Friday, 9 September 2011

Ο εφευρέτης της «Πιλάτες»

H μέθοδος Πιλάτες (Pilates στην Αγγλική) αποτελεί μία από τις πιο διάσημες μεθόδους γυμναστικής στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, η οποία κερδίζει συνεχώς νέους οπαδούς και διαδίδεται σιγά-σιγά σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες είναι ότι ο εφευρέτης της μεθόδου αυτής είναι (τουλάχιστον κατά το ήμισυ) Έλληνας. Είναι ο Ιωσήφ Πιλάτες που γεννήθηκε το 1880 στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα.

Υπήρξε ένα ασθενικό και αδύναμο παιδί, κάτι που τον οδήγησε στον αθλητισμό, ως αντίδραση στα δυσάρεστα σχόλια των συμμαθητών του. Ετσι ασχολήθηκε με τη γιόγκα, την ελληνορωμαική πάλη, το bodybuilding, τη γυμναστική και τις πολεμικές τέχνες.

Στα 1912 μετακόμισε στην Αγγλία όπου -για να εξοικονομήσει τα προς το ζην- εργαζόταν σε 3 διαφορετικές δουλειές. Ήταν επαγγελματίας πυγμάχος, αργότερα δούλεψε σε τσίρκο ενώ προσλήφθηκε και από την Αστυνομία ώστε να εκπαιδεύει τους Αστυνομικούς της Scotland Yard για αυτοάμυνα.

Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Πιλάτες θα βοηθήσει πολλούς στρατιώτες να αναρρώσουν, ενώ για εκείνους που δεν μπορούσαν να σηκωθούν προσάρμοσε έτσι το κρεββάτι τους με ελατήρια δημιουργώντας ουσιαστικά ένα σύστημα αντιστάσεων.

Μετά τον Πόλεμο μετανάστευσε στην Αμερική. Συνάντησε τη μελλοντική σύζυγό του Κλάρα πάνω στο πλοίο. Έμειναν στη Νέα Υόρκη, όπου άνοιξε γυμναστήριο, το οποίο κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης βασισμένο στην σωστή στάση του σώματος και στον σωστό τρόπο αναπνοής. Οι ασκήσεις του ήταν ικανές να διορθώσουν μυοσκελετικές ατέλειες, να δυναμώσουν, να δώσουν ευλυγισία ενώ η τεχνική των αναπνοών να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

O ίδιος ο Πιλάτες σε ηλικία 86 χρονών είχε πει «Κάτι πρέπει να κάνω καλά. Ποτέ δεν πήρα ασπιρίνη, ποτέ δεν τραυματίστηκα. Όλη η χώρα, όλος ο κόσμος πρέπει να κάνει αυτές τις σκήσεις. Θα τους κάνουν πιο ευτυχισμένους».

Απεβίωσε το 1967 σε ηλικία 87 ετών.

No comments: