Friday 14 August 2009

“Μητέρα Πατρίδα”


Στην πλατεία του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου κι Ελένης, στο συνοικισμό Νέο Βυζάντιο, Ναυπλίου, βρίσκεται τοποθετημένο ένα όμορφο άγαλμα. Το κομψό αυτό γλυπτό, που είναι έργο του Γεωργιανού καλλιτέχνη Σχβατσαμπάϊα, αποτελεί δώρο του Δήμου της πόλης Πότι της Γεωργίας, η οποία αδελφοποιήθηκε με το Ναύπλιο. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στη θέση του τον Μάϊο του 1995, ενώ τα επίσημα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου 1997, από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού της Γεωργίας και τον τότε Δήμαρχο Ναυπλίου Κων. Χαραμή.

Το καλλιμάρμαρο αυτό άγαλμα παρουσιάζει μια γυναίκα, ντυμένη με μακρύ (αρχαιοελληνικού τύπου) χιτώνα, σε στάση ημικίνησης. Στο δεξί χέρι της κρατά δάδα αναμμένη και στο αριστερό κλάδο δάφνης. Τίτλος του έργου είναι : «Ελλάδα - Μητέρα Πατρίδα». Εκεί που έχει τοποθετηθεί κατοικούν (ή τουλάχιστον κατοικούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες) πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Έτσι το άγαλμα αυτό υπενθυμίζει στους πρόσφυγες και σε όλους τις Αλησμόνητες και Αλύτρωτες Πατρίδες.

5 comments:

logia said...

ένα πολύ όμορφο άγαλμα για τις αλησμόνητες πατρίδες βρίσκεται και στον δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Αττικής. Μπορείτε να το δείτε εδώ http://pontosandaristera.wordpress.com/2006/12/24/25-3-2007/

logia said...

...στην ίδια διεύθυνση μπορείτε να δείτε και άλλα γλυπτά με το ίδιο θέμα από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο διασκορπισμένος ανά τον κόσμο ήταν και είναι ο Ελληνισμός.

Anastasios said...

@ logia,

Καλημέρα και σ' ευχαριστώ πολύ.

Από χρόνια ψάχνω και συλλέγω φωτογραφίες σχετικών γλυπτών.

Ο ΠΑΝΟΣ & Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ... said...

Να ευχηθώ, η Χάρις Της να μας φωτίζει και οδηγεί σε δρόμους δημιουργικούς, ενάρετους και, αδελφικότητα γεμάτους που, τόσο χρειαζόμαστε σήμερα.

Καλό Σαββατο-Κύριακο και, η Παναγιά μαζί μας ...

Φιλικά
Πάνος

Anastasios said...

@ Ο ΠΑΝΟΣ & Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,

Αντεύχομαι εγκαρδίως, οι εμπειρίες της κοινωνίας με την Κυρά των Αγγέλων, να αποτελέσουν φάρους φωτεινούς για τα μέλλοντα...

Χρόνια Πολλά επί ονομαστηρίοις!