Saturday 26 August 2023

Παραιτήθηκε...


...ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
 
British Museum director quits over stolen treasures
 

Ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τον ρόλο του, μετά την κλοπή θησαυρών από το ίδρυμα του Λονδίνου.
 
Σε μια δήλωση, είπε ότι ήταν προφανές ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε» όταν του είπαν για τις κλοπές το 2021.
 
Ο κ. Φίσερ απέσυρε επίσης τις παρατηρήσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον έμπορο έργων τέχνης που ειδοποίησε πρώτος τα αφεντικά των μουσείων.
 
Είπε ότι εξέφρασε «ειλικρινή λύπη» για τα «λανθασμένα» σχόλια.
 
Το μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού αφού αναφέρθηκαν ότι θησαυροί «αγνοούνται, κλάπηκαν ή είχαν υποστεί ζημιά».
 
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Fischer υπερασπίστηκε την έρευνα του μουσείου το 2021, όταν είχε πει στον έμπορο αντικών Ittai Gradel ότι «όλα τα αντικείμενα είχαν καταγραφεί».
 
Απαντώντας στην παραίτηση του κ. Φίσερ, ο Δρ Γκραντέλ είπε στο BBC News: «Είναι το σωστό, νομίζω ότι έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα, αλλά αποδέχομαι τη συγγνώμη του».
 
Ο Αυγουστίνος Γαλιάσσος, διαχειριστής της δημοφιλούς ομάδας του Facebook «Ellines sto Londino - Greeks in London (& the UK)» (με 68,8 χιλ. μέλη) σχολίασε χαρακτηριστικά:
 
«Ο διευθυντής του βρετανικού μουσείου μόλις παραιτήθηκε!  Στεναχωριόμαστε πάρα πολύ που το  βρετανικό μουσείο ζει την εμπειρία να του  έχουν κλέψει πολύτιμα αντικείμενα από την συλλογή του».
 
Προφανώς όλη αυτή η «περιπέτεια» που περνά τώρα το Βρετανικό Μουσείο ενισχύει τη θέση και το διαχρονικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
 
ΠΗΓΗ: BBC

No comments: