα αναχωρώ. Εύχομαι να μην σας ενοχλεί που θα απουσιάσω για λίγες ημέρες. Αλλά δεν μπορώ άλλο. Πρέπει να πάω να αναπνεύσω λίγο... Πατρίδα.

Θα επισκεφθώ την αγαπημένη μου Αθήνα, αλλά και τον τόπο της ιδιαίτερης καταγωγής μου, το Ναύπλιο. Εκεί στο Ναύπλιο θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση που αναφέρει η παραπάνω Πρόσκληση. Όσοι βρεθείτε τη Δευτέρα εκεί θα χαρώ να τα πούμε από κοντά.

Saturday, 20 February 2010

Βαγγέλης Τασιόπουλος

Έλαβα πρόσφατα ένα κομψότατο στην όψη και πλουσιότατο σε περιεχόμενο βιβλίο ποίησης, αλλά και πεζολογημάτων, του εκλεκτού λόγιου Βαγγέλη Τασιόπουλου, με τον τίτλο «Γράνα». Ο Β. Τασιόπουλος γεννήθηκε το 1959 στον Μελιγαλά. Ποιητής και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Σπούδασε παιδαγωγικά στο ΑΠΘ και Ειδική Αγωγή. Ποιήματα και κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ουγγρικά και ιταλικά.

Στην εργογραφία του συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:

Ποίηση: "Η εποχή της Άνοιξης" (1983), "Το νέον της οδού" (1987), "Το δάκρυ του Πολύφημου" (1992), "Η μνήμη της σιωπής" (1995), "Ποιήματα 1979-1995" (1999), "Οι λάμιες του θολού βυθού" (1999), "Γράνα" (2007).

Παιδικά: "Δρακοντομυστικό" (έμμετρο παραμύθι, 1997), "Κόσμο λένε την αυλή μας" (ποιήματα για παιδιά, 2000), "Χίλιοι μύθοι, ένα μαρούλι" (ποιήματα για παιδιά, 2000), "Ο καλικάντζαρος που έχασε το δρόμο" (παραμύθι, 2000), "Μύθοι από τους μύθους του Λαφοντέν" (μεταγραφή μύθων, δύο τόμοι, 2001), "Ο Τούφας στο μεγάλο δάσος" (2003, με εικονογράφηση Stanislav Marianovits), "Η συμμορία του Πουρ-Πας" (νουβέλα για παιδιά, 2006).

Στο έργο «Γράνα», με το διακριτό καλλιτεχνικό στίγμα, διαβάζουμε και τα παρακάτω όμορφα ποιήματα:


Η κλητική των αρσενικών

Πάντα με γοήτευε των αρσενικών η κλητική
εκείνο το έψιλον που ευημερούσε στην κατάληξη:
άνθρωπε, θάνατε...
σαν δύο ερωτευμένες ημισέληνοι που αγρυπνούν
συλλέγοντας τις προσευχές της νύχτας

η ευρυχωρία κι ο ψόγος του δηλωτικού
της ευγένειας δωρεά και υποψία

Θα πρέπει κάπου να ευνοήθηκε αυτή η πτώση
-δεν εξηγείται αλλιώς-
με τ’ αριθμητικά του παραδείσου,
της υπερφύσης την ασέλγεια
με τα φθαρμένα ενώτια και την αχλή
περισπωμένη τ’ ουρανού θηρεύει
τη φωτοσκιά των λυπημένων.

. l .

Οι συγγενείς μας

Κι όμως δεν τελειώσαμε εδώ
ακούς; ακούς; τους ποδηλάτες που ανεβαίνουν
ασθμαίνουσα την προσευχή των μοναχών
ερίζουν για τον πόνο που υπέθαλψαν
και τους βαραίνει η σιωπή

κοιτάς ψηλά κι η Λάχεση σου γνέφει
πιστοποιεί το χρόνο
τα μυστικά της διαδρομής εγκυμονεί
μα έχει θάρρος η συνήθεια
και πως να φύγεις

οι συνομήλικοί μας δυστυχώς αποστρατεύτηκαν
δεν έχει συγγενείς αυτός ο δρόμος.

Friday, 19 February 2010

Τμήμα Ελλ. Σπουδών Παν. Λονδίνου

Μια δυσάρεστη είδηση έκανε χθες το γύρο του διαδικτύου. Έχει να κάνει με τη διάλυση του Τμήματος των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Βασιλικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μια πραγματικά θλιβερή εξέλιξη στα σύγχρονα ακαδημαϊκά δεδομένα της πολιτισμένης Αγγλίας.

Στο διαδίκτυο διενεργείται μια μεγάλη εκστρατεία συλλογής υπογραφών με σκοπό την διάσωση του εν λόγω Πανεπιστημιακού Τμήματος, που οπωσδήποτε τιμά την Πατρίδα και τον Πολιτισμό μας. Aξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του ταυτόχρονα με την ίδρυση της Έδρας Κοραή το 1919. Όποιος θέλει μπορεί να υποστηρίξει υπογράφοντας εδώ.

Το κείμενο της διαμαρτυρίας, το οποίο απευθύνεται προς τον Καθ. Richard Trainor, Πρύτανη του King’s College London, συντάχθηκε από τον Βυζαντινολόγο Καθ. Marc D. Lauxtermann, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και έχει ως εξής:

We would like to express our deep concerns over the projected dismemberment of the Department of Byzantine and Modern Greek Studies at King’s College London. Although we recognise the need for King’s to make savings, we fail to understand what long-term purpose is served by dismantling a department and allocating its members to two or more different units. Experience teaches that, when a subject area is dispersed around departments and faculties, it never gets priority and in the end loses its capacity and influence. It is only too likely that the university sector will experience further cuts and in such circumstances isolated specialities would be particularly vulnerable. The great strength of King’s has always been that it is the only university in the UK to offer a combined programme in Byzantine and Modern Greek Studies, thereby emphasising the importance of continuity through the centuries. The ideal of Hellenism in its broadest sense, for which King’s stands, is reflected in its Centre for Hellenic Studies and in the Koraes chair. As dismantling the Department of Byzantine and Modern Greek Studies would mean the end of a long and rich tradition, we urge you, in the strongest possible terms, to reconsider your plans.

Thursday, 18 February 2010

Το CD και το επίσημο video clip για την Αϊτή

Ανακάλυψα και αγόρασα προχθές το CD με το ωραίο τραγούδι «Everybody Hurts» που συνετέθη ειδικά για να βοηθήσει στην παγκόσμια ερανική εκστρατεία υπέρ των εν ανάγκη ευρισκομένων (μετά τον καταστροφικό σεισμό) αδελφών μας στην Αϊτή. Το κόστος του CD ήταν £3.99.

Επίσης κυκλοφόρησε και το επίσημο video clip της διασκευής του «Everybody Hurts» των REM με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή. Η πρωτοβουλία ανήκει στον γνωστό Βρετανό παραγωγό Simon Cowell, ο οποίος μάζεψε 21 μεγάλους αστέρες ανάμεσα στους οποίους οι Leona Lewis, Mariah Carey, Jon Bon Jovi, Robbie Williams, Kylie Minogue, Rod Stewart, Miley Cyrus, Take That, Mika, Michael Buble, James Blunt, Susan Boyle και Westlife.

Στο video clip βλέπουμε (και ακούμε) εμβόλιμα συγκλονιστικές σκηνές από την Αϊτή και τους πληγέντες.


Δείτε το video clip και μάθετε πως μπορείτε να συνεισφέρετε.

Wednesday, 17 February 2010

Cyprus Moments

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ανοίγει τις πύλες της απόψε στην «12 Star Gallery». Είναι μια έκθεση φωτογραφίας, την οποία οργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποία προΐσταται η αγαπητή μας φίλη Δρ. Νίκη Κατσαούνη.

Στην έκθεση αυτή 11 φωτογράφοι παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στο Λονδίνο, τις εντυπώσεις τους από την καθημερινή ζωή στην εσταυρωμένη Κύπρο μας. Η έκθεση με τον τίτλο «Cyprus Moments» θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2010. Οργανώθηκε δε, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50-χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Δρ. Κατσαούνη είπε: «These photographs, without focusing on a specific theme intentionally, depict a simple social landscape vanishing rapidly and a new, sometimes contrasting, iconography emerging diffused».

Tuesday, 16 February 2010

Αφγανικό χαρτονόμισμα

Έλαβα πρόσφατα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μήνυμα, το οποίο είναι σημαντικό και υποστηρικτικό για τα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα για το ονομαζόμενο «Μακεδονικό ζήτημα».

Στις φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης παρουσιάζεται ένα χαρτονόμισμα του Αφγανιστάν, έκδοσης 1939.

Το σπουδαίο της ανακάλυψης αυτής αφορά την απεικόνιση στο δεξιό τμήμα της μιας όψης του χαρτονομίσματος παράστασης που δείχνει τους επιγόνους του Μεγ. Αλεξάνδρου και περιέχει και την επιγραφή, και μάλιστα στα ελληνικά: «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ».

Το χαρτονόμισμα αυτό έχει προφανώς δημιουργηθεί με τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο για να αποτυπώσει τον σεβασμό και την υπερηφάνεια των κατοίκων του σύγχρονου κράτους του Αφγανιστάν για την ένδοξη καταγωγή τους από τους επιγόνους του Μεγ. Αλεξάνδρου.

Monday, 15 February 2010

Η Καθαρά Δευτέρα στα Βυζαντινά Ανάκτορα!

Σύμφωνα με τους ιστορικούς που έχουν ασχοληθεί με την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο η Καθαρά Δευτέρα στα Βυζαντινά Ανάκτορα είχε Μοναστηριακό χαρακτήρα. Έτσι την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν λειτουργούσε η Αυτοκρατορική Τράπεζα. Οι Αυτοκράτορες και τα Μέλη της Αυλής νήστευαν κρατώντας τριήμερο. Τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα ήταν τα μόνα που επιτρεπόταν εκτός αν υπήρχαν σοβαροί λόγοι υγείας για κάποιο από τα Μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας ή της Αυλής. Την Τετάρτη ο Αυτοκράτορας και η Οικογένειά του παρακολουθούσαν την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και μεταλάμβαναν των Αχράντων Μυστηρίων από τον Πρωτόπαπα των Ανακτόρων.

Το ίδιο τυπικό επικρατεί και σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον Πατριάρχη και τα Μέλη της Πατριαρχικής Αυλής να νηστεύουν αυστηρά. Επίσης σύμφωνα με μαρτυρία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου Α΄, που διετέλεσε Πρωθιερέας των Βασιλικών Ανακτόρων, το ίδιο τυπικό επικρατούσε και στη Βασιλική Αυλή της Ελλάδας.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Sunday, 14 February 2010

Ο Διονύσης Ζήβας και η Ζάκυνθος

Έλαβα πρόσφατα δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα Ανάτυπα από τον Καθ. Διονύση Α. Ζήβα, Αρχιτέκτονα και Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π. Τα μελέτησα με προσοχή και σκέφθηκα να μοιρασθώ μαζί σας τα περί αυτών.

Το ένα είναι Ανάτυπο από τον Χαριστήριο Τόμο «Φιόρα Τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνετό». Σ’ αυτό ο συγγραφέας ασχολείται με «Τα Λαζαρέτα της Ζακύνθου». Αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Λίγο πιο πέρα από τη βυζαντίδα και από τη θέση του ναού του Αγ. Κωνσταντίνου -που σήμερα δεν υπάρχει- στον δρόμο που οδηγεί στο Αργάσι, εκεί που βρίσκονται τα Σφαγεία, υπήρχαν τα Λαζαρέτα, το βενετσιάνικο με άλλα λόγια Λοιμοκαθαρτήριο, που σκοπό είχε να προφυλάξει το νησί από την πιθανή επιδημία πανώλης που θα μπορούσαν να μεταφέρουν οι επιβάτες ή και τα εμπορεύματα των πλοίων που έφθαναν στη Ζάκυνθο -από την Ανατολή κυρίως- και που θα έπρεπε να υποστούν τη διαδικασία της “κάθαρσης” για σαράντα -κάποτε και λιγότερες- ημέρες, τη γνωστή μας “καραντίνα” (Quarantina). Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφονται με συντομία τα της ίδρυσης και λειτουργίας του σημαντικού αυτού κτιριακού συγκροτήματος στη Ζάκυνθο και δημοσιεύονται δύο αρχιτεκτονικά σχέδιά του, που σώζονται στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας...».

Το άλλο είναι Ανάτυπο από τα Πρακτικά του Η’ Διεθνούς Πανιόνιου Συνεδρίου. Το θέμα που έχει διαπραγματευθεί εδώ είναι: «Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στη Ζάκυνθο του 2006». Ο ίδιος μας πληροφορεί ότι: «Η ολική καταστροφή της πόλης της Ζακύνθου από τους σεισμούς του Αυγούστου 1953 καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι οικισμοί της υπαίθρου -και τα μεμονωμένα κτίσματα, γενικά- είχαν την αυτονόητη συνέπεια της απώλειας ενός πολύ μεγάλου αριθμού κτιρίων που αντιπροσώπευαν τόσο την επίσημη όσο και τη λαϊκή αρχιτεκτονική του νησιού. Και είναι γνωστό πως η αρχιτεκτονική αυτή, όπως και των άλλων νησιών του Ιονίου, παρουσιάζει το εξαιρετικό ενδιαφέρον της ανάπτυξης μιας δυτικότροπης αρχιτεκτονικής σε μια περιοχή του ελληνικού χώρου που, όμως, για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους, ακολούθησε για κάμποσους αιώνες τη δυτική πολιτιστική πορεία και εξέλιξη...».

Saturday, 13 February 2010

Άνθρωπος και Θεός

Άνθρωπος: Θεέ μου;
Θεός: Ναι.
Άνθρωπος: Μπορώ να σε ρωτήσω κάτι;
Θεός: Βέβαια!

Άνθρωπος: Τι είναι για εσένα ένα εκατομμύριο χρόνια;
Θεός: Ένα λεπτό.
Άνθρωπος: Κι ένα εκατομμύριο Ευρώ;
Θεός: Ένα σεντ.
Άνθρωπος: Θεέ μου, μπορείς να μου δώσεις ένα σεντ;
Θεός: Περίμενε ένα λεπτό.

Friday, 12 February 2010

Ομιλία της Καθ. Judith Herrin

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στον επίσημο εορτασμό
της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας
την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 στις 18:00
στο Friend’s Room του Hellenic Centre,
16-18 Paddington Street, London W1U 5AS
με κεντρική ομιλήτρια τη Judith Herrin
Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινών Σπουδών
του Πανεπιστημίου King’s College London

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

- Προσφώνηση
- Ομιλία
- Καλλιτεχνικό πρόγραμμα
- Δεξίωση

Thursday, 11 February 2010

Γέφυρες προς σύγκριση

Πιστεύω να σας αρέσουν κι εσάς, όπως και σ’ εμένα, οι συγκρίσεις διαφόρων πραγμάτων. Εν προκειμένω παρουσιάζω σήμερα σύγκριση μεταξύ δύο γεφυρών, μιας δικής μας, ελληνικής, και μιας άλλης, ξένης και μακρινής.

Τα αριθμητικά δεδομένα της σύγκρισης που παρουσιάζονται είναι -πιστεύεται- αυθεντικά. Οι ερμηνείες και οι κρίσεις ας γίνουν από τον καθένα μας, ανάλογα με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί ο καθείς.

Wednesday, 10 February 2010

Χώρος και χρόνος

Η Ένωση Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μας καλεί σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Trinity College της Οξφόρδης:

H τέχνη συναντά την επιστήμη σ' ένα κλασικό ακαδημαϊκό χώρο της Αγγλίας.

Tuesday, 9 February 2010

«Γεύση Ελλάδας» στο Λονδίνο

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού πρωτοστατεί και πάλι, φέρνοντας τη «Γεύση Ελλάδας» στην Αγγλία. Οι γνωστοί και βραβευμένοι chefs, Χριστόφορος Πεσκίας και Στέλιος Παρλιάρος, όπως επίσης και ο μάστερ των κοκτέϊλς Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, θα βρίσκονται σήμερα για μία ημέρα επίδειξης και εκπαίδευσης στο Λονδίνο (Cookbook cafe, 1 Hamilton Place, London, W1J 7QY) με σκοπό να δείξουν στους chefs του Ην. Βασιλείου μυστικά της αυθεντικής Ελληνικής Κουζίνας.

Γνωστά εστιατόρια της Αγγλίας έχουν κληθεί να φιλοξενήσουν τη «Γεύση Ελλάδας», στη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου - Δεκεμβρίου 2010.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκείνο που κάνει την παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα να διαφέρει από άλλες είναι η χρήση των καλύτερων υλικών, η επική Ελληνική Φιλοσοφία αναφορικά με το φαγητό, αλλά και η γενικά μοναδική, άνετη, ανεπίσημη και σεμνή ατμόσφαιρα της Ελληνικής Ταβέρνας.

Ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές (1.5b, III.101B, VII.320f) μας τονίζει πως: «Δεν υπάρχει καμμία διαφορά μεταξύ ενός ποιητή κι ενός μάγειρα, αφού και των δύο τα μυαλά παράγουν τέχνη».

Όπως και οι άνθρωποι, η Ελληνική Κουζίνα είναι δυνατή και ζωηρή, μια πραγματική γαστρονομική εμπειρία...

Monday, 8 February 2010

Γυναικείος Προσκοπισμός Η.Β.

Η τελευταία σειρά Αγγλικών Γραμματοσήμων, που κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου 2010, υπενθυμίζει μια σημαντική επέτειο: τα 100 από την ίδρυση του Γυναικείου Προσκοπισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Προσκοπισμός, όπως είναι γνωστό, συστήθηκε στην Αγγλία, με πρωτοβουλία ενός εμπνευσμένου Άγγλου ευγενούς, του Robert Baden-Powell. Εκείνος βέβαια σύστησε τον Ανδρικό Προσκοπισμό. Σύντομα όμως οργανώθηκαν και αντίστοιχες ομάδες για κοπέλες, διαφόρων ηλικιών. Η νεώτερη αδελφή του Robert Baden-Powell, η Agnes Smyth Baden-Powell, θεωρείται ως η συστήσασα τις γυναικείες Προσκοπικές ομάδες.

Στα γραμματόσημα της σειράς αυτής γίνεται σαφής αναφορά σε τέσσερεις κατηγορίες του Γυναικείου Προσκοπισμού: Rainbows, Brownies, Guides, Senior Section.

Sunday, 7 February 2010

Αποκριάτικος Χορός Πελοποννησίων Μ.Β.

Η Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποίησε χθες βράδυ τον Ετήσιο Αποκριάτικο Χορό της στο ξενοδοχείο London Marriott του ΒΔ Λονδίνου. Παρευρέθηκαν 130 μέλη και φίλοι της Εταιρείας.

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, εκπροσωπώντας τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ.Β. κ.κ. Γρηγόριο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Μάκης Παντζόπουλος, η Μορφωτική Σύμβουλος της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας Δρ. Νίκη Κατσαούνη, η Εκπαιδευτική Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κα. Μαρία Τσιραμπίδου, ο Διευθυντής Προσωπικού του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο κ. Δημήτρης Γιάννης και ο εκπρόσωπος του ΣΑΕ κ. Νίκος Σκηνίτης.

Τους συνδαιτυμόνες διασκέδασε η γνωστή Ελληνοκυπριακή ορχήστρα του Γιώργου Γρηγορίου.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας κα. Ντίνα Κολοκυθά καλωσόρισε με εγκάρδια λόγια όλους τους παρευρισκομένους. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας και η Μορφωτική Σύμβουλος της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας.

Το πολύ ευχάριστο πρόγραμμα της βραδιάς συνεχίστηκε με τραγούδι και χορό.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ.Β. κ.κ. Γρηγόριος, στον χαιρετισμό που απέστειλε στην Εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής σημαντικά ιστορικά στοιχεία: «Η Πελοπόννησος υπήρξε ασφαλώς η κοιτίδα μεγίστου μέρους της ιστορικής πορείας και δημιουργίας του Γένους ανά τους αιώνες. Ένας, μάλιστα, Πελοποννήσιος, ο Χριστόφορος Άγγελος, υπήρξε και ο πρώτος γνωστός διδάσκαλος των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στις αρχές της δεκαετίας του 1600 μ.Χ. Αλλά και πάμπολλοι Πελοποννήσιοι είχαν, κατά την διάρκεια των μελανών χρόνων της Οθωμανικής τους δουλείας, εγκατασταθεί στις Βρετανικές Νήσους. Έχουν, δηλαδή, οι Πελοποννήσιοι μακρούς δεσμούς με τη Μεγάλη Βρετανία. Τους δεσμούς αυτούς συνεχίζετε εσείς οι σημερινοί Πελοποννήσιοι, διακρινόμενοι όλοι σας για την εργατικότητα και την μεγάλη αμφίδρομη προσφορά σας σε όλους τους κλάδους της ανθρώπινης δραστηριότητας».

Saturday, 6 February 2010

Άγιος Φεβρουάριος

Στα εννιακόσια δέκα οχτώ
από την Μικράν Ασία
μου 'στειλες κάρτες με στρατό
και με την Αγιά Σοφία.

Κι αυτά συμβαίνουν στον καιρό.

Μ' από τότε μέχρι εδώ
σπίτι μείναμε μόνο δυό
ο Άγιος Φεβρουάριος κι εγώ.

Πρόσφυγα σ' έριξαν εδώ
κι ο χάρος έξι βήματα
στα χρόνια που 'ρθα να σε δω
μέσα στα παραπήγματα.

Κι αυτά συμβαίνουν στον καιρό.

Μουσική: Δήμος Μούτσης
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Ερμηνεία: Πετρή Σαλπέα


Friday, 5 February 2010

Άνοιξε τις φτερούγες του...

...και πέταξε, ένας πραγματικά Μεγάλος Έλληνας

Σύμφωνα με τον ειδησιογραφικό ιστοχώρο in.gr, “«έφυγε» τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε ηλικία 86 ετών, ο Κώστας Αξελός. Ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής, που δεν δίστασε να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ζαν Πολ Σατρ, άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, όπου ζούσε από το 1945. Ο Κώστας Αξελός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Παιδί αστικής οικογένειας, διδάχτηκε από μικρός γαλλικά και γερμανικά, ενώ η εφηβεία του φωτίστηκε από τα κείμενα των Ηράκλειτου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Εμπεδοκλή, Μαρξ, Νίτσε, Ντοστογιέφσκι, και ποιητών όπως ο Ρεμπώ, ο Ρίλκε, ο Χέλντερλιν και άλλοι. Σε ηλικία 17 ετών εντάχθηκε στην κομμουνιστική νεολαία και, παρά τις διαφωνίες του, πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση, υποστηρίζοντας ότι «ο πραγματικός κομμουνιστής πρέπει να κρατάει στο ένα χέρι το όπλο και στο άλλο τα βιβλία του Ρίλκε». Το 1944, στα Δεκεμβριανά, έζησε εικονική εκτέλεση στα κρατητήρια της Ασφάλειας, φυλακίστηκε σε στρατόπεδο και τελικά απέδρασε. Tο 1946 εγκατέλειψε τις γραμμές του KKE. Τέλη του 1945, με τη βοήθεια του Οκτάβιου Μερλιέ -διευθυντή τότε του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα- επιβιβαζόταν στο θρυλικό πλέον πλοίο «Ματαρόα» μαζί με τον Κ.Καστοριάδη, τον Κ.Παπαϊωάννου, τον Κ. Βυζάντιο, την Μ. Κρανάκη, τον Κ. Κουλεντιανό, τον Ν. Σβορώνο και άλλους με προορισμό το Παρίσι. Λίγο διάστημα μετά την αναχώρησή του, καταδικαζόταν ερήμην σε θάνατο.

Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη, όπου και δίδαξε (1962-1973). Αρχισυντάκτης του πρωτοποριακού τότε περιοδικού Arguments (Επιχειρήματα) από το 1956-1962, ίδρυσε και διηύθυνε την ομώνυμη φιλοσοφική σειρά στις Εditions de Minuit, στην οποία εκδόθηκαν επίσης και τα περισσότερα από τα βιβλία του. Πασίγνωστη η διένεξή του με τον Σαρτρ τον οποίο εγκαλούσε για μη πρωτότυπη σκέψη και έκθεση παλαιότερων φιλοσοφικών ιδεών. Ο Σαρτρ με τη σειρά του τον κατηγορούσε επειδή είχε εγκαταλείψει τον κομμουνισμό. Έχει εκδώσει είκοσι τέσσερα βιβλία και πλήθος κειμένων (γαλλικά, ελληνικά και γερμανικά) που μεταφράστηκαν σε δεκαέξι γλώσσες. Τον Μάρτιο του 2009 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αυτή ήταν η τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις εκδόσεις Les Belles Lettres το καινούργιο βιβλίο του, με τίτλο «Αυτό που επέρχεται» και πρόσφατα από τις εκδόσεις Νεφέλη το έργο «Το άνοιγμα στο επερχόμενο και το αίνιγμα της Τέχνης». ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τους οικείους του Κώστα Αξελού ανέφερε: «Ο Κώστας Αξελός υπήρξε ένας τολμηρός στοχαστής, ανήσυχος δημιουργός και μαχητής ιδεών, ανοίγοντας νέα μονοπάτια στην κατανόηση του κόσμου. Εμπνευσμένος δάσκαλος δίδαξε με το ήθος και την ακεραιότητά του να μη φοβόμαστε πνευματικές συγκρούσεις, ακόμα και με τον εαυτό μας»”.

O Μεγάλος αυτός Έλληνας φιλόσοφος επηρέασε αρκετά κι εμένα προσωπικά. Στα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια διάβασα το βιβλίο του “Ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφία” (Εκδ. Εξάντας, 1974), από το οποίο αγάπησα τον Ηράκλειτο και την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Εκεί συνάντησα τη “Διαλεκτική”, τον (φιλοσοφικό) “Λόγο”, το “ποιητικό όραμα του κόσμου”...

Αργότερα διάβασα και το βιβλίο του “Γιατί σκεφτόμαστε; Τί να πράξουμε;” (Εκδ. Νεφέλη, Αθήνα 1993), που κι αυτό μου έδωσε πολλή τροφή στη σκέψη μου.

Τώρα, στην απουσία του, θα μάθουμε να ζούμε πιο λιτά. Ίσως αυτό να μας ανοίξει άλλους ορίζοντες σκέψης. Πάντως, εκείνος, θα χαιρόταν γι’ αυτό.

Wednesday, 3 February 2010

«Orthodoxes Forum»

Το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου εκδίδει σε τακτά χρονικά διαστήματα (2 φορές το χρόνο) το επιστημονικό περιοδικό «Orthodoxes Forum». Αυτό είναι ένα έγκριτο περιοδικό, στο οποίο δημοσιεύονται θεολογικές μελέτες, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκκλησιαστικά χρονικά. Η Συντακτική Επιτροπή αποτελείται από τον Καθ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο (Πρόεδρο του Ινστιτούτου), τον Δρα Ανάργυρο Αναπλιώτη και τον Δρα Ioan Moga. Το ISSN του περιοδικού έχει ως εξής: 0933 - 8586.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος του 2009, το οποίο είναι αφιερωμένο σε μια σημαντική εκκλησιαστική επέτειο, στα 1630 χρόνια (379 - 2009) από την κοίμηση του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας Ουρανοφάντορος του Μεγάλου. Έτσι, το τεύχος αυτό δημοσιεύει διάφορες μελέτες που αφορούν στη ζωή και στο έργο του Μεγάλου αυτού Πατρός.

Μία από αυτές είναι και η δική μου μελέτη, στην Αγγλική, με τίτλο: «“Όροι κατά πλάτος” and “Όροι κατ’ επιτομήν” - The contribution of St. Basil the Great to the founding of Early Christian Monasticism» (σσ. 133-145). Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να συμμετέχω με το κείμενό μου αυτό στο σπουδαίο αυτό περιοδικό.

Tuesday, 2 February 2010

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ

Η ΄Ενωση Σμυρναίων (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) ιδρύθηκε τους πρώτους μήνες του 1936. Στην ίδρυσή της συνέπραξαν 35 εκλεκτοί Μικρασιάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους κατείχαν διακεκριμένη θέση στη σμυρναϊκή κοινωνία πριν το 1922. Από την Γεν. Συνέλευση των ιδρυτών ψηφίσθηκε το πρώτο καταστατικό του Σωματείου, σύμφωνα με το οποίο σκοπός της Ενώσεως Σμυρναίων είναι «η διάσωσις και διαφύλαξις των παραδόσεων και αναμνήσεων του εν Μικρασία Ελληνικού πολιτισμού».

Τώρα η Ένωση έχει αναλάβει ένα ιερό έργο: την ίδρυση Μουσείου των Ελλήνων της Μ. Ασίας και της Ανατολής. Για τούτο καλεί όλους σε συστράτευση, για να πραγματοποιηθεί στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ που θα στεγάσει τα κάθε είδους κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μας. Η συμμετοχή γίνεται μέσω Ιντερνετ.

Ενδιαφέρον στόχος που σίγουρα αξίζει της προσοχής μας.

Monday, 1 February 2010

Ένα γλυκό κέρασμα

Καλό μήνα!

Πρωτομηνιά σήμερα κι είπαμε να σας κεράσουμε (ηλεκτρονικά!!!) ένα ωραίο γλυκό. Σάμαλι, το γλυκύτατο και μεγαλοπρεπές.

Τί θα λέγατε για ένα ευμεγέθες κομμάτι προς τέρψιν του ουρανίσκου;

Συνταγή δεν προσφέρουμε σήμερα. Απλά μια εικονική γεύση. Η καπετάνισσα έκανε για άλλη μια φορά το εύγευστο θαύμα της...