Friday, 16 January 2009

Ημέρα του ψαριού

Σήμερα Παρασκευή, και κάθε Παρασκευή, θεωρείται στην Αγγλία «ημέρα του ψαριού». Φαίνεται πως για λόγους συντεχνιακούς είχε από χρόνια πολλά καθιερωθεί έτσι, για τούτο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και τα έθιμα φυλάσσοντες Άγγλοι την κρατούν με μεγάλη πιστότητα και ακρίβεια.

Το έθιμο αυτό υποστηρίζει και η Αγγλικανική Ομολογία (επίσημη Χριστιανική Ομολογία της Αγγλίας), γιατί θεωρεί το ψάρι ως νηστήσιμο φαγητό που συνάδει με την παραδοσιακή χριστιανική νηστεία της Παρασκευής.

Έτσι στην Αγγλία (και στις Αγγλικές αποικίες) έχει καθιερωθεί ως εθνικό φαγητό το ονομαζόμενο «fish and chips», δηλαδή ψάρι με τηγανητές πατάτες. Πολλοί Έλληνες Ομογενείς εργάζονται στον τομέα αυτό και με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Στους τακτικούς διαγωνισμούς τα ψαρεστιατόρια των Ελλήνων / ΕλληνοΚυπρίων έρχονται πάντα στις πρώτες θέσεις στο Λονδίνο και γενικώτερα.

Το φαγητό αυτό έγινε πολύ δημοφιλές στην Αγγλία από τότε που άρχισε το ψάρεμα του μπακαλιάρου στη Βόρεια Θάλασσα, δηλαδή από τα μέσα του 19ου αιώνα. Στα ψαρεστιατόρια μπορεί κανείς να πάρει το φαγητό στο χέρι και να φύγει, ή μπορεί και να το φάει εκεί. Συνήθως προσφέρονται διάφορα είδη μπακαλιάρου, όπως cod και haddock, άλλα είδη ψαρικών, όπως γλώσσα και ξιφίας, αλλά και θαλλασινά, όπως καραβίδες.

8 comments:

Π.Κ. said...

Συγχαρητήρια για την απόλαυση της γνώσης και του θεάματος! Αν κι εδώ ισχύει κατά τι "φάτε μάτια ψάρια..."!!!

Πολυκαλημέρες!

Anonymous said...

Κάθε τόπος με τις συνήθειες του.
Μα και εδώ στην μικρή πατρίδα μας
το ψαράκι είναι πάντα καλοδεχούμενο σε όλα τα τραπέζια μας... Και όσοι βρεθούν στις παραλίες της Αργολίδας, θα απολαύσουν γαύρο, και κουτσομούρα και μπακαλιάρο φρέσκο, θαυμαστά παράγωγα των ελληνικών θαλασσών.
Και στου "Τσακίρη" στην Νέα Κίο εκτός από τα ανωτέρω το πιο μυρωδάτο και υπέροχο χταπόδι που έχετε φάει...
Καλή μας όρεξη!
Κ.Κ.

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Εμείς εδώ με τόσους Ομογενείς να ειδικεύονται στον τομέα αυτό, όποτε έχουμε ελεύθερο χρόνο, απολαμβάνουμε υπέροχες γεύσεις.

Από τα πιάτα της ανάρτησης το 3ο ήταν το δικό μου. Είναι το ονομαστό "ψάρι σουβλάκι". Να γλείφεις δάχτυλα.

Καλημέρα!!!

Anastasios said...

@ Κ.Κ.,

Άρχοντα,

Καλομελέτα κι έρχομαι...!!!

Anonymous said...

Καλώς να μας έρθετε! Σας περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες.
Ευχαριστώ και για τα "Βυζαντινά" σας δώρα. Έφτασαν σήμερα!
Επίσηε να συγχαρώ τους συντελεστές του Λυκείου σας για την εξαίρετη προσφορά τους με το θαυμαστό Ημερολόγιο της χρονιάς.
ΕΥΓΕ, ΕΥΓΕ, ΕΥΓΕ.

Κ.Κ.

Anastasios said...

@ Κ.Κ.,

Χάρηκα που τα λάβατε και που σας άρεσαν.

Σοφία said...

Τρελαίνομαι για fish and chips και πολλές φορές το προτιμώ τις Παρασκευές. Πολύ ωραία ανάρτηση!

Anastasios said...

@ Σοφία,

Είναι πολύ καλό και υγιεινό φαγητό. Προσφέρεται και για τις βραδινές εξόδους γιατί είναι ελαφρύ.

Είναι σίγουρα από τα θετικά στοιχεία της χώρας αυτής που μας φιλοξενεί.