Saturday 28 November 2009

Προτομή Λόρδου Βύρωνα

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, που είναι ένας θαυμάσιος χώρος ο οποίος στεγάζει τις σημαντικώτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομογένειας του Λονδίνου, πρόσεξα μία προτομή που όπως φαίνεται έχει και ιστορία και αξία.

Είναι η προτομή του σπουδαίου, και εξαιρετικά αγαπητού όλων των Ελλήνων, Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα (Λονδίνο 1788 - Μεσολόγγι 1824).

Το ταμπελάκι πίσω από την προτομή δίνει πληροφορίες για τον δημιουργό και τους ιδιοκτήτες της προτομής.

Όπως είναι γνωστό ο Λόρδος Βύρωνας ήταν σπουδαίος ποιητής και κατατάσσεται στη δεύτερη γενιά του ρομαντικού κινήματος της Αγγλίας. Ο λόγος του είναι μεστός και βρήκε μεγάλη απήχηση στην εποχή του.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι παρότι ήταν μέλος αριστοκρατικής και παραδοσιακής αγγλικής οικογένειας, ο ίδιος προτίμησε να διαγράψει δική του ανεξάρτητη και φιλελεύθερη πορεία, γεγονός που τον στοχοποίησε και τον έθεσε απέναντι από την κοινωνία των Άγγλων ευγενών. Αυτό βέβαια ήταν θετικό για τους αγωνιζόμενους Έλληνες ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Ο Μεγάλος Αγώνας των ηρωϊκών προγόνων μας απέκτησε στο πρόσωπο του Βύρωνα έναν σπουδαίο υποστηρικτή και διαφημιστή των ιδεών της ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Δικαίως, λοιπόν, ο Ελληνισμός τον τιμά ιδιαίτερα και τον ξεχωρίζει από όλους τους άλλους Φιλλέληνες.

2 comments:

P. Kapodistrias said...

Ωραίος ως Έλλην!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Και Ωραίος, αλλά και ΑΞΙΟΣ, και μάλιστα και για τα δύο έθνη (ελληνικό και βρετανικό)!