Wednesday, 21 January 2009

Λαχανικά φούρνου

Η θητεία μας στην Ουαλία μας έκανε να γίνουμε εραστές του Ουαλικού - Κέλτικου πολιτισμού και των επί μέρους παραδόσεων, εθίμων και τεχνών του. Έτσι, είπαμε να μοιρασθούμε σήμερα μαζί σας μια ωραία Ουαλική συνταγή για λαχανικά φούρνου.


Έχουμε ένα πακέτο κατεψυγμένα λαχανικά, κουνουπίδι και μπρόκολο (αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε και κατεψυγμένα καρότα). Τα τοποθετούμε (έτσι όπως είναι παγωμένα από την κατάψυξη) σε ένα πυρέξ. Σε ένα μπολ έχουμε τρίψει 300 γρ. τυρί κίτρινο. Προσθέτουμε ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος, αλάτι (όσο θέλουμε) και μαύρο πιπέρι. Το περιεχόμενο του μπολ το περιχύνουμε πάνω σπό τα λαχανικά μας. Καλύπτουμε το πυρέξ με ασημόχαρτο και το τοποθετούμε σε φούρνο (που τον έχουμε προθερμάνει), για 30’ περίπου, στη θερμοκρασία των 170 βαθμών. Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος μπορούμε να αφαιρέσουμε το ασημόχαρτο, έτσι ώστε τα λαχανικά μας να πάρουν ένα ρόδινο χρώμα στο επάνω μέρος και να δημιουργηθεί κρούστα.


Απερίγραπτη νοστιμιά. Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά.

13 comments:

Π.Κ. said...

Καλημέρα!

Εννοείται, ΚΑΙ αυτά μού αρέσουν!!!

Anonymous said...

Και σε ποιόν δεν αρέσουν...τέτοιες λιχουδιές! Δεν ξέρω πως το λένε στην Ουαλλία αλλά εμείς το λέμε "ογκρατέν λαχανικών" μόνο που του δίνουμε μια μικρή πικάντικη "νότα", προσθέτωντας ζαμπόν και μπέϊκον (λαρδί) σε κύβους και χυπάμε την κρέμα γάλακτος με 2-3 αβγά... Μμμμμμ.
Καλημέρα από το βροχερό μας Ναύπλιο με πολύ αγάπη.
Κ.Κ.

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Καλημέρα και σε σένα!

Εννοείται πως τα προσφέρουμε πάντα στους προσκεκλημένους μας. Όσοι πιστοί...

Anastasios said...

@ Κ.Κ.,

Ευχαριστούμε για την συμπλήρωση της συνταγής. Γίνεται αποδεκτή μετ' ευγνωμοσύνης.

Φεύγω για οδοντίατρο (η συνήθης 6-μηνιαία επίσκεψη).

Σοφία said...

Αυτό δεν είναι το ίδιο με το cauliflower cheese, αλλά και με μπρόκολο; Δεν το έχω φτιάξει ποτέ αλλά οπτικά μου φαίνεται για το ίδιο φαγητό.

Όπως και να 'χει πίστευα πως θα ήταν πολύ πιο μπελαλίδικο, αλλά φαίνεται πολύ απλό. Θα το δοκιμάσω :-)

Anastasios said...

@ Σοφία,

Απλό στην ετοιμασία, πολύ νόστιμο στη γεύση.

Διατηρώ την άποψη ότι "ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος", αλλά μικρές γευστικές χαρές είναι το αλατοπίπερο της καθημερινότητάς μας.

o vasilias tou dasous... said...

niammm...
niammmm...

niammm.

evlogite...
ti megali evlogia exete.
kai xerome pou tin mirazeste kai me emas.

Anastasios said...

@ o vasilias tou dasous,

Kαλώς τον!

Έλα, λάβε κι εσύ σερβίτσιο, και κάθισε στο φιλόξενο τραπέζι μας.

Aliki said...

A πατερ Αναστασιε
θα το φτιαξω και θα σου πω εντυπωσεις.
Μου ακουγεται πολυ καλο.
Αλλα χμ... ειναι και διαιτητικο? Π.χ. η κρεμα γαλακτος ειναι 0% λιπαρα?
Τα τυρια?
Καλο σου βραδυ και ευχαριστουμε για τη συνταγη.

P.s.Ο Κ.Κ. απο το Ναυπλιο ποιος ειναι?

Anastasios said...

@ Aliki,

Κ.Κ.: ο Άρχοντας των Ελληνικών Γραμμάτων, Κώστας Καρακάσης.

http://blog.k-karakassis.gr/

Aliki said...

Αααααα
εχω την τιμη να τον γνωριζω τον κο Καρακαση, να διαβαζω τα βιβλια του και να εχω βρεθει σε παρουσιασεις δικου του βιβλιου και της Μαριας Τζιριτα.
Πολυ πολυ καλος!!!!!

kiki said...

Φτιάχνω κι εγώ κάτι ανάλογο. Πολύ νόστιμο! Καλό απόγευμα!

Anastasios said...

@ kiki,

Kαλώς την!

Οι ωραίες γεύσεις τελικά φέρνουν τους ανθρώπους κοντά.

Καλό απόγευμα!