Saturday 1 June 2024

Μακεδονία και Γραφές

 
Η Μακεδονία αναφέρεται 28 φορές στην Καινή Διαθήκη και έμμεσα αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη.
 

Στις Πράξεις των Αποστόλων 16, 9-10 βλέπουμε:
 
«Κα ραμα δι τς νυκτς φθη τ Παύλ· νήρ τις ν Μακεδν στώς, παρακαλν ατν κα λέγων· διαβς ες Μακεδονίαν βοήθησον μν. ς δ τ ραμα εδεν, εθέως ζητήσαμεν ξελθεν ες τν Μακεδονίαν, συμβιβάζοντες τι προσκέκληται μς Κύριος εαγγελίσασθαι ατούς».
 
(Κατά το διάστημα της νύκτας παρουσιάσθηκε στον Παύλο ένα όραμα· κάποιος δηλαδή Μακεδών εστέκετο όρθιος μπροστά του και τον παρακαλούσε λέγωντας· “πέρασε από την Ασία στη Μακεδονία και βοήθησέ μας”. Αμέσως δε μόλις είδε αυτό το όραμα ο Παύλος, πήραμε την απόφαση να ταξιδέψουμε στη Μακεδονία, γιατί βγάλαμε το συμπέρασμα, ότι ο Κύριος μας είχε προσκαλέσει και διατάξει να κηρύξουμεν το Ευαγγέλιο στους κατοίκους της Μακεδονίας).
 
Στον στίχο Β΄ Κορινθίους 7, 5 διαβάζουμε:
 
«Κα γρ λθόντων μν ες Μακεδονίαν οδεμίαν σχηκεν νεσιν σάρξ μν, λλ᾿ ν παντ θλιβόμενοι· ξωθεν μάχαι, σωθεν φόβοι».
 
(Όταν ήλθαμε στη Μακεδονία, δεν βρήκε καμμία άνεση το σώμα μας, αλλ' από κάθε τι και σε κάθε στιγμή θλιβόμασταν. Απ' έξω ήταν οι μάχες των απίστων εναντίον μας, από μέσα στην καρδιά μας υπήρχε ο φόβος για τους ασθενείς πνευματικά αδελφούς).
 
Η λέξη Μακεδονία είναι σύνθετη από τις απλές λέξεις «μάκος» και «εδανός» - «έδ(ν)ον». Η λέξη «μάκος» = μακ(ρ)ός ή ιωνικά μήκος, ο μεγας, μειζων, Η λέξη «έδ(ν)ον» σημαίνει είτε η χώρα (η έδρα, το έδρανο, έδαφος) είτε το δώρο - τα δώρα, «έδνοι» = οι Δωριείς (υπεν­θυμίζεται ότι οι Μακεδόνες είναι δωρικής καταγωγής).
 
Μάκεδνοι ή Μακεδόνες = οι ευμή­κεις, οι ψηλοί Δωριείς και «Μακεδο­νία» = η ευμήκη, η μακρά χώρα.

No comments: