Εκεί όμως που τιμάται εξαιρετικά ο Άγιος είναι η Κύπρος, όπου τον ονομάζουν ως «Απόστολο Ανδρέα». Το πιο κοινό και γνωστό όνομα στον Κυπριακό λαό είναι το όνομα Ανδρέας. Στις γυναίκες δίνεται το όνομα Ανδρούλλα. Στην κατεχόμενη Καρπασία υπάρχει το ιστορικό Μοναστήρι που έχει αφιερωθεί στον Άγιο και ήταν από πάντα βασικός προσκυνηματικός προορισμός του Κυπριακού Ελληνισμού. Στο βιντεάκι της παρούσας ανάρτησης δίνεται ένα παραδοσιακό τραγούδι, στην Κυπριακή διάλεκτο, που περιγράφει με συγκινητικό τρόπο ένα θαύμα του Αγίου.
Monday, 30 November 2009
Εορτή Αγίου Ανδρέα
Εκεί όμως που τιμάται εξαιρετικά ο Άγιος είναι η Κύπρος, όπου τον ονομάζουν ως «Απόστολο Ανδρέα». Το πιο κοινό και γνωστό όνομα στον Κυπριακό λαό είναι το όνομα Ανδρέας. Στις γυναίκες δίνεται το όνομα Ανδρούλλα. Στην κατεχόμενη Καρπασία υπάρχει το ιστορικό Μοναστήρι που έχει αφιερωθεί στον Άγιο και ήταν από πάντα βασικός προσκυνηματικός προορισμός του Κυπριακού Ελληνισμού. Στο βιντεάκι της παρούσας ανάρτησης δίνεται ένα παραδοσιακό τραγούδι, στην Κυπριακή διάλεκτο, που περιγράφει με συγκινητικό τρόπο ένα θαύμα του Αγίου.
Sunday, 29 November 2009
Καραθώνα [Δ΄]
Saturday, 28 November 2009
Προτομή Λόρδου Βύρωνα
Όπως είναι γνωστό ο Λόρδος Βύρωνας ήταν σπουδαίος ποιητής και κατατάσσεται στη δεύτερη γενιά του ρομαντικού κινήματος της Αγγλίας. Ο λόγος του είναι μεστός και βρήκε μεγάλη απήχηση στην εποχή του.
Friday, 27 November 2009
Ο Αγιορείτης Προστάτης...
Ο πατέρας Ιωσήφ, ερημίτης του Αγίου Όρους, παρακολουθεί τις αερομαχίες στο Αιγαίο και ευλογεί τους πιλότους των μαχητικών μας. Από το 1990 περίπου όλοι οι Έλληνες πιλότοι ύστερα απο κάθε εμπλοκή με τους Τούρκους πετάνε πάνω απο το Άγιο Όρος για να πάρουν την ευχή του σεβάσμιου γέροντα.
"Κάθε μέρα, όταν ακούω τον θόρυβο των αεροπλάνων, πετιέμαι απο το κελί μου. Βγαίνω έξω και κυματίζω την Ελληνική σημαία. Δακρύζω απο συγκίνηση, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έρχονται πάντα ύστερα απο οποιαδήποτε αποστολή στο Αιγαίο να με χαιρετίσουν και να τους δώσω την ευχή μου".
Οι Τούρκοι αεροπόροι όταν αντιλήφθηκαν ότι οι διώκτες τους πλησίαζαν, ενώθηκαν στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ της Λήμνου, του Αγίου Όρους και της Μυτιλήνης. Δεν ήθελαν απλώς να «παίξουν» αλλά να προκαλέσουν, αφού τα μαχητικά με την ημισέληνο στον ουρά ήταν οπλισμένα. Λίγα λεπτά αργότερα, στο θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους άρχιζε μια εικονική αερομαχία. Οι Έλληνες χειριστές, με αριστοτεχνικό τρόπο, «πήρε» ο καθένας από έναν Τούρκο και πολύ σύντομα απέκτησαν επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Δηλαδή, κατάφεραν να βρίσκονται πίσω τους σπρώχνοντάς τους ταυτόχρονα προς τα παράλια της Τουρκίας. Σε χαμηλό ύψος πάνω απο τη θάλασσα, με επικίνδυνους ελιγμούς και με τις μηχανές σε μέγιστη ισχύ, εξελίχθηκαν εντυπωσιακές «αερομαχίες», κλειστές στροφές και σφιξίματα που έμοιαζαν με τανάλιες.
Τα τέσσερα Ελληνικά F-16, πρίν επιστρέψουν στη βάση τους, έκαναν ότι κάνουν τα τελευταία 13 χρόνια όλοι οι Ελληνες αεροπόροι... Πήγαν να πάρουν την ευχή απο τον προστάτη τους! Τον γέροντα Ιωσήφ, που από το ησυχαστήριό του, στους γκρεμούς του Αγίου Όρους, παρακολουθούσε την αερομαχία με δάκρυα στα μάτια. Επικεφαλής του σχηματισμού ο αρχαιότερος σμηναγός και από πίσω του τα υπόλοιπα 3 μαχητικά.
"Τους αγαπώ όλους σαν παιδιά μου. Κάποιους τους έχω γνωρίσει κι απο κοντά", είπε ο ερημίτης Ιωσήφ. «Κάθε μέρα, όταν ακούσω το θόρυβο των αροπλάνων πετιέμαι από το κελλί μου. Εδώ, στην ερημιά και την ησυχία του Άθω, οι θόρυβοι έρχονται απο πολύ μακριά. Βγαίνω έξω και κυματίζω την Ελληνική σημαία. Δακρύζω απο συγκίνηση, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έρχονται πάντα ύστερα απο οποιαδήποτε αποστολή στο Αιγαίο να με χαιρετίσουν και να τους δώσω την ευχή μου. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές αερομαχίες. Έχω νιώσει φόβο και υπερηφάνια. Αλλά το συναίσθημα, έπειτα απο κάθε εμπλοκή να περνάνε πάνω από το ησυχαστήριο μου για να με χαιρετίσουν, δεν περιγράφεται... Κάποιοι απο τους πιλότους ήρθαν ως εδώ και με βρήκαν. Αγκαλιαστήκαμε, μιλήσαμε, μου άνοιξαν την καρδιά τους. Μου αποκάλυψαν τα προβλήματα τους. Νιώθω ότι με τα λόγια μου, που είναι λόγια του Θεού, θα γίνουν ακόμα πιο γενναίοι για να υπερασπίζονται πάντα την Ελλάδα μας».
Thursday, 26 November 2009
Για του λόγου το αληθές
1. Η κα. Ντίνα Κολοκυθά χαιρετίζει και καλωσορίζει:
2. Η Δρ. Περσεφόνη Γιαννέλου αναλύει και παρουσιάζει:
3. Η κα. Καλλιόπη Δουρέκα απαγγέλει:
4. O Τάσος Βυζάντιος (π. Α.Δ.Σ.) ευχαριστεί:
5. Η κα. Ντίνα Κολοκυθά εκφράζει τελικές ευχαριστίες:
Wednesday, 25 November 2009
Η σοφία του Σωκράτη
- Σωκράτη, ξέρεις τι έμαθα για κάποιον από τους μαθητές σου;
- Περίμενε ένα λεπτό, του απαντάει ο Σωκράτης. Πριν να μου πεις, θα ήθελα να σε περάσω από μια μικρή δοκιμασία. Λέγεται η δοκιμασία των Τριών.
- Δοκιμασία των Τριών;
- Ακριβώς, του λέει ο Σωκράτης. Πριν να μου μιλήσεις για το μαθητή μου, ας δοκιμάσουμε τι πρόκειται να πεις. Η πρώτη δοκιμασία είναι η Αλήθεια. Έχεις σιγουρευτεί απολύτως πως αυτό που θα μου πεις είναι αληθινό;
- Όχι, είπε ο γνωστός του φιλόσοφου. Για να είμαι ειλικρινής μόλις το άκουσα.
- Εντάξει, είπε ο Σωκράτης. Δηλαδή, δεν είσαι σίγουρος αν είναι αλήθεια ή όχι. Ας επιχειρήσουμε τώρα τη δεύτερη δοκιμασία, αυτή της Καλοσύνης. Αυτό που πρόκειται να μου ανακοινώσεις για το μαθητή μου είναι καλό;
- Όχι δεν είναι, το αντίθετο μάλιστα.
- Άρα, συνεχίζει ο Σωκράτης, θέλεις να μου πεις κάτι που δεν είναι καλό, αν και δεν είσαι βέβαιος ότι είναι αλήθεια.
Ο γνωστός του μεγάλου φιλόσοφου σήκωσε τους ώμους του, αισθανόμενος κάπως ντροπιασμένος. Ο Σωκράτης τότε συνέχισε, λέγοντας:
- Μπορεί να περάσεις τελικά τη δοκιμασία, γιατί υπάρχει κι ένα τρίτο τεστ, το φίλτρο της Χρησιμότητας. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για το μαθητή μου θα μου φανεί χρήσιμο σε κάτι;
- Όχι, δεν νομίζω.
- Λοιπόν, κατέληξε ο φιλόσοφος, αν αυτό που θέλεις να μου αναφέρεις δεν είναι ούτε Αληθινό, ούτε Καλό, αλλά ούτε και Χρήσιμο, για ποιο λόγο θέλεις να μου το πεις;
Ο κουτσομπόλης άνθρωπος νικήθηκε τελικά από τον μοναδικό Σωκράτη κι έτσι ντροπιασμένος δεν είπε τίποτε άλλο.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο Σωκράτης ήταν ένα λαμπερό αστέρι, ένας μεγάλος φιλόσοφος, που θεωρούνταν πνευματική και διανοητική κορυφή στα χρόνια της αρχαιότητας και όχι μόνο.
Tuesday, 24 November 2009
Στο Κέντρο των Ελλήνων...
Την όλη εκδήλωση διάνθιζε έκθεση ζωγραφικών έργων της φίλης ζωγράφου Αθηνάς Μπετίνη - Καπράρα, η οποία έχει φιλοτεχνήσει τα έργα των εξωφύλλων του δύο ποιητικών συλλογών.
Περιποιεί τιμή μεγάλη στην ταπεινότητά μου η αποψινή αυτή εκδήλωση. Κι όσο κι αν αισθάνομαι κάπως να κυριαρχεί μέσα μου η αίσθηση της αιδούς, σας διαβεβαιώνω ότι η παρουσία τόσων φίλων εδώ απόψε με γεμίζει με χαρά και συγκίνηση.
- στην Πρόεδρο της Εταιρείας Πελοποννησίων Μ.Β. κα. Ντίνα Κολοκυθά,
- στην εκδότρια, Φιλόλογο και Ιστορικό Δρα. Περσεφόνη Γιαννέλου,
- στην απαγγείλασα τα ποιήματα, Φιλόλογο κα. Καλλιόπη Δουρέκα,
- στη ζωγράφο που επιμελήθηκε τα εξώφυλλα, κα. Αθηνά Μπετίνη – Καπράρα,
- και βέβαια στην «κεντήστρα»... [για την οποία σας παραπέμπω στον «Φαεσφόρο Αίνο»]
Αμέσως μετά από τις λίγες αυτές λέξεις θα ήθελα να μου επιτρέψετε να προσφέρω από ένα συμβολικό δώρο σε κάθε μία από τις προαναφερθείσες.
Επομένως, η Ποίηση είναι πραγματικό φάρμακο θεραπείας, ζωής και αθανασίας.
Σας ευχαριστώ όλους από μέσης καρδίας.
Monday, 23 November 2009
Κοινωνία προσώπων
Sunday, 22 November 2009
Βραβείο Αναγνωστών
Saturday, 21 November 2009
Καραθώνα [Γ΄]
Η ανάβαση πάντως είναι άνετη, γιατί τα σκαλοπάτια είναι πλατιά.
Ο χώρος είναι μάλλον άγριος, αλλά όμορφος και πολύ περιποιημένος.
Friday, 20 November 2009
Ο ανθρωποφάγος
- Μήπως σε λένε Μιχάλη;
- Όχι, απαντά εκείνος!
Γυρνάει τότε και τον τρώει! Συναντά τον επόμενο και του κάνει την ίδια ερώτηση:
- Μήπως σε λένε Μιχάλη;
- Όχι!
Τον τρώει κι αυτόν!
Η ιστορία συνεχίζεται για κάμποσες μέρες!
Συναντά, λοιπόν, τον επόμενο και τον ρωτά:
- Μήπως σε λένε Μιχάλη;
- Ναι, απαντά εκείνος!
- Άντε, ρε Μιχάλη! Έφαγα όλο τον κόσμο για να σε βρω!