Saturday 22 June 2024

Εικόνα «Αγίας Οικογένειας»

 
Κυκλοφορεί ευρύτερα τα τελευταία χρόνια μια νέα εικόνα, ακόμα και σε παραδοσιακή βυζαντινή μορφή, με την επωνυμία «Αγία Οικογένεια». Αυτή δεν είναι εικόνα σύμφωνη με την Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
 

Στην εικόνα αυτή αναπαριστάνονται ο Ιησούς ως βρέφος ή ως παιδί, η Παναγία Μητέρα Του και ο Μνήστωρ Ιωσήφ. Μάλιστα δε παρουσιάζεται ο Ιωσήφ να κρατάει αγκαλιά τη Θεοτόκο και τον Χριστό, με ιδιαίτερη στοργή!!!
 
Οι απεικονίσεις της «Αγίας Οικογένειας» βασίζονται σε καινοτομίες του Ρ/Καθολικισμού, που στη σύγχρονη εποχή έχει καθιερώσει τη γιορτή της Αγίας Οικογένειας.
 
Όπως έχει παρατηρήσει ένας Ρ/Καθολικός λόγιος, αντιπαραβάλλοντας την Ρ/Καθολική εορτή με επίκεντρο την Αγία Οικογένεια με τις Χριστιανικές Εορτές της αρχαιότητας, «(Η γιορτή της Αγίας Οικογένειας) ...είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής μας, των εποχών που ανήκω."
 
Στην παραδοσιακή ορθόδοξη εικονογραφία, το παιδί Ιησούς απεικονίζεται σωστά, όχι μόνος με τον Άγιο Ιωσήφ, αλλά μάλλον μόνος με τη Μητέρα Του, τονίζοντας έτσι το δόγμα ότι είναι «Υιός χωρίς πατέρα, ο οποίος γεννήθηκε από τον Πατέρα χωρίς μητέρα πριν από όλους τους αιώνες."
 
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε πολλές ιερές οικογένειες, όπως ο Ιωακείμ και η Άννα με τη Θεοτόκο, ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, την οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου, την οικογένεια του Γρηγορίου Παλαμά, την οικογένεια του Ευσταθίου Πλακίδα και άλλες.

Friday 21 June 2024

Μια ματιά

 
Κατά τη χθεσινή επίσκεψη στο Λονδίνο, με σκοπό τη συμμετοχή σε Διαχριστιανική Συνάντηση, χρησιμοποιήσαμε τη γραμμή του Μετρό με την επωνυμία Jubilee.
 

Σε πολλά βαγόνια της γραμμής αυτής βρίσκουμε πάντα αναρτημένα Ποιήματα, σύμφωνα με καθιερωμένη πρακτική τα τελευταία χρόνια.
 
Αυτό που βρήκαμε και φωτογραφίσαμε αυτή τη φορά ήταν το ενδιαφέρον Ποίημα με τον τίτλο «Μια ματιά», που μόλις είχε αναρτηθεί (Ιούνιο 2024).
 
Είναι στιχουργημένο από την Περσίδα βραβευμένη Ποιήτρια Azita Ghahreman, η οποία έχει γράψει και κυκλοφορήσει αρκετές Ποιητικές Συλλογές, ενώ Ποιήματά της έχουν μεταφρασθεί σε αρκετές γλώσσες.
 
Για την Ποιήτρια και το έργο της έχει αναφερθεί πως:
 
‘Azita is a poet who pays respect to the past, but doesn’t live in it.  Her poems are sometimes darkened with loss, but just as often lightened with humour, lyricism, a celebration of the human spirit.’ – Imtiaz Dharker, μιλώντας για την Azita Ghahreman στη σειρά «Mother Tongue» του Radio 4.

Wednesday 19 June 2024

Υμνολόγος στο Bristol

 
To έτος 2000, σε εξωτερικό τοίχο σπιτιού στην αξιόλογη περιοχή Clifton του Bristol, αναρτήθηκε μια αναμνηστική πλακέτα.
 

Αυτή αναφέρεται σε δύο αδελφές, τη Susanna και την Catherine Winkworth, οι οποίες έζησαν κατά τον 19ο αι. σε εκείνο το σπίτι, στη διεύθυνση: 31 Cornwallis Crescent.
 

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι αδελφές αυτές ήταν διακεκριμένα μέλη της τοπικής κοινωνίας και έκαναν πολυποίκιλες και πολυδιάστατες προσφορές.
 

Η Susanna ασχολήθηκε με φιλανθρωπίες, βοηθούσε τους φτωχούς να αποκτήσουν σπίτι κ.ά., ενώ η Catherine ασχολήθηκε με την Υμνολογία. Είναι γνωστή για τις αγγλικές της μεταφράσεις γερμανικών ύμνων. Τις εν λόγω μεταφράσεις τις έκανε με ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα, παραμένοντας πιστή στο πρωτότυπο.

Tuesday 18 June 2024

Επετειακή εικόνα

 
IOCS 25th anniversary icon: Christ the Teacher
By Aidan Hart
 

Αυτή η εικόνα ιστορήθηκε για τον εορτασμό της 25ης επετείου του Ινστιτούτου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών (IOCS) το 2024. Η εικόνα έχει ορισμένα εξατομικευμένα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν το μοναδικό ήθος και την τοποθεσία του Ινστιτούτου μας.
 
Το Ευαγγέλιο που κρατά ο Χριστός είναι ανοιχτό στο χωρίο: «That they all may be one; as you, Father are in me and I in you, that they may also be one in us; that the world may believe that you have sent me» (Ιωάννης 17:21). Αυτό το χωρίο αντικατοπτρίζει την κλήση του Ινστιτούτου προς την ενότητα και την κοινωνία της Εκκλησίας, τόσο σε πανορθόδοξο όσο και σε οικουμενικό επίπεδο.
 
Δύο κτίρια απεικονίζονται στο βάθος. Στη δεξιά πλευρά του θεατή (αριστερά του Χριστού), απεικονίζεται ο πύργος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ως σύμβολο της επιστήμης που βρίσκεται στην καρδιά του Ινστιτούτου και της ιστορικής μας σχέσης με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου. Στην αριστερή πλευρά του θεατή (δεξιά του Χριστού), απεικονίζεται ένα τμήμα του παλιού Οίκου Wesley (σημερινό Κολέγιο Ιησού), όπου το Ινστιτούτο ξεκίνησε την αποστολή του το 1999.
 
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον αγιογράφο και ερευνητή του IOCS, Aidan Hart (https://aidanharticons.com/) που έδωσε ζωή σε αυτή την εικόνα και σε όλους όσους την επιχορήγησαν.

Monday 17 June 2024

Πληγωμένα μυστήρια λαβωμένες ψυχές...


Διαβάσαμε στο διαδίκτυο τι έγραψε μια ψυχή…


"Ήμουν προχθές σε μια βάπτιση ανθρώπων που πραγματικά εκτιμώ αφάνταστα.
 
Την ώρα που το μωρό έκλαιγε απαρηγόρητο, το άγχος στο πρόσωπο των γονέων του ήταν ολοφάνερο και εμένα η καρδιά μου ράγιζε, παρατήρησα ότι αρκετοί καλεσμένοι γελούσαν δυνατά.
 
Ένα μωρό χωρίς να καταλαβαίνει τον λόγο, γδυνόταν μπροστά σε 50 γνωστά και άγνωστα άτομα, παραδινόταν σε έναν κύριο που δεν έχει ξαναδεί και εκείνος το βουτούσε στο νερό.
 
Μπορεί ως Έλληνες να έχουμε συνηθίσει αυτή την εικόνα και να μας φαίνεται φυσιολογικό, αλλά σίγουρα για το πλάσμα αυτό δεν είναι!
 
Δεν έχω σκοπό σήμερα να θίξω ή να κρίνω την παράδοση της εκκλησίας μας, την οποία ακολούθησα και εγώ. Θα μείνω προς το παρόν στο γέλιο των καλεσμένων, που με οδήγησε στην συνειδητοποίηση ότι η απαξίωση των συναισθημάτων ενός ανθρώπου, ξεκινάει από την βρεφική του ηλικία.
 
Ένα κατατρομαγμένο μωρό, του οποίου όλα τα ένστικτα έλεγαν ότι κάτι πηγαίνει λάθος και αισθανόταν ανασφαλής και προδομένο, αντιλήφθηκε (γιατί το αντιλαμβάνεται) ότι όλοι γύρω του γελούσαν.
 
Έτσι ξεκινάει η αμφισβήτηση και ακόμα χειρότερα, η ντροπή για τα συναισθήματα μας.
 
Ως άνθρωπος που παλεύει ακόμα να βρει την επαφή με τα συναισθήματά της, έχω να πω ότι είναι απαραίτητο (εμείς οι υποτιθέμενοι μεγάλοι) να μάθουμε να αγκαλιάζουμε όλα τα συναισθήματα των παιδιών μας.
 
Τα συναισθήματά τους μπορεί να μην μας φαίνονται πάντα λογικά ή δικαιολογημένα, αλλά το να μάθουν ότι έχουν το δικαίωμα να τα βιώνουν έτσι και αλλιώς, είναι απολύτως απαραίτητο.
 
Ζούμε σε μια κοινωνία όπου όλο ακούμε να συμβαίνουν τρέλες και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επιλέξει την ψυχοθεραπεία για να θεραπεύσουμε τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας.
 
Εάν θέλουμε να αλλάξει αυτό και η επόμενη γενιά ενηλίκων να μην χρειάζεται να παλέψει χρόνια ολόκληρα για να τολμήσει να βιώσει τα συναισθήματά της, κάτι πρέπει να αλλάξει - και πρέπει να αλλάξει από εμάς!".
 
Πόσο διαφορετικά νοήματα προσέλαβε αυτός ο άνθρωπος αδελφοί μου  από ένα σωστικό μυστήριο της Εκκλησίας μας. Αν σταθούμε λέξη-λέξη στα λεγόμενά του, θα διαπιστώσουμε πως διαμαρτύρεται ορθώς, για το ότι κάποιοι γελούν και σατιρίζουν  την ώρα της βαπτίσεως όταν το βρέφος σπαράζει... Σωστά  χρησιμοποιεί τη λέξη γδύνεται αλλά με λάθος νόημα… Πόσα σημαντικά είναι προφανές ότι αγνοεί… Αν του μιλήσουμε για το ότι απεκδύεται τον παλαιό άνθρωπο για να φορέσει τον φωτεινό Χιτώνα της ψυχής… Αν του πούμε ότι όντως οι άνθρωποι εκείνοι την ώρα όχι μόνο δεν πρέπει να χαχανίζουν αλλά σύντρομοι και έμφοβοι Θεού Ζώντος να συμπροσεύχονται για τον παλαιό άνθρωπο, που ενταφιάζεται μέσα στην κολυμβήθρα και τον νέο που αναδύεται μετά τις 3 καταδύσεις και αναγεννάται ενώπιόν μας… Αν του πούμε ότι λίγο πριν μόλις, διαβάστηκαν 3 ευχές εξορκισμού του δαιμονίου που εμφώλευε μέχρι πριν ελάχιστα στο περικάρδιο του νεοβαπτιζομένου, ότι δόθηκαν υποσχέσεις αποταγής του σατανά και σύνταξης με τον Χριστό, ότι διαβάστηκε το σύμβολο και συμβόλαιο της Αγίας μας πίστης… Αν του πούμε ότι σκοπός αυτής της ζωής είναι να μας βρει ο θάνατος και το πέρασμα στο αιώνιο φορώντας τον χιτώνα αυτόν τον ολοφώτεινο της βαπτίσεώς μας… Και ότι σκοπός επίσης ο σπουδαιότερος είναι η επίγνωση του Αγίου Θεού και της Αγίας Ορθόδοξης πίστης μας… πως λέτε να αντιδρούσε αδελφοί μου; Αλίμονο, θα μας κοίταζε ως εξωγήινους και θα μας χαρακτήριζε ως παρανοϊκούς σκοταδιστές… Άκου εκεί δαιμόνια…στην εποχή μας! Μεσαίωνας! Και άλλη μια βάπτιση μπροστά μας… Το Φως βαπτίζεται σκοτάδι και το σκοτάδι φως! ...κάτι πρέπει να αλλάξει - και πρέπει να αλλάξει από εμάς!" Σε αυτό και αν συμφωνούμε ευλογημένη ψυχή! Να αλλάξουμε εμείς, να μεταμορφωθούμε, να γδυθούμε τον παλαιό άνθρωπο, να κατανοήσουμε την σημαντικότητα των αγίων σωστικών μυστηρίων! Όλα εκκοσμικεύθηκαν και εμείς μαζί τους! Αντί να Εκκλησιαστικοποιήσουμε τον κόσμο, εκκοσμικεύσαμε την Εκκλησία… Βαρύ το τίμημα τούτου του ατοπήματος αδελφοί μου! Όλο και περισσότερο παγώνει η αγάπη!...
 
Νώντας Σκοπετέας

Sunday 16 June 2024

Εορτή του Πατέρα

 
Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα είναι μια γιορτή που γιορτάζει την πατρότητα και τον ρόλο των πατεράδων στην ανατροφή των παιδιών, καθώς και τη διασφάλιση της σωστής τους ανάπτυξης. Σε πολλές χώρες, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (16 Ιουνίου 2024).
 

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ - Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Saturday 15 June 2024

Ευχές Οικουμ. Πατριάρχου

 
Με πολλή μεγάλη χαρά μόλις παραλάβαμε τη φετινή πασχαλινή κάρτα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
 

Ο Παναγιώτατος μας τίμησε για άλλη μια φορά επιδαψιλεύοντάς μας τις πατρικές ευχές και την πολύτιμη Πατριαρχική ευλογία του, με την ευκαιρία της Αναστάσεως του Κυρίου μας.
 

Η εικόνα του εμπροσθοφύλλου της κάρτας είναι φωτογραφία του Ν. Παπαχρήστου, από φορητή εικόνα της Αναστάσεως, που αποθησαυρίζεται στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, στους Αγ. Θεοδώρους της Ίμβρου.

Friday 14 June 2024

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

 
Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
 

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του Αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους. Για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη τιμήθηκε το 1930 με το Νόμπελ Ιατρικής.
 
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός.
 
Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, τον φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
 
– να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
 
– να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
 
– να “μεταγγίσει” στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας.
 
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα ανά 1.000.000 κατοίκους. Άρα, στην Ελλάδα των 10,8 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 650.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Thursday 13 June 2024

Η Ανάληψη του Κυρίου

 
Συναξριον το Πεντηκοσταρου.
Τ ατ μρ, Πμπτ τς κτης βδομδος π το Πσχα, τν νληψιν ορτζομεν το Κυρου κα Θεο κα Σωτρος μν ησο Χριστο.
κ δεξις καθσας πατρικς Λγε, Μσταις παρασχν πστιν σφαλεστραν.
ναληφθες ν δξ, Χριστ Θες μν, λησον μς, μν.
 

πολυτκιον τς ορτς. χος δʹ.
νελφθης ν δξ, Χριστ Θες μν, χαροποισας τος Μαθητς, τ παγγελίᾳ το γου Πνεματος, βεβαιωθντων ατν δι τς ελογας, τι σ ε Υἱὸς το Θεο, Λυτρωτς το κσμου.

Wednesday 12 June 2024

Καθήκον

 
Ένας ιεροκήρυκας επισκέφθηκε έναν βυρσοδέψη. Τον βρήκε πολύ απασχολημένο με το έργο του.
 

Ο ιεροκήρυκας πλησίασε και τον άγγιξε απαλά στον ώμο. Εκείνος στράφηκε με έκπληξη και είπε στον επισκέπτη του:
 
-         Ντρέπομαι που με βρίσκετε τόσο απασχολημένο.
 
-         Εύχομαι κι εμένα ο Χριστός να με βρει έτσι απασχολημένο όταν έλθει, είπε ο κληρικός.
 
-         Τί; Να κάνετε ό,τι κι εγώ;
 
-         Μάλιστα, είπε ο ιεροκήρυκας. Να εκτελώ πιστά το καθήκον μου, όπως κι εσύ το δικό σου.

Tuesday 11 June 2024

Ονομαστήρια Οικουμ. Πατριάρχου

 
Σήμερα, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, Εορτή του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου Βαρθολομαίου, άγει τα ονομαστήριά του η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ημών κ.κ. Βαρθολομαίος, μια σπάνια χαρισματική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας διαχρονικά, που επαξίως πηδαλιουχεί την νοητή ολκάδα της Εκκλησίας.
 

Βαθυσεβάστως και μετ’ ευφροσύνης πλείστης υποβάλλουμε πλούσια σέβη προς την Α.Θ. Παναγιότητα, αναπέμπουμε ικετηρίους δεήσεις υπέρ της κατ’ άμφω υγείας Αυτού, εκζητούμε δε τις θεοπειθείς και πατρικές ευχές και συνάμα τις Πατριαρχικές ευλογίες Αυτού.
 

Βαρθολομαίου του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου, Πολλά τα  Έτη!

Monday 10 June 2024

Ταξίδι με την Ελένη

 
Εμένα δεν με ενδιαφέρει η ιδεολογία, αλλά οι άνθρωποι.
 

-  Φίλος μου δεν είναι αυτός που πιστεύει στις ίδιες λύσεις με μένα, αλλά αυτός που είναι σωστός άνθρωπος.
 
-  Η καλοσύνη είναι μίμηση Θεού.
 
-  Όσοι κρύβουν τα χρόνια τους, χάνουν μαζί και τις αναμνήσεις.
 
-  Στη Γαλλία, ο υλικά πλούσιος δεν θεωρείται αστός, η αστική τάξη είναι παιδεία!
 
-  Κανένας λαός δεν έμεινε 400 χρόνια σκλάβος, υπήρχε μεγάλη έλλειψη αυτοπεποίθησης.
 
-  Γιατί μετά την απελευθέρωση δημιουργήθηκαν ρωσικό, γαλλικό και αγγλικό κόμμα; Που ήταν το ελληνικό κόμμα; Μάθαμε να είμαστε πάντα ραγιάδες κάποιου. Αν ξέραμε καλά την ιστορία μας, θα είχαμε διαγράψει πολλούς υποτιθέμενους «ήρωες» και θα αλλάζαμε πολλά ονόματα δρόμων και πλατειών που φέρουν τα ονόματά τους.
 
-  Όταν ο Έλληνας πάει στην Ευρώπη ουσιαστικά πάει στο σπίτι του, αν θεωρήσουμε “εξωτερικό” την Ευρώπη σημαίνει πως είμαστε ακόμα “Ανατολή”.
 
-  Μαζί με τον Πρόεδρο Μιτεράν φθάνω στη Νέα Υόρκη για να υπογράψω συμβάσεις με τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Φτάνοντας στο Πανεπιστήμιο, μας υποδέχεται ο πρόεδρός του: “ Χορεύεις καλαματιανό;” μου λέει και τα χάνω, το όνομα μου John Brademas”. Στο δείπνο, εντυπωσιασμένος ο Μιτεράν, σχολιάζει: “Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Μπραδήμας) και η Πρόεδρος όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού (Γλύκατζη) δεν μίλησαν ούτε γαλλικά, ούτε αγγλικά, αλλά ελληνικά. Ε! αυτό είναι αυτοκρατορία!”
 
-  Η Παιδεία μας έχει αποτύχει γιατί στα παιδιά μιλάνε όλοι από την αρχή για επιτυχία, κανείς δεν τους μιλάει για ευτυχία! (επίκαιρο λόγω Πανελλαδικών!)
 
-  29 Αυγούστου γιόρτασε τα γενέθλια της (94 ετών) με μια μαντινάδα «Στα ενενήντα περπατώ, στα εκατό θα φτάσω, και μόνο τότε θα σκεφτώ αν πρέπει να γεράσω».
 
Ελένη Γλύκατζη - Αερβελέρ

Sunday 9 June 2024

21 αλήθειες για την Ελλάδα

 
1. Η Ελλάδα θεωρείται η γενέτειρα της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού.
 

2. Είναι η πιο ηλιόλουστη χώρα της Ευρώπης, με περισσότερες από 250 ημέρες ηλιακού φωτός το χρόνο και περίπου 3000 ώρες ηλιακού φωτός το χρόνο.
 
3. Η επίσημη ονομασία της Ελλάδας είναι Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελλάδα διεθνώς αποκαλείται Greece, όνομα που προέρχεται από τον ρωμαϊκό όρο «Graecia».
 
4. Περισσότεροι τουρίστες από ντόπιους: Η Ελλάδα προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους τουρίστες από όλον τον πληθυσμό της
 
5. Τα ελληνικά είναι μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες γλώσσες στον κόσμο.
 
6. Η Ελλάδα έχει χιλιάδες νησιά, αλλά μόνο 227 από αυτά κατοικούνται.
 
7. Ο ελληνικός εθνικός ύμνος αποτελείται από 158 στίχους, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο ύμνο στον κόσμο.
 
8. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην Ολυμπία της Ελλάδας το 776 π.Χ.
 
9. Coffee Culture: Οι Έλληνες μιλάνε σοβαρά για τον καφέ τους! Ο μικρός, δυνατός καφές σε μπρίκι αποτελεί καθημερινή τελετουργία για πολλούς.
 
10. Η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.
 
11. Οι αρχαίοι  Έλληνες  πίστευαν πως ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ήταν ο τόπος κατοικίας των θεών.
 
12. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ελαιόδεντρων στην παγκόσμια περιοχή.
 
13. Mountain Marvel: Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το 80% της Ελλάδας είναι ορεινό.
 
14. Πάντα Δίπλα στη Θάλασσα: Όπου κι αν βρίσκεστε στην Ελλάδα, δεν απέχετε περισσότερο από 135 χιλιόμετρα από την παραλία.
 
15. Το πέρασμα του Βίκου στην Πίνδο είναι ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο, βυθίζοντας περισσότερο από 1.100 μέτρα.
 
16. Η Ελλάδα άλλαξε από τη μοναρχία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1975.
 
17. Το νησί της Ικαρίας είναι μία από τις Γαλάζιες Ζώνες του κόσμου και φιλοξενεί μερικούς από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
 
18. Η ελληνική κουζίνα είναι γνωστή για την υγιεινή μεσογειακή της διατροφή όπως ελιές, φέτα και ψητά θαλασσινά.
 
19. Πολλοί από τους αστερισμούς που βλέπουμε σήμερα έχουν ονόματα από την ελληνική μυθολογία.
 
20. Η Αθήνα κατέχει τον τίτλο της πόλης με τα περισσότερα θέατρα στον κόσμο.
 
21. Η Ελλάδα καυχιέται για πάνω από 4.000 παραδοσιακούς χορούς, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά.

Saturday 8 June 2024

Στα Μουσεία του Λονδίνου

 
Η δράση Περπατώντας στα Μουσεία του Λονδίνου με την Greek Library of London μας οδηγεί για τον μήνα Ιούνιο στο London Canal Museum.
 

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 11:30 πμ και υπόσχεται μια μοναδική περιήγηση στην ιστορία των καναλιών του Λονδίνου και όχι μόνο.
 
Θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τις πλωτές οδούς τις οποίες όλοι μας έχουμε συναντήσει περπατώντας στην πόλη. Επίσης, θα μιλήσουμε για τα φορτία που μεταφέρονταν μέσω των καναλιών αλλά και για τους ανθρώπους και τα ζώα που ζούσαν και εργάζονταν στις πλωτές οδούς.
 
Θα δούμε ακόμα ένα μοναδικό βικτωριανό πηγάδι πάγου και θα μάθουμε περισσότερα για τη χρήση του στο παρελθόν.
 
Εισιτήρια:
 
Adults (Greek Library members): £18
Young persons & kids: £10
Non-members: £22
 
Υπεύθυνη δράσης: Ελένη Χασιώτη
Στοιχεία επικοινωνίας: eleni@greeklibrary.org
 
Περισσότερες πληροφορίες: Eventbrite

Friday 7 June 2024

Ορθόδοξη Παράδοση στην Αγγλία

 
Experience the Christian Orthodox Tradition:
An Ecumenical Encounter
 

Το Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, που έχει έδρα στο Κέϊμπριτζ, οργανώνει προσεχώς στο Λονδίνο μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
Join us on 3 August to learn about and experience the Christian Orthodox tradition with the Institute for Orthodox Christian Studies.
 
Date and time
Saturday, August 3 · 10am - 4pm GMT+1
 
Location
Southwark Cathedral London SE1 9DA
 
6 hours
 
Learn more about the rich history and traditions of the Orthodox Church community.
 
Come and immerse yourself in a vibrant and welcoming atmosphere at one of the most iconic landmarks in the city.
 
Running order
 
10am: Doors open
 
10:30: Welcome
 
10:40: Introduction to the Orthodox Church by Father Dragos Herescu & Revd Dr John Binns
 
Father Dragos Herescu is the Principal of IOCS. He is also teaching at undergraduate and postgraduate level on the degree programmes offered through the Institute and the Cambridge Theological Federation. He is also an Affiliated Lecturer of the Divinity Faculty, University of Cambridge. An alumnus of the Institute’s MA in Pastoral Theology, Father Dragos later graduated an MPhil in Theology with the Divinity Faculty, University of Cambridge. He is in the last stage of completing a doctoral thesis with Durham University, on the secularisation paradigm in the context of Eastern Orthodoxy, with particular focus on the Romanian context. Fr Dragos serves as parish priest for ‘St John the Evangelist’ Romanian Orthodox parish in Cambridge.
 
Revd Dr John Binns has combined research and writing with ministry as a priest in the church of England. He was parish priest of Great St Mary’s the University Church Cambridge for 23 years, where he provided care and support for researchers in the university as well as developing the life of the church in central Cambridge. Since a six month period studying in the Serbian Orthodox Theological Faculty of Belgrade University in 1974, he has been involved in various kinds of ecumenical work and research in the field of east-west church relations. He has visited and lectured in several Orthodox countries including Israel/Palestine, Russia and Romania. He was a founding director of the Institute for Orthodox Christian Studies in Cambridge where he remains a Visiting Professor. In addition he is chair of trustees of Partners for Change Ethiopia and the Aradin trust supporting churches in Iraq. His publications include an Introduction to the Christian Orthodox Churches (Cambridge University Press 2002) and the Ethiopian Orthodox Church a History (I B Tauris 2017).
 
11:30: Break
 
11:40: ICONS AND PENTECOST: Icons as a gate to the strange homeland of heaven by Aidan Hart
 
Aidan Hart has been a professional iconographer for over forty years, with works in over twenty-five countries of the world. Recent commissions include the design of the Anointing Screen for the King’s Coronation. He is also a speaker and writer, his most recent book being Festal Icons, and has often appeared in the media to speak about icons, including the BBC Radio 4 series The Creation of an Icon. He is director and tutor for the Icon Painting Certificate programme for the King’s Foundation School of Traditional Arts, and is a Research Associate of the Institute of Orthodox Christian Studies in Cambridge.
 
12:40: Lunch
 
Opportunity for participants to visits stalls (list forthcoming)
 
2pm: Archbishop Angaelos of London
 

On 18 November 2017, His Eminence Archbishop Angaelos was enthroned as the first Coptic Orthodox Archbishop of London, having served as General Bishop of the Coptic Orthodox Church in the United Kingdom since 1999. In addition to this new role, His Holiness Pope Tawadros II, Pope of Alexandria and Patriarch of the See of Saint Mark, has also seen it fit that he continue representing the Church in the United Kingdom at the ecumenical and official level as Papal Legate, and thus conferred him with the ecclesial title of Archbishop of London.
 
Having commenced his pastoral ministry in the United Kingdom in 1995 as a parish priest, Archbishop Angaelos was consecrated a General Bishop in 1999 by His Holiness, the late Pope Shenouda III, with whom he served as private secretary. He was Proclaimed Bishop of the Coptic Orthodox Diocese of London by His Holiness Pope Tawadros II, and the Holy Synod of the Coptic Orthodox Church during a historic service at St Bishoy Monastery in Wadi-El-Natrun, Egypt.
 
Archbishop Angaelos was born in Egypt and emigrated to Australia in his early childhood with his family. After obtaining his degree in Political Science, Philosophy and Sociology, he continued on to postgraduate studies in law while working in the same field. In 1990 he returned to Egypt to the Monastery of St Bishoy in Wadi-El-Natroun where he was consecrated a monk by the late Pope Shenouda III and served as his private secretary until 1995 when he was delegated to serve in the United Kingdom. He was proclaimed Bishop of the Coptic Orthodox Diocese of London on 11 November 2017 in Egypt, and enthroned over the new Diocese on 18 November 2017 at the Cathedral of Saint George in England.
 
2:45pm: Panel event – conclusions
 
3:45pm: Break
 
4pm: Vespers
 
5pm: End
 
The Institute for Orthodox Christian Studies is the Orthodox house of theological studies in the ancient university city of Cambridge, England. It is a full member of the Cambridge Theological Federation. As a member of the Federation, the Institute works in partnership with Anglia Ruskin University and the University of Cambridge.
 
The Institute was founded in 1999 with the blessing of all Orthodox hierarchs in Western Europe. IOCS has rejoiced in having among its guest lecturers and supporters such illustrious teachers as Revd Prof Andrew Louth, Revd Dr John Jillions, Dr Elizabeth Theokritoff, Revd Prof Peter Bouteneff, Archimandrites Symeon and Zacharias of St John the Baptist’s Monastery (Essex), and the late Metropolitans Kallistos of Diokleia, Antony of Sourozh and John Zizioulas.
 
Established in an ecumenical context, the Institute trains clergy and laity to cooperate, dialogue and share with other Christians, in propagating together the Christian message to an increasingly secular and pluralist world. Its particular mission is to bring its rich Orthodox tradition in dialogue with today’s modern society, responding to the challenging questions of our times.It is – as the Institute likes to call themselves – a ‘house of generous Orthodoxy’.
 
Serving the Orthodox Church
 
The Institute serves the Orthodox Church as a whole and is governed by a Board of Directors with representatives from the various Orthodox Churches in Great Britain. There is nothing quite like the Institute elsewhere in the world. Because it is pan-Orthodox, located in a major international academic hub, and includes both lay and ordained people, the Institute can serve the Orthodox Church in a unique way.