Saturday 22 August 2009

Κέντρο Διασποράς

Πριν από λίγες ημέρες, την Τρίτη 18 Αυγούστου τ.έ., πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Κολέγιο Λονδίνου (King’s College London), μια ενδιαφέρουσα συνάντηση ατόμων που ασχολούνται με την ιστορία του Ελληνισμού της Διασποράς.

Την συνάντηση οργάνωσε η Δρ. Μαρία Ρούσσου, υπεύθυνη και κυριολεκτικά η ψυχή του «Κέντρου Διασποράς», ενός επιστημονικού οργανισμού ο οποίος λειτουργεί για περίπου τριάντα χρόνια, προσπαθώντας να καταγράψει σε παγκόσμια κλίμακα ιστορίες ζωής και τα επιτεύγματα των Αποδήμων Ελλήνων, κυρίως των Ελληνοκυπρίων της Διασποράς.

Το Κέντρο Διασποράς έχει ήδη εκδόσει μια σειρά βιβλίων, υπό την εκδοτική ομπρέλα Diaspora Books, που αναφέρονται σε γλωσσικά, ιστορικά και λογοτεχνικά θέματα. Κάποιες από τις εκδόσεις αυτές φαίνονται στην παρούσα ανάρτηση.

Στην πρόσφατη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός της Δρος Ρούσσου και του υπεύθυνου του παρόντος ιστολογίου, η Διευθύντρια των Αρχείων του Βασιλικού Κολεγίου κα. Patricia J Methven, η Ελληνίστρια κα. Margaret Deyes, ο δημοσιογράφος κ. Βύρων Καρύδης, ο Φιλόλογος Δρ. Ρογήρος και ο Θεολόγος κ. Δημήτριος Σαλαπάτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλούσιο Αρχείο του Κέντρου Διασποράς έχει ήδη κατατεθεί στο μεγάλο Αρχείο του Βασιλικού Κολεγίου και είναι διαθέσιμο προς μελέτη για κάθε ερευνητή που θα ήθελε να αναζητήσει, να ερευνήσει και να συγγράψει οτιδήποτε αναφορικά με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Το Κέντρο Διασποράς και η ίδια η Δρ. Ρούσσου θα ήθελαν να γνωρίσουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους την ύπαρξη και λειτουργία του Κέντρου, και θα επιθυμούσαν να συνεργασθούν με οποιονδήποτε θα ήθελε να μελετήσει και να προβάλλει το Αρχείο του εν λόγω Κέντρου.

2 comments:

P. Kapodistrias said...

Συγχαρητήρια από καρδιάς στην Κυρία Ρούσσου και στο Κέντρο!

Τέτοιες προσπάθειες μεγαλύνουν τον Ελληνισμό και τον απομακρύνουν (ευτυχώς) από τον άκρατο Ελλαδισμό της μητροπολιτικής πατρίδας!!!

Καλημέρες και καλό σαββατοκύριακο!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Το έργο του Κέντρου Διασποράς όντως Άξιον εστίν.

Καλό Σ/Κ.