Sunday, 14 February 2010

Ο Διονύσης Ζήβας και η Ζάκυνθος

Έλαβα πρόσφατα δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα Ανάτυπα από τον Καθ. Διονύση Α. Ζήβα, Αρχιτέκτονα και Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π. Τα μελέτησα με προσοχή και σκέφθηκα να μοιρασθώ μαζί σας τα περί αυτών.

Το ένα είναι Ανάτυπο από τον Χαριστήριο Τόμο «Φιόρα Τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνετό». Σ’ αυτό ο συγγραφέας ασχολείται με «Τα Λαζαρέτα της Ζακύνθου». Αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Λίγο πιο πέρα από τη βυζαντίδα και από τη θέση του ναού του Αγ. Κωνσταντίνου -που σήμερα δεν υπάρχει- στον δρόμο που οδηγεί στο Αργάσι, εκεί που βρίσκονται τα Σφαγεία, υπήρχαν τα Λαζαρέτα, το βενετσιάνικο με άλλα λόγια Λοιμοκαθαρτήριο, που σκοπό είχε να προφυλάξει το νησί από την πιθανή επιδημία πανώλης που θα μπορούσαν να μεταφέρουν οι επιβάτες ή και τα εμπορεύματα των πλοίων που έφθαναν στη Ζάκυνθο -από την Ανατολή κυρίως- και που θα έπρεπε να υποστούν τη διαδικασία της “κάθαρσης” για σαράντα -κάποτε και λιγότερες- ημέρες, τη γνωστή μας “καραντίνα” (Quarantina). Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφονται με συντομία τα της ίδρυσης και λειτουργίας του σημαντικού αυτού κτιριακού συγκροτήματος στη Ζάκυνθο και δημοσιεύονται δύο αρχιτεκτονικά σχέδιά του, που σώζονται στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας...».

Το άλλο είναι Ανάτυπο από τα Πρακτικά του Η’ Διεθνούς Πανιόνιου Συνεδρίου. Το θέμα που έχει διαπραγματευθεί εδώ είναι: «Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στη Ζάκυνθο του 2006». Ο ίδιος μας πληροφορεί ότι: «Η ολική καταστροφή της πόλης της Ζακύνθου από τους σεισμούς του Αυγούστου 1953 καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι οικισμοί της υπαίθρου -και τα μεμονωμένα κτίσματα, γενικά- είχαν την αυτονόητη συνέπεια της απώλειας ενός πολύ μεγάλου αριθμού κτιρίων που αντιπροσώπευαν τόσο την επίσημη όσο και τη λαϊκή αρχιτεκτονική του νησιού. Και είναι γνωστό πως η αρχιτεκτονική αυτή, όπως και των άλλων νησιών του Ιονίου, παρουσιάζει το εξαιρετικό ενδιαφέρον της ανάπτυξης μιας δυτικότροπης αρχιτεκτονικής σε μια περιοχή του ελληνικού χώρου που, όμως, για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους, ακολούθησε για κάμποσους αιώνες τη δυτική πολιτιστική πορεία και εξέλιξη...».

4 comments:

P. Kapodistrias said...

Άξιον και δίκαιον μεγαλύνειν Ζήβαν τον Διονύσην!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Εύγε στη Ζάκυνθο που βγάζει τέτοια άξια τέκνα!

Ασκαρδαμυκτί said...

Εντάξει, ενδαφέρουσες εργασίες, αλλά μην τα μεγαλοποιούμε φίλοι μου.

Καλή Καθαρά Δευτέρα σας εύχομαι...

Anastasios said...

@ Ασκαρδαμυκτί,

...και Καλή Σαρακοστή!