Thursday, 31 August 2023

Κουρέας στο Πεκίνο


Ένα νέο βίντεο κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες ο Νίκος μας. Αφορά φυσικά τη νέα ζωή του στο Πεκίνο και συγκεκριμένα ένα κουρείο, όπου βρήκε καταπληκτική εξυπηρέτηση και τέτοιου είδους κούρεμα που του θύμησε τα κουρεία του Λονδίνου. 


Ο Νίκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «I found the best barber in Beijing ($30 Haircut)»!

Wednesday, 30 August 2023

Sunrise at the Holy Mountain

 
Ανατολή στο Άγιο Όρος
 

Dawn has made its daily promise, but the sun has yet to appear. The wild beach at Sykia faces the Holy Mountain: there are no sunbeds, no umbrellas, not even a kantina. An old hippy, in his sleeping bag, begins to stir and the dog, asleep beside him on the sand, opens an eye. It is as if they know something is coming.
 
Mount Athos rises steeply out of the sea, its magnificent peak pointing surely to heaven. Above it, as we wait, a glow that is becoming ever-richer: pink > peach > orange.
 
I am expecting the sun, any moment now, and am guessing over which part of the silhouette it will break. But no. It bursts the horizon over the sea, beside the great mountain. In just a few moments: spot > arc > full circle - balancing on the rim of the water, then taking to the sky.
 
It is as if we have witnessed a birth. The birth of a day.  
 
Text: Richard Devereux.
Photograph: Yvonne Devereux.
Sithonia, August 2023.

Tuesday, 29 August 2023

Καύση νεκρών


Με τον προσήκοντα σεβασμό παρουσιάζουμε στην παρούσα ανάρτηση μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επεξεργασία, από τον αγαπητό Ραδιοφωνικό παραγωγό Νώντα Σκοπετέα, ενός σύγχρονου σημαντικού θέματος, της καύσης των νεκρών, το οποίο έχει λάβει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις και φαίνεται να επικρατεί ως δεδομένη πρακτική στη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Στην Αγγλία το 80% των κηδειών οδηγούνται σε καύση. Ακόμα και σε Ορθόδοξες χώρες, όπως στη Βουλγαρία, η καύση είναι η συνήθης πρακτική. Στην Ελλάδα αποκτά σταδιακά πολλούς οπαδούς.


Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σαφή, ξεκάθαρη και εκπεφρασμένη θέση για το ζήτημα αυτό. Το σώμα του νεκρού είναι για την Παράδοσή μας «λείψανο», αποκτά δηλαδή μια ιδιαίτερη ιερότητα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Η ταφή προκρίνεται ως η πρακτική που συνάδει με την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας μας.

Monday, 28 August 2023

O Γκάντι στο Λονδίνο

 
Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Λονδίνο, καθώς κατευθυνόμουν σε Διαχριστιανική Συνάντηση, πέρασα μέσα από τους κήπους της γνωστής Tavistock Square.
 

Εκεί, στο κέντρο των κήπων, βρήκα και φωτογράφησα ένα όμορφο άγαλμα του σπουδαίου Ινδού πνευματικού ηγέτη και πολιτικού Mahatma Gandhi (1869 - 1948), o οποίος είναι γνωστός για τη φιλοσοφία της ειρήνης και της μη βίας.

 
Το άγαλμα, έργο της Βρετανίδας καλλιτέχνιδος Fredda Brilliant, προσφέρθηκε στο Λονδίνο το 1967 από τον Ινδό Ύπατο Αρμοστή στη Βρετανία και αποκαλύφθηκε στις 17 Μαΐου 1968 από τον Άγγλο Πρωθυπουργό Harold Wilson.

 
Ο Γκάντι, που αντιπροσωπεύεται στο εν λόγω έργο, είναι μια καθιστή φιγούρα, ήρεμη και στοχαστική, σε αντίθεση με τον πιο οικείο Γκάντι με το μπαστούνι, που αποτελεί μια ιστορική εικόνα, η οποία έγινε δημοφιλής από τη διάσημη πορεία του προς τη θάλασσα.

Sunday, 27 August 2023

Δέηση για τις πυρκαγιές

 
Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πρόκειται σήμερα Κυριακή να τελεσθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς στην Ελλάδα ειδική Δέηση υπέρ καταπαύσεως των πυρκαγιών.
 

Το τελευταίο διάστημα η Πατρίδα φλέγεται. Πυρκαγιές που οφείλονται σε διάφορες αιτίες, με κύρια τους εμπρησμούς, έχουν περικυκλώσει όλη την επικράτεια, ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά.
 

Ευχή και προσευχή μας είναι να σταματήσουν άμεσα οι πυρκαγιές και να μην έχουμε καμμία απώλεια σε ανθρώπους, ζώα και παντός είδους οικήματα. Ο Θεός και η Παναγιά μας να βάλουν το χέρι τους.

Saturday, 26 August 2023

Παραιτήθηκε...


...ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
 
British Museum director quits over stolen treasures
 

Ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τον ρόλο του, μετά την κλοπή θησαυρών από το ίδρυμα του Λονδίνου.
 
Σε μια δήλωση, είπε ότι ήταν προφανές ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε» όταν του είπαν για τις κλοπές το 2021.
 
Ο κ. Φίσερ απέσυρε επίσης τις παρατηρήσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον έμπορο έργων τέχνης που ειδοποίησε πρώτος τα αφεντικά των μουσείων.
 
Είπε ότι εξέφρασε «ειλικρινή λύπη» για τα «λανθασμένα» σχόλια.
 
Το μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού αφού αναφέρθηκαν ότι θησαυροί «αγνοούνται, κλάπηκαν ή είχαν υποστεί ζημιά».
 
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Fischer υπερασπίστηκε την έρευνα του μουσείου το 2021, όταν είχε πει στον έμπορο αντικών Ittai Gradel ότι «όλα τα αντικείμενα είχαν καταγραφεί».
 
Απαντώντας στην παραίτηση του κ. Φίσερ, ο Δρ Γκραντέλ είπε στο BBC News: «Είναι το σωστό, νομίζω ότι έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα, αλλά αποδέχομαι τη συγγνώμη του».
 
Ο Αυγουστίνος Γαλιάσσος, διαχειριστής της δημοφιλούς ομάδας του Facebook «Ellines sto Londino - Greeks in London (& the UK)» (με 68,8 χιλ. μέλη) σχολίασε χαρακτηριστικά:
 
«Ο διευθυντής του βρετανικού μουσείου μόλις παραιτήθηκε!  Στεναχωριόμαστε πάρα πολύ που το  βρετανικό μουσείο ζει την εμπειρία να του  έχουν κλέψει πολύτιμα αντικείμενα από την συλλογή του».
 
Προφανώς όλη αυτή η «περιπέτεια» που περνά τώρα το Βρετανικό Μουσείο ενισχύει τη θέση και το διαχρονικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
 
ΠΗΓΗ: BBC

Friday, 25 August 2023

Παλιά πόλη Πεκίνου


Στις παλιές γειτονιές του Πεκίνου, μας ξεναγούν σήμερα, με το βίντεο της παρούσας ανάρτησης ο Νίκος και η Έριν! Ενδιαφέρουσα ιστορία, παραδοσιακοί οικισμοί, περίπτερα, μαγαζάκια, γραφικά μονοπάτια, όμορφα λουλούδια, εξωτική κουλτούρα...


Ο Νίκος μας λέει: «In this week’s video you can check out the amazing Beijing old city neighbourhoods (hutongs). Loving this place already!!!»

Thursday, 24 August 2023

Αντιλαλούν τα βουνά

 
Το έβλεπα από χθές, ανάμεσα στα σκουροπράσινα φύλλα, σε ένα ψηλό κλαδί της συκιάς, να με προσκαλεί περιπαίζοντας με, "αν με θέλεις κόψε με, αν με αγαπάς πιάσε με, αν μπορείς φτάσε με"... Σκόνταψα στην σκέψη πως αν ο Ζακχαίος, με τον οποίο μάλλον θα μπαραμπερίζουμε στο μπόϊ, ήταν εδώ, θα σκαρφάλωνε όπως έκανε με την συκομορέα που ήταν  μπροστά του. Σίγουρα θα ήταν και πιό εύρωστος και, φυσικά, εκείνος είχε πολύ σοβαρότερους λόγους και ευσεβέστερους πόθους και έτσι έμεινα με την σκέψη και κάθησα στα αυγά μου. Το σύκο όμως, αγαπημένο φρούτο, σινάμενο-κουνάμενο συνέχιζε να με προκαλεί.
 

Με το αυτοσχέδιο εξάρτημα από ένα άδειο μπουκάλι χυμού, κάτι σαν "λαλέ" που έλεγε ο θείος Θανάσης (ξεχνιούνται τα σύκα στο Γερμανικό στο τέλος του κόλπου των Θεραπειών, που η μάνα τους η συκιά άπλωνε τις ρίζες της στην θάλασσα;), μπηγμένο σε ένα κοντάρι από μια σπασμένη τέντα, πατώντας στις μύτες των ποδιών μου, τσιτώθηκα, παραπάτησα, δυσκολεύτηκα, τσουγκρανίστηκα, αλλά το έφτασα. Με χίλια ζόρια και προσοχή να μην πέσει, πλαφ! και άδικα τα βαποριάτικα... Παραγινομένο, κατατσιμπιμένο από τα μαυροπουλάκια και μελισοφαγομένο,... αλλά το έφτασα... Διακόσια γραμμάρια έπιασε και ας μην ήταν ολόκληρο. Τα καλά κόποις κτώνται και αν αγαπάς κάτι...
 
Τα Εννιάμερα αύριο, σε λίγες μέρες, του Αη-Γιάννη, με την μιάς μέρας νηστεία και μακριά από κάθε φαγώσιμο κόκκινο και μαύρο, αποχή από ντομάτα και καρπούζι, ελιές και αμόρια -τα τελευταία αφθονούν στο περιβόλι μας. Με την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης στις τριανταμία, τελευταία μέρα, θα πάει και ο Αύγουστος.
 
Μας μένουν μερικές μέρες και στον απόηχο της Γιορτής της Παναγιάς, αντιλαλούν ακόμα τα βουνά και οι πλαγιές τους, βράχοι όρθιοι και ακλόνητοι που ο Ζέφυρος και τα αδέλφια του καλοπροαίρετα σηκώνουν αυτόν τoν αντίλαλο ψηλά, τον πηγαίνουν μακριά στα πέρατα της Οικουμένης για να σκορπιστεί, να γίνει κουκίδες και στίγματα στο πεντάγραμμο του αιθέρα, και αντιφωνώντας, να καταλήξει  σε συμφωνικές ορχήστρες με τραγούδια, μελωδίες κι  ύμνους με προορισμό να φτάσουν, έστω ψίθυροι, σε αυτούς που αν έχουν τον νού τους, μπορούν να ακούσουν. Αν θέλουν.  Σαν τον Ζακχαίο, που δυσκολεύτηκε μεν, αλλά με την αγάπη  και το "θέλω του" έφτασε  στο "μπορώ" του.
 
Με τίτλο "Οι Παναγίες της Κωνσταντινούπολης", διάβαζα καιρό πριν ένα άρθρο μιάς εφημερίδας, που περιέγραφε τους Ναούς αφιερωμένους στην Θεοτόκο στην Πόλη. Άρχιζε από την Εκκλησία του Βεφά με τα κλειδάκια της, που κατά κάποια εκδοχή/θρύλο (;) ο τόπος λεγόταν Μεφά,  δεν συγκράτησα σε ποιά τελείωνε. Αυτό το άρθρο, αριθμούσε δεκαπέντε με είκοσι Εκκλησίες/Αγιάσματα στην Πόλη αφιερωμένες στην Παναγία. Ανάμεσα τους και η Παναγία της Πρώτης. Για αυτές της Ίμβρου και της Τενέδου όμως, ούτε φωνή ούτε μιλιά. Νησί το ένα, νησιά και τα άλλα, Στην Προποντίδα το ένα, στο Αιγαίο τα άλλα.  Θάλασσα και η μιά, θάλασσα και η άλλη.
 
"Αν ξαναπάω στην Πόλη"....
 
Νίκη Beales
Τα Εννιάμερα της Παναγίας, 2023
Buckingham, Αγγλία

Wednesday, 23 August 2023

Στις φλόγες η Πατρίδα

 
Τις τελευταίες εβδομάδες καίγεται κυριολεκτικά η Ελλάδα. Αμέτρητες οι εστίες πυρκαγιάς, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας. Καίγονται νησιά, φλέγεται η ηπειρωτική χώρα, καταστρέφονται από την πύρινη λαίλαπα περιουσίες, κινητές και ακίνητες, παραδίδονται στην κόλαση της φωτιάς μικρά και μεγάλα ζώα...
 

Πάνω απ’ όλα όμως χάνονται ανθρώπινες ζωές... εκλωβίζονται άνθρωποι μέσα στους αδιέξοδους δρόμους των πυρίνων γλωσσών! Κάποιοι -δυστυχώς- παραδίνονται στη ασυγκράτητη δύναμη της φωτιάς και γίνονται παρανάλωμα της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς. Καίγεται ο κόσμος, εξαφανίζονται τα ιερά μας σύμβολα, καταρρακώνεται η τιμή μας...
 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, Αμήν!
 
*Υπεραγία Θεοτόκε, σβέσον το πυρ το κατακαίον τη χώρα που σε κάθε γωνιά της υμνεί το Τίμιον και Πανάγιον Όνομά σου.
 
Υπεραγία Θεοτόκε, στήριξον, προστάτευσον και φώτισον πάντας τους βοηθούντας εις το έργον της κατασβέσεως.
 
Υπεραγία Θεοτόκε, καταπράϋνον τον ψυχικόν φόβον των πυροπλήκτων αδελφών ημών.
 
Αμήν!*

Tuesday, 22 August 2023

Μονόκεροι στο Ανατολικό Bristol

 
Παρουσιάσαμε πριν από ένα μήνα το σχετικό θέμα, που έχει αναφορά στην τέχνη αλλά και τη φιλανθρωπία στην ευρύτερη περιοχή του Bristol.
 

Σήμερα έχουμε τη χαρά να δείξουμε ένα σχετικό τέτοιο καλλιτέχνημα, το οποίο έχει τοποθετηθεί στην περιοχή μας στο Ανατολικό Bristol και συγκεκριμένα στην περιοχή Downend (γωνία Badminton Road και Cleve Road, BS16 6BQ).
 

Το έχουν ονομάσει Gracie. Είναι έργο της τοπικής καλλιτέχνιδας Kim Reed και έχει γίνει με χορηγεία του Downend & Bromley Heath Parish Council, το οποίο τιμά φέτος την επέτειο των 20 ετών λειτουργίας του.
 

Η Kim ανέφερε χαρακτηριστικά: “I wanted to create a fun, joyful unicorn. Using different paint techniques to add texture, creating a multi-sensory experience. You can run your hand along and feel the rough then the smooth, look into the details and feel like you are walking into a fairytale. I’ve loved creating her - it was an amazing experience to be painting amongst the public and everyone was so kind. I am overwhelmed by the reactions I’ve had, from Downend people and throughout Bristol.”
 

Κοντά στο εν λόγω έργο υπάρχει κι άλλο ένα, που απεικονίζει επίσης ένα μονόκερως, το οποίο είναι κατασκευασμένο με άλλο υλικό (κυρίως κλωστές και ύφασμα). Είναι τοποθετημένο πάνω σε μια ταχυδρομική θυρίδα του κύριου δρόμου της περιοχής.

Monday, 21 August 2023

Εις το βουνό ψηλά εκεί...

 
...που πήγε ο Παναγιώτατος Ρωμηός και εκπροσώπησε εμάς που δεν πήγαμε.
 

Πήγε για μουσαφιρλίκι, και προσκυνητής, την μέρα που η κυρά Παναγιά γιορτάζει μέσα στο θερινό Πάσχα, στην πλαγιά του 'Ορους Μελά, στην Τραπεζούντα δυό μέρες πριν και σαν καλός επισκέπτης, φόρεσε τα λαμπερά καλά του, για να Την τιμήσει. 
 
Δεν ήταν η πρώτη φορά και Θεού θέλοντος δεν θα είναι η τελευταία. "Κύριε- Κύριε επίβλεψον εξ ουρανού..." και ο Ποντιακός αέρας βρήκε την ώρα να φουσκώνει τα μάγουλά του και ξεφουσκώνοντας να σβήνει τις φλόγες στα δικηροτρίκηρα και να πηγαινοφέρνει τα επανωκαλύμυαχα των συλλειτουργούντων κληρικών. Μικρά πράγματα και κανένας δεν φάνηκε πως ενοχλήθηκε.
 
Οι Άγιοι, που μόλις διακρίνονται γραμμένοι από χρόνια και χρονάκια στους τοίχους, θα πανηγύριζαν και ποιός ξέρει αν τα ώτα τους άκουγαν και αν τα μάτια τους έβλεπαν πως ήρθαμε για να τους κάνουμε παρέα στην γιορτή και στο Κληρολαϊκό Συμπόσιο για την Κυρά τους.  Να έβλεπαν και να άκουγαν ότι ήρθε ο Πατριάρχης των Ρωμηών που το λέει η καρδιά του, που δεν το βάζει κάτω και πάει με φτερά για να φέρνει μηνύματα, όπως λέγαμε μικροί στο Κατηχητικό και στις Αστικές Σχολές μας, τραγουδώντας "Τίποτα στον κόσμο δεν μας σκιάζει..." Ισως να το έλεγε και ο μικρός Δημητράκης όταν μεγάλωνε στους Αγίους Θεοδώρους, στο ηλιόλουστο Αιγαιοπελαγίτικο νησί που τον γέννησε.
 
Είπε ο Παναγιώτατος, είπε και τι δεν είπε για την Μάνα Παναγία, το δέσιμο που έχουν μαζί Της αυτοί που Την αγαπούν και τον δικό μας ιδιαίτερο δεσμό,  τον δεσμό που έχουμε εμείς οι Ρωμηοί μαζί Της. Είπε ο Πατριάρχης μας πολλά και καλά. Είπε και "ευχαριστώ" σε όσους έδωσαν την δυνατότητα να γίνει αυτό το Προσκύνημα, τέλειωσε με Ευχές, Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη. Ευχές σε όλους, παρόντες και απόντες. 
 
Πέρασαν κιόλας δύο μέρες, μέχρι και τα Εννιάμερα, γιορτάζουν οι Μαρίες, οι Μάριοι και οι Παναγιώτες, ο κάθε Πάνος και Πανίκος που στην πραγματικότητα Παναγιώτης είναι, οι Δέσποινες και ότι βγαίνει από αυτά τα ονόματα, Τάκης και Νίτσα, Μαίρη και Μαρίκα, Μαρικούλα, Μαριώ, Μαριέττα, Μαρουλώ και Μαρούλλα ακόμη και μερικές Βιργινίες, όπως μια Ρωμαιοκαθολική οικογενειακή φίλη στην Πόλη, που αλίμονό μας αν ξεχνούσε κάποιος να την ευχηθεί.
 
Και του Χρόνου!
 
Νίκη Beales
17 Αυγούστου 2023,
Buckingham, Αγγλία

Sunday, 20 August 2023

Η συγνώμη στη ζωή του χριστιανού

 
ΚΗΡΥΓΜΑ ΙΑ’ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
 

Μια πολύ ωραία και διδακτική ιστορία μας παρουσιάζει στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, στην οποία ο Κύριος μέσα από την παραβολή του αγνώμονος δούλου μας διδάσκει το καθήκον της συγνώμης.
 
Ένας βασιλιάς, μας λέγει, θέλησε να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του με τους δούλους του. Του έφεραν τότε έναν μπροστά του, ο οποίος του χρωστούσε δέκα χιλιάδες τάλαντα, αλλά εκείνος δεν είχε να τα πληρώσει. Έπεσε τότε στα πόδια του βασιλιά και τον παρακαλούσε θερμά να του δώσει λίγο χρόνο. Εκείνος τον σπλαχνίστηκε και του χάρισε το χρέος.
 
Ο δούλος έφυγε χαρούμενος, αλλά λίγο πιο πέρα συνάντησε έναν σύνδουλό του, ο οποίος του χρωστούσε ένα μικρό χρηματικό ποσό. Τον έπιασε τότε από τον λαιμό και του ζητούσε επίμονα τα οφειλόμενα. Ο σύνδουλός του, τον παρεκάλεσε θερμά, όπως είχε παρακαλέσει κι ο ίδιος πριν από λίγο τον Κύριό τους, αλλά αυτός θεώρησε καλό αν τον στείλει στη φυλακή.
 
Ο καλός βασιλιάς έμαθε αυτά που έγιναν και ζήτησε να ξαναδεί τον δούλο, τον οποίο αφού επιτίμησε για την κακή του συμπεριφορά απέναντι στον σύνδουλό του, τον παρέδωσε στους βασανιστές, μέχρι ότου να επιστρέψει όλο εκείνο το μεγάλο χρέος που του χρωστούσε.
 
Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, που ερμήνευσαν την παραβολή αυτή, μας πληροφορούν πως ο βασιλιάς είναι ο ίδιος ο Θεός. Ο δούλος που χρωστά στον βασιλιά του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό είναι ο άνθρωπος, ο οποίος εξαρτάται από τον Θεό, όπως ο δούλος από τον Κύριό του. Τα χρήματα που χάρισε ο βασιλιάς της παραβολής είναι οι πολλές αμαρτίες, το χάρισμά τους δε, σημαίνει την άφεση αμαρτιών, δηλαδή τη συγχώρηση που προσφέρει ο φιλεύσπλαχνος Θεός στο πεσμένο στην αμαρτία αλλά αγαπημένο πλάσμα Του.
 
Στη συνέχεια δε, ο δεύτερος δούλος συμβολίζει κι αυτός τον άνθρωπο, ιδιαίτερα όμως τον άνθρωπο εκείνον που χρωστά υλικά πράγματα, υπηρεσίες, ή οτιδήποτε άλλο, στον συνάνθρωπό του. Είναι αλήθεια πως δεν αμαρτάνει κανείς μόνο απέναντι στον Θεό, αλλά και απέναντι στους συνανθρώπους του, προς τους οποίους οφείλει αγάπη, συμπόνοια, κατανόηση και ανθρωπιά.
 
Είναι σημαντικό να επισημάνει εδώ κανείς πως η σχέση μας με τον πλησίον, τον συνάνθρωπό μας, τον αδελφό μας κατά πνεύμα, αποτελεί κριτήριο της καλής, ή κακής αντίστοιχα, σχέσης μας με τον Θεό. Η καλή σχέση μας δηλαδή με τον Κύριο και Θεό μας περνά από την καλή διάθεση, αλλά και την ανάλογη συμπεριφορά που θα επιδείξουμε προς τον συνάνθρωπό μας.
 
Στη σημερινή παραβολή αυτό γίνεται πασιφανές. Ο πρώτος δούλος κρατά μια κάποια καλή σχέση με τον Κύριό του, μέχρι που φθάνει στο σημείο να βλάψει με την άσχημη και ανελεήμονη συμπεριφορά του τον σύνδουλο και αδελφό του. Τότε ο Κύριός του, δίκαια οργισμένος, του στέρησε το αγαθό της αφέσεως των αμαρτιών. Αυτό δε σημαίνει πως όσο ο άνθρωπος μένει στην αμαρτία, τόσο παραμένει και μακριά από τον Θεό και δεν μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία μαζί Του.
 
Το κύριο στοιχείο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής είναι η συγνώμη, ή κατ’ άλλους το καθήκον της συγνώμης. Η Εκκλησία μας βέβαια δεν θέτει, με ένα ψυχρό ύφος, συγκεκριμένα καθήκοντα στη ζωή των πιστών. Προσπαθεί όμως να μας συμβουλέψει, με τους δικούς της πνευματικούς τρόπους, ν’ ακολουθήσουμε μερικές αρχές ζωής που αρμόζουν στη χριστιανική μας ιδιότητα.
 
Η ερμηνεία του όρου «χριστιανός» δεν περιέχει μόνο την ενατένιση προς τη μέλλουσα ζωή και τη Βασιλεία των Ουρανών, αλλά εμπεριέχει και την καλωσύνη, την ανθρωπιά, την αφιέρωση του ανθρώπου, που φέρει τον βαρύτιμο αυτό τίτλο του «χριστιανού», στη διακονία του πλησίον και στην άσκηση πνευματικών αρετών κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του.
 
Είναι φυσικά δεδομένο πως ο χριστιανισμός δεν είναι μια απόκοσμη θεωρία, άσχετη με τη ζωή του ανθρώπου. Ο χριστιανισμός είναι αποκάλυψη μιας διαχρονικής πραγματικότητας, που έχει άμεση σχέση και αναφορά στην καθημερινή ζωή των πιστών. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ, πως η θέση που θα έχουμε στη μέλλουσα ζωή εξαρτάται απόλυτα και μόνο από τη συμπεριφορά μας στην παρούσα επίγεια ζωή.
 
Μέσα απ’ αυτό το σκεπτικό γίνεται εύκολα κατανοητό πως το να προσφέρει κανείς συγχώρηση στον συνάνθρωπό του είναι μια ουσιαστική πράξη, η οποία είναι δυνατόν να του προσφέρει την προσδοκώμενη δικαίωση, αν βέβαια συνοδεύεται και από άλλες πνευματικές αρετές, που είναι ανάγκη να αναπτύσσει ένας χριστιανός στη ζωή του.
 
Η συγνώμη βέβαια έχει σχέση και πρέπει να συνεξετάζεται με άλλες αρετές, όπως η μακροθυμία, η ανεξικακία, η καρδιακή καθαρότητα, η ειλικρινής αγάπη και άλλες. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος χρειάζεται να ζητήσει συγνώμη για κάτι κακό που έκανε, θα πρέπει να είναι έτοιμος να ταπεινώσει τον εαυτό του και να δείξει πως έχει κι άλλες αρετές. Πάνω απ’ όλα όμως να είναι ειλικρινής στη συγνώμη που ζητάει και να μην έχει βλέψεις ωφελιμιστικές, όπως φάνηκε πως είχε ο πρώτος δούλος στη σημερινή παραβολή.
 
Όταν πάλι του ζητείται να προσφέρει συγχώρηση σε κάποιον, θα πρέπει να το κάνει με αγάπη, με μακροθυμία και ανεξικακία. Ο πρώτος δούλος είχε την ευκαιρία σήμερα να δείξει τις αρετές του, όταν του ζήτησε ο σύνδουλός του να τον συγχωρήσει για την αργοπορία στην επιστροφή των χρημάτων, όμως εκείνος φάνηκε σκληρός και απαιτητικός. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά να τιμωρηθεί από τον βασιλέα και Κύριό του.
 
Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, όλοι μας διαπιστώνουμε καθημερινά πόσο δύσκολο είναι ν’ ακούσει κανείς τη συγνώμη. Σπάνια ζητούμε συγνώμη για κάτι κακό που πράξαμε και ίσως σπανιώτερα ακόμη προσφέρουμε συγχώρηση όταν μας την ζητήσουν. Είναι προφανώς γιατί η ζωή μας έχει οργανωθεί πάνω σε μια βάση σκληροκαρδίας και αγνωμοσύνης.
 
Αντίθετα όμως, στον χώρο του Θεού, στον χώρο όπου υφίσταται και λειτουργεί αυτή η νέα πραγματικότητα της Εκκλησίας, που ίδρυσε και μας σύστησε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της φυσικής παρουσίας Του ανάμεσά μας, τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά.
 
Ας θυμηθούμε τα μοναστήρια μας, όπου όλοι μας τρέχουμε για πνευματική ανανέωση και προσευχή, όποτε το χρειαστούμε κι όποτε βέβαια οι συνθήκες της ζωής μας το επιτρέψουν.
 
Εκεί οι μοναχοί μας έχουν ως κύρια και ουσιαστική πρακτική τους την άσκηση της συγνώμης. Πολλές φορές όταν τους συναντούμε στους διαδρόμους των μοναστηριών, ή οπουδήποτε αλλού, μας απευθύνουν τον λόγο ξεκινώντας με τη φράση: «συγχωρήστε με αδελφοί»! Άλλοτε πάλι, όταν συμπροσευχόμαστε μαζί τους, στις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες τους, παρακολουθούμε πως κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών ζητούν αλλά και προσφέρουν συγνώμη ο ένας στον άλλον, λέγοντες: «Ευλογείτε, Πατέρες άγιοι, συγχωρήσατέ μοι τω αμαρτωλώ»!
 
Εκείνο που είναι σίγουρα ανάγκη -πάνω απ’ όλα- να προσεχθεί είναι η τελική φράση του Ιησού, με την οποία ολοκληρώνεται το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Κι αυτή έχει ως εξής: «Έτσι και ο Πατέρας μου ο ουράνιος θα σας συμπεριφερθεί, εάν ο καθένας σας δεν συγχωρεί τον αδελφό του με όλη σας την καρδιά»!
 
Πέρα από οποιουσδήποτε άλλους λόγους σχετικά με τη συγνώμη, αυτό που έχει σημασία είναι αυτή η ρήση του Κυρίου μας, η οποία επισημαίνει την πνευματική αξία και σημασία της συγχώρησης. Η συγχώρηση αυτή προσφέρεται, ή τουλάχιστον όσον αφορά εμάς τους αποκαλούμενους «χριστιανούς» πρέπει να προσφέρεται, προς όλους τους αδελφούς μας. Κι όχι μόνο απλά να την προσφέρουμε, αλλά να την προσφέρουμε και με όλη μας την καρδιά. Τότε μόνο καταξιώνουμε τη χριστιανική μας καταγωγή, ταυτότητα και ιδιότητα.
 
Αμήν.
 
Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

Saturday, 19 August 2023

Ηλιοβασίλεμα στο Πεκίνο

 
Ο Νίκος μας άρχισε να προσαρμόζεται στη νέα πόλη και πραγματικότητα, μαζί με τη σύζυγό του Έριν, και άρχισαν να περιηγούνται το Πεκίνο. Από τις πρώτες φωτογραφίες που μας έστειλε είναι αυτές της παρούσας ανάρτησης με το φανταστικό ηλιοβασίλεμα.
 

Έχουμε δει αρκετά ηλιοβασιλέματα, σε διάφορες χώρες και πόλεις. Αυτό του Πεκίνου, με φωτισμένο, αλλά μάλλον φλογισμένο τον ουρανό, δεν το έχουμε ξαναδεί. Τα έντονα και βαθιά χρώματα, η ιδιαίτερη αίσθηση, το παιχνίδι με τα σύννεφα, αλλά και με τις παραδοσιακές κινέζικες σκεπές, δημιουργούν μια εντύπωση κυριολεκτικά μοναδική.

 
Ο Νίκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ηλιοβασίλεμα ήταν μαγικό... Το Πεκίνο έχει άλλη αύρα... Περπατήσαμε την παλιά πόλη... Νιώθεις την ιστορία και την κουλτούρα της Κίνας στην πρωτεύουσα περισσότερο από την Τσενγκντού... Όπου κοιτάξεις έχει ναούς, τείχη, βασιλικά οικήματα, γειτονιές που θυμίζουν τις δυναστείες... Άλλη φάση»!

Friday, 18 August 2023

Ζωγραφισμένη θύρα

 
Σε μια πολύ όμορφη, ιδιαίτερη και μάλλον αριστοκρατική περιοχή της γραφικής πόλης του Bristol, η οποία ονομάζεται Clifton, βρίσκουμε πολλά παραδοσιακά και όμορφης αρχιτεκτονικής σπίτια και άλλα οικήματα.
 
Σε ένα από αυτά, στην οδό Cornwallis Cres. BS8, ανακαλύψαμε μια πανέμορφη θύρα εισόδου σε οικία, η οποία είναι ολόκληρη ζωγραφισμένη και μας θυμίζει την τέχνη του δρόμου, για την οποία είναι εξαιρετικά φημισμένο το Bristol.
 
Η ζωγραφιά είναι ξεχωριστής ωραιότητας και προφανώς απεικονίζει το εσωτερικό της οικίας, το οποίο βλέπει κανείς όταν θα ανοίξει την εν λόγω θύρα.
 
Στη ζωγραφιά παρουσιάζονται -με περίτεχνο τρόπο- πιθανότητα και οι κάτοικοι (προφανώς και ιδιοκτήτες) της κατοικίας αυτής.  
 
Σίγουρα αξίζει μεγάλο ΕΥΓΕ στους εμπνευστές της ζωγραφιάς, αλλά βέβαια και στον καλλιτέχνη που την ολοκλήρωσε με όμορφο τρόπο, έτσι ώστε να τραβάει το βλέμμα και την προσοχή των περαστικών.

Thursday, 17 August 2023

Σπίτι στο Πεκίνο


Welcome to our new home in Beijing, China!
 
Με χαρά αναρτούμε στο ιστολόγιό μας το νέο βίντεο του Νίκου μας, στο οποίο ο ίδιος μας παρουσιάζει το νέο τους διαμέρισμα στο Πεκίνο, όπου θα κατοικεί με τη σύζυγό του, την Πριγκίπισσα Έριν.


Άρχισε ήδη η νέα τους ζωή εκεί, στην πρωτεύουσα της Κίνας, όπου ο Νίκος θα εργάζεται, με αναβαθμισμένο διευθυντικό ρόλο, σε διεθνές καναδέζικο σχολείο. Ας ευχηθούμε η ζωή τους εκεί να είναι χαρούμενη, ευλογημένη, με κάθε ουράνια αγαθοδωρία.

Wednesday, 16 August 2023

Σχολή Βυζ. Μουσικής 2023-24

 
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ.Β. κ. Νικήτας ενημερώνει με Εγκύκλιό του την Ομογένεια, για την έναρξη μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας με τη Σχολή, στην εν λόγω Εγκύκλιο, η οποία παρουσιάζεται στην ανάρτηση αυτή.

Tuesday, 15 August 2023

Δέηση στην Παναγία

 
Στήν Παναγία μας ὅλα τά προβλήματά μου ἀναθέτω.
 

Ἀλλά γιά περισσότερη ἐγρήγορση…
 
Μιλῶ στήν Όδηγήτρια,στην Γλυκοφιλοῦσα, ὅταν μοῦ λείπη ἡ ἀγάπη τῶν δικῶν μου.
 
Παρακαλῶ τήν Ὁδηγήτρια, γιά νά μήν χάσω τόν δρόμο μου.
 
Κλαίω μπροστά στήν Παυσολύπη, ὅταν ὁ οὐρανός μου εἶναι μαῦρος.
 
Δέομαι στήν Γοργοϋπήκοο, γιατί τό πρόβλημα μου “δέν παίρνει” ἄλλο.
 
Γονατίζω στήν Παραμυθία, ὅταν οἱ λύπες εἶναι ἀβάσταχτες, πολλές καί ὄχι μία.
 
Χαμογελώντας παρακαλῶ τήν Πάντων Χαρά, ὅταν ἡ χαρά μου εἶναι για μένα μακρινό ὄνειρο.
 
Κοκκινίζοντας ἐκλιπαρῶ τό Ρόδο τό Ἀμάραντο,γιά τήν χαμένη μου ντροπή στις αμαρτίες.
 
Κι ἄν ἡ μάνδρα τῆς ψυχῆς μου ἀπειληθῆ, κρούω στήν Πορταΐτισσα.
 
Δοξολογώντας τόν Κύριο, ψάλλω μπροστά στό Ἄξιον Ἐστί.
 
Εὐχαριστώντας τόν Θεό γιά ὅσα μοῦ ἔδωσε, ζητῶ ἀπό τήν Παναγία Δεξιά νά Τοῦ τό πῆ.
 
Κι ὅταν θέλω τό “χάδι” τοῦ Θεοῦ μου, κλείνω ευλαβικά τό γόνυ της ψυχής μου στήν Μεσσίτρια.
 
Ἀλλ’ ὅταν δέν ἀντέχω τόν θρῆνο τῶν ἀδελφῶν, ζητῶ ἀπό τήν Θρηνωδοῦσα νά κλαύσω μαζί της.
 
Κι ὅσες φορές, ὡς ἄλλοι “Φιλισταῖοι”, ἐχθρικά σύννεφα πυκνώνουν στόν οὐρανό τῆς Πατρίδος μου, ἱκετεύω τήν Ἁγία Σκέπη.
 
Γιά τήν προστασία τῶν απανταχού της γης ἀδελφῶν μου, γονυπετῶ μπροστά στήν Τριχεροῦσα.
 
Κι ὡς Μάνα τοῦ κόσμου ὅλου, μπροστά στην Βρεφοκρατοῦσα, ἱκετεύω γιά τίς μάνες…
 
Ἀπό τήν Γερόντισσα τοῦ Ἁγίου Ὄρους ζητῶ νά φυλάει τά ἀδέλφια μου τούς μοναχούς…
 
Ὦ Δέσποινα τοῦ κόσμου,
γενοῦ μεσίτρια,
πρός τόν Φιλάνθρωπο Θεόν,
μή μοῦ ἐλέγξῃ τάς πράξεις,
ἐνώπιον τῶν ἀγγέλων.
 
ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Η ΓΛΥΚΙΑ ΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑ
ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ.
 
π. Βασίλειος Φιλιππάκης
Ι.Ν. Παναγίας Λατομίτισσας Χίου

Monday, 14 August 2023

Αγεννήτων Προστασία

 
Ημέρες που είναι, αφιερωμένες στην Παναγιά μας, είναι σίγουρα κατάλληλη εποχή να δείξουμε μια σπάνια εικόνα, που αναπάντεχα ήλθε στα χέρια και την κατοχή μας. Είναι η εικόνα της Παναγίας, Προστάτιδας των Αγεννήτων.
 

Αυτή η όμορφη εικόνα έχει φυσικά αναφορά στα έμβρυα που για πολλούς και διάφορους λόγους κάποιοι άνθρωποι δεν τα αφήνουν να γεννηθούν. Η Παναγία μητέρα μας έρχεται αρωγός, στα αγέννητα αυτά πλάσματα και φυσικά και στις εν ανάγκη ευρισκόμενες μητέρες τους, τις οποίες φροντίζει απλόχερα και υπερασπίζεται πνευματικά και ηθικά, αρκεί αυτές να την εμπιστευθούν και να εναποθέσουν στην Προστασία των χριστιανών τη ζωή και την ελπίδα τους για το μέλλον.

Sunday, 13 August 2023