Sunday 4 December 2022

Ο ελευθερωτής Κύριος

 
Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής Ι’ Λουκά ο ιερός  Ευαγγελιστής μας παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά της θεανθρώπινης προσωπικότητας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αυτή του ελευθερωτή.
 

Ο Λόγος του Θεού όντας παντοδύναμος, αλλά και πολυεύσπλαχνος, ελεεί, σώζει και ουσιαστικά ελευθερώνει το πολύπαθο από τον σατανά πλάσμα Του, με μόνο τον θεϊκό Του λόγο.
 
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στην εν λόγω ευαγγελική περικοπή, όπου διαβάζουμε πως ο Ιησούς ενώ δίδασκε κάποτε στη συναγωγή, παρατήρησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και μια πονεμένη γυναίκα, που «είχε πνεύμα ασθενείας επί δεκαοχτώ χρόνια, ήταν σκυμμένη και δεν μπορούσε να σταθεί καθόλου ορθή».
 
Τότε ο γλυκύς Ιησούς με απέραντη αγάπη και συμπόνοια καλεί τη γυναίκα κοντά Του και της λέει: «γυναίκα, είσαι ελευθερωμένη από την αρρώστια σου»! Κι αφού ακούμπησε τα θαυματουργά χέρια Του επάνω της, «αυτή αμέσως ανορθώθηκε κι εδόξαζε τον Θεό»!
 
Λίγο αργότερα, εξηγώντας την πράξη Του αυτή ο Κύριός μας, ιδιαίτερα προς τους συνήθως δύσπιστους Εβραίους, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η γυναίκα αυτή ήταν «δεμένη από τον σατανά». Ερμήνευσε δηλαδή τη βασανιστική ασθένεια του σώματος ως δεσμά σατανικά.
 
Ο Ιησούς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ελευθερωτής του ανθρώπου, φίλος του αγαπημένος και συνοδοιπόρος στον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της αρετής.
 
Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε εδώ πως η Αγία Εκκλησία μας δεν απορρίπτει τη σημαντική συμβολή της ιατρικής επιστήμης και των λοιπών συναφών επιστημών, στην ίαση των ασθενειών και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου.
 
Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και την αλήθεια, πως ο Θεός είναι εκείνος που φωτίζει τους ιατρούς και τους κατευθύνει στο ιερό έργο τους. Ο Άγιος Θεός μας επέτρεψε την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με κύριο γνώμονα την αναβάθμιση της πνευματικής πορείας του ανθρώπου.
 
Η εν Χριστώ ελευθερία είναι ουσιαστικά η απαλλαγή από τα δεσμά της αμαρτίας και των δαιμονικών δυνάμεων. Είναι η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον χώρο του κακού και η εισαγωγή του στον κόσμο της αφθαρσίας και της τελειότητας.
 
Κι όπως τόσο όμορφα και δυναμικά μας προτείνει ο πάντοτε γνήσιος και γεμάτος σαφήνεια λόγος του Απ. Παύλου:
 
«Σταθήτε, λοιπόν, και μένετε στερεοί και ακλόνητοι στην ελευθερία, με την οποία ο Χριστός μας ελευθέρωσε και μη βάζετε πάλι τον εαυτό σας κάτω από τον ζυγό της δουλείας» (Γαλ. 5, 1).
 
Αμήν.
 
Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

No comments: