Monday 21 August 2023

Εις το βουνό ψηλά εκεί...

 
...που πήγε ο Παναγιώτατος Ρωμηός και εκπροσώπησε εμάς που δεν πήγαμε.
 

Πήγε για μουσαφιρλίκι, και προσκυνητής, την μέρα που η κυρά Παναγιά γιορτάζει μέσα στο θερινό Πάσχα, στην πλαγιά του 'Ορους Μελά, στην Τραπεζούντα δυό μέρες πριν και σαν καλός επισκέπτης, φόρεσε τα λαμπερά καλά του, για να Την τιμήσει. 
 
Δεν ήταν η πρώτη φορά και Θεού θέλοντος δεν θα είναι η τελευταία. "Κύριε- Κύριε επίβλεψον εξ ουρανού..." και ο Ποντιακός αέρας βρήκε την ώρα να φουσκώνει τα μάγουλά του και ξεφουσκώνοντας να σβήνει τις φλόγες στα δικηροτρίκηρα και να πηγαινοφέρνει τα επανωκαλύμυαχα των συλλειτουργούντων κληρικών. Μικρά πράγματα και κανένας δεν φάνηκε πως ενοχλήθηκε.
 
Οι Άγιοι, που μόλις διακρίνονται γραμμένοι από χρόνια και χρονάκια στους τοίχους, θα πανηγύριζαν και ποιός ξέρει αν τα ώτα τους άκουγαν και αν τα μάτια τους έβλεπαν πως ήρθαμε για να τους κάνουμε παρέα στην γιορτή και στο Κληρολαϊκό Συμπόσιο για την Κυρά τους.  Να έβλεπαν και να άκουγαν ότι ήρθε ο Πατριάρχης των Ρωμηών που το λέει η καρδιά του, που δεν το βάζει κάτω και πάει με φτερά για να φέρνει μηνύματα, όπως λέγαμε μικροί στο Κατηχητικό και στις Αστικές Σχολές μας, τραγουδώντας "Τίποτα στον κόσμο δεν μας σκιάζει..." Ισως να το έλεγε και ο μικρός Δημητράκης όταν μεγάλωνε στους Αγίους Θεοδώρους, στο ηλιόλουστο Αιγαιοπελαγίτικο νησί που τον γέννησε.
 
Είπε ο Παναγιώτατος, είπε και τι δεν είπε για την Μάνα Παναγία, το δέσιμο που έχουν μαζί Της αυτοί που Την αγαπούν και τον δικό μας ιδιαίτερο δεσμό,  τον δεσμό που έχουμε εμείς οι Ρωμηοί μαζί Της. Είπε ο Πατριάρχης μας πολλά και καλά. Είπε και "ευχαριστώ" σε όσους έδωσαν την δυνατότητα να γίνει αυτό το Προσκύνημα, τέλειωσε με Ευχές, Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη. Ευχές σε όλους, παρόντες και απόντες. 
 
Πέρασαν κιόλας δύο μέρες, μέχρι και τα Εννιάμερα, γιορτάζουν οι Μαρίες, οι Μάριοι και οι Παναγιώτες, ο κάθε Πάνος και Πανίκος που στην πραγματικότητα Παναγιώτης είναι, οι Δέσποινες και ότι βγαίνει από αυτά τα ονόματα, Τάκης και Νίτσα, Μαίρη και Μαρίκα, Μαρικούλα, Μαριώ, Μαριέττα, Μαρουλώ και Μαρούλλα ακόμη και μερικές Βιργινίες, όπως μια Ρωμαιοκαθολική οικογενειακή φίλη στην Πόλη, που αλίμονό μας αν ξεχνούσε κάποιος να την ευχηθεί.
 
Και του Χρόνου!
 
Νίκη Beales
17 Αυγούστου 2023,
Buckingham, Αγγλία

No comments: