Friday, 16 October 2009

Επέτειοι Δαρβίνου

Ο Κάρολος Δαρβίνος είναι παγκοσμίως γνωστός για τη θεωρία της εξέλιξης που την διατύπωσε μεν πριν από πολλά χρόνια αλλά παραμένει στο προσκήνιο μέχρι σήμερα. Πολύς κόσμος παραμένει ίσως αδιάφορος και ίσως να του είναι άγνωστες οι θεωρίες του Δαρβίνου. Εκείνοι όμως που τις γνωρίζουν είναι είτε φανατικοί οπαδοί του, είτε φανατικοί πολέμιοι.

Φέτος εορτάζονται δύο επέτειοι. Η μία είναι η επέτειος των γενεθλίων του Δαρβίνου (1809) και η άλλη είναι η επέτειος της πρώτης έκδοσης της θεωρίας της εξέλιξης, «Περί της Καταγωγής των Ειδών» (1859). Στον δυτικό κόσμο, ο οποίος σε γενικές γραμμές αποδέχεται ευκολώτερα από την καθ’ ημάς Ανατολή τις θεωρίες του Δαρβίνου, γίνονται κατά την τρέχουσα χρονιά πολλές εκδηλώσεις για να τιμηθεί ο Δαρβίνος.

Εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε εδώ με τη βασική θεωρία του, η οποία έχει δημιουργήσει πολλές ταραχές στον επιστημονικό αλλά και γενικώτερα στον κόσμο της διανόησης, από την κυκλοφορία της το 1859 και μέχρι σήμερα. Θα ήθελα απλά να αναφέρω κάτι που διάβασα πρόσφατα, στο περιοδικό του Κολεγίου Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και μου έκανε εντύπωση. Μια από τις λιγώτερο γνωστές επιστημονικές εργασίες του Δαρβίνου σχετίζεται με την ανάπτυξη από τα νήπια και τα παιδιά της κατανόησης και της δυνατότητας να χρησιμοποιούν την ομιλία.

Σε μεγάλη ηλικία ο Δαρβίνος εξέδωσε το 1877 ένα μικρό άρθρο με τίτλο «Βιογραφικό Σχεδίασμα ενός Νηπίου». Τη μελέτη του αυτή την είχε βασίσει στην παρατήρηση που είχε κάνει σε ένα από τα δικά του παιδιά 37 χρόνια ενωρίτερα και στις ημερολογιακές σημειώσεις που είχε τότε κρατήσει. Οι ειδικοί επιστήμονες μας πληροφορούν ότι πριν να εκδοθεί αυτή η μικρή μελέτη του Δαρβίνου δεν είχε γίνει καμμιά σημαντική έρευνα στον τομέα αυτό. Έτσι θεωρείται πως η μελέτη αυτή αποτελεί μια πραγματική προσφορά στον χώρο της διανοητικής ανάπτυξης του ανθρώπου.

No comments: