Wednesday, 7 December 2022

Ο χριστιανισμός μειονότητα στην Αγγλία

 
King Charles's role as head of church branded 'absurd'
as UK becomes minority Christian country
 

Μεγάλος διάλογος ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τα ευρήματα της περσινής απογραφής, τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τα οποία ο χριστιανισμός είναι πλέον μειονότητα σε Αγγλία και Ουαλία, αφού είναι το 46,2% του πληθυσμού, ενώ το 2011 ήταν το 59,3% του πληθυσμού.
 
Ένα από τα θέματα που συζητούνται τώρα ανοιχτά είναι ο ρόλος του Βασιλιά της Αγγλίας, που μέχρι σήμερα θεωρείται ως «Αρχηγός (ή Ανώτατος Κυβερνήτης) της Αγγλικανικής Κοινωνίας».
 
Με λιγότερους από τους μισούς κατοίκους της Αγγλίας χριστιανούς και με το ένα τρίτο του πληθυσμού να δηλώνει ότι «δεν έχει θρησκεία», θεωρείται από πολλούς πως ο Βασιλιάς θα πρέπει να διαχωριστεί επίσημα από την Εκκλησία της Αγγλίας.
 
Ο Γκράχαμ Σμιθ, Διευθύνων Σύμβουλος της εκστρατείας της Δημοκρατίας που θέλει να δει τη μοναρχία να καταργείται και ο Βασιλιάς να αντικαθίσταται από έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους, είπε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι το τρέχον σύστημα δεν είναι βιώσιμο.
 
«Πώς μπορεί να ειπωθεί ότι ένας αρχηγός κράτους είναι αμερόληπτος και μας εκπροσωπεί όλους όταν είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι με μια θρησκεία, μια θρησκεία που είναι όλο και περισσότερο μειονοτικό συμφέρον... Είναι ξεκάθαρο ότι ο αρχηγός του κράτους ως αρχηγός της εκκλησίας δεν είναι βιώσιμος", είπε ο Smith στο Yahoo News UK.
 
Η έρευνα του 2021, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, συμπληρώθηκε από περισσότερα από 24 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία. Εδειξε:
 
Αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως μουσουλμάνους (από 4,9% σε 6,5%) και ινδουιστές (από 1,5% σε 1,7%).
 
Στο ένα τρίτο των νοικοκυριών (32,7% - 8,1 εκατομμύρια) όλα τα μέλη ανέφεραν την ίδια θρησκεία, ενώ το 13,7% (3,4 εκατομμύρια) έχει ένα μείγμα θρησκευόμενων και αλλόθρησκων και στο 1,1% (285.000) αναφέρθηκαν τουλάχιστον δύο διαφορετικές θρησκείες.
 
Στο ένα πέμπτο των νοικοκυριών (20,4% - 5,1 εκατομμύρια) όλα τα μέλη είπαν ότι δεν είχαν θρησκεία.
 
Το Λονδίνο παραμένει η πιο θρησκευτικά ποικιλόμορφη περιοχή της Αγγλίας, με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (25,3%) των ανθρώπων την ημέρα της απογραφής του 2021 να αναφέρουν άλλη θρησκεία εκτός από τη χριστιανική.
 
Ο Στίβεν Έβανς, της National Secular Society, είπε ότι είναι «παράλογο και μη βιώσιμο για τον αρχηγό του κράτους να ορκίζεται να υποστηρίξει και να προωθήσει μια ενιαία θρησκεία την οποία ακολουθεί λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού».
 
Ο μονάρχης ήταν ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Ομολογίας από τη ρήξη με τη Ρώμη και την παπική εξουσία το 1534. Ο Ερρίκος Η' αναμόρφωσε την Εκκλησία, επειδή ο Πάπας δεν δεχόταν την ακύρωση του γάμου του βασιλιά με την Αικατερίνη της Αραγονίας.
 
Ο επίσημος τίτλος του μονάρχη είναι «υπερασπιστής της πίστης και ανώτατος κυβερνήτης». Ωστόσο, δεν είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Σκωτίας, η οποία είναι πρεσβυτεριανή και αναγνωρίζει μόνο τον Χριστό ως κεφαλή της.
 
Το 1994, ο τότε διάδοχος Κάρολος είχε πει ότι θα ήθελε στην ενθρόνισή του να αναγνωρισθεί ως «υπερασπιστής των θρησκειών» παρά «της πίστης». Μιλώντας στο BBC Radio 2 το 2015, επεκτάθηκε σχετικά με το θέμα: "I mind about the inclusion of other people’s faiths and their freedom to worship in this country. And it's always seemed to me that, while at the same time being defender of the faith, you can also be protector of faiths." Υπογράμμισε επίσης πως η Αγγλικανική Κοινωνία "has a duty to protect the free practice of all faiths in this country".
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Andrew Copson των Humanists UK δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό το αποτέλεσμα της απογραφής θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης που θα προκαλέσει νέες επανεξετάσεις του ρόλου της θρησκείας στην κοινωνία».
 
Φαίνεται πως το θέμα αυτό θα απασχολήσει την αγγλική κοινωνία για αρκετό καιρό, σίγουρα δε μέχρι την επίσημη ενθρόνιση του νέου Βασιλιά, στις 6 Μαΐου 2023.
 
ΠΗΓΗ: Aol News

No comments: