Wednesday 11 November 2009

Ημέρα Μνήμης

Όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες η Βρετανία τιμά τους ήρωές της, ιδιαίτερα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προσέφεραν τη ζωή τους γενναιόδωρα, για την ελευθερία των απογόνων τους.

Συγκεκριμένα η 11η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης (Remembrance Day). Αυτή η ημερομηνία επελέγη γιατί επίσημα ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε την 11η ώρα της 11ης ημέρας του 11ου μήνα του 1918. Στο διάστημα που προηγείται της 11ης Νοεμβρίου άρχοντες και λαός της χώρας φορούν στο πέτο μια κατακόκκινη πλαστική παπαρούνα.

Η παπαρούνα θεωρείται ως σύμβολο του ύπνου και του θανάτου. Του ύπνου μεν για το λόγο ότι περιέχει όπιο, και του θανάτου λόγω του κατακόκκινου χρώματός της. Σε Ελληνο-Ρωμαϊκούς μύθους υπάρχουν αναφορές για παπαρούνες που προσφέρονταν υπέρ των νεκρών. Σε μνήματα βρίσκουμε εμβλήματα που απεικονίζουν παπαρούνες και συμβολίζουν τον αιώνιο ύπνο.

Σε πολλές χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, και βέβαια και στην ίδια την Βρετανία, η παπαρούνα αναγνωρίζεται ως σύμβολο των νεκρών στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και άλλων πολέμων. Το όμορφο αυτό λουλούδι θυμίζει την θυσία και την προσφορά τους στο βωμό της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Η Βασιλική Βρετανική Λεγεώνα (Royal British Legion) έχει υιοθετήσει την παπαρούνα ως σύμβολό της. Στο Terminal 5 (είναι το ολοκαίνουργιο τμήμα) του Αεροδρομίου του Heathrow βλέπουμε αυτές τις ημέρες αυτό το ωραίο αφιέρωμα που παρουσιάζεται φωτογραφικά στην ανάρτηση αυτή, εις μνήμην βέβαια των ηρώων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ας είναι η μνήμη τους αιώνια.

No comments: