Στην πανέμορφη Καστοριά ανακάλυψα ένα Μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και είναι ένα σύνθετο Μνημείο, όπου το ένα -ανεξάρτητο- μέρος παρουσιάζει προτομή του Νίκου Καπετανίδη, ο οποίος θεωρείται ως ο Ρήγας Φεραίος του Ποντιακού Ελληνισμού. Στο κάτω μέρος δε, είναι σκαλισμένο το έμβλημα του Ποντιακού Ελληνισμού, χάρτης του Πόντου, ένα ωραίο πατριωτικό ποίημα και η ένδειξη: Εύξεινος Λέσχη Καστοριάς, 1998.
To άλλο ανεξάρτητο τμήμα του Μνημείου είναι ένας ανάγλυφος πίνακας, ο οποίος παρουσιάζει σκηνές από την διαχρονική, ένδοξη αλλά και δραματική, ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, αρχίζοντας από την εκστρατεία της Αργούς και τελειώνοντας με τον μεγάλο ξεριζωμό.
Από τα αριστερά προς τα δεξιά διακρίνει κανείς την Αργώ, το χρυσόμαλλο δέρας, δυο προσωπικότητες του Μιθριδάτη του ευπατόρα , και του Αλέξιου Κομνηνού, την Παναγία Σουμελά με τους ξενώνες της, την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και το Φροντιστήριο.
Στο κέντρο παρουσιάζεται η Γενοκτονία από τις ορδές των Σουλτανικών στρατευμάτων αλλά κυρίως των Νεότουρκων του Κεμάλ.
Κατόπιν απεικονίζεται ο Γερμανός Καραβαγγέλης, Μητροπολίτης Αμισού και Αμάσειας, να ορκίζει τους αντάρτες Πυρριχιστές για την απελευθέρωση του Πόντου, κι επίσης ο Νίκος Καπετανίδης.
Δεξιότερα και στο ίδιο λιμάνι της χώρας των Κάλχων, πάλι λαμπρή στέκει η Αργώ περιμένοντας να παραλάβει τους ξεριζωμένους Ποντίους.
Το Μνημείο τοποθετήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2001 και τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Κι ας ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα αυτό με τον συγκινητικό λόγο του Λεωνίδα Ιασωνίδη: «Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επηλαθόμεθά σου ω Πάτριος Πόντια γη».
No comments:
Post a Comment