Monday, 27 July 2009

Εορτή Αγ. Παντελεήμονος

Σήμερα η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά την ιερή μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού.

Το συναξάρι του εν συντομία έχει ως εξής: Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στην Νικομήδεια, στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος και μητέρα του η Ευβούλη. Τις Χριστιανικές νουθεσίες της μητέρας του, αντικατέστησαν μετά τον θάνατό της, οι νουθεσίες του Αγίου Ερμόλαου, που εκείνον τον καιρό ήταν ιερέας της Χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια. Ο Άγιος Ερμόλαος τον βάπτισε και του δίδαξε τα μυστήρια της Χριστιανικής πίστης. Ο Άγιος Παντελεήμονας με την βοήθεια του Ιησού Χριστού και την προσευχή, άρχισε να γιατρεύει συμπολίτες του, με αποτέλεσμα η φήμη του να μεγαλώνει συνεχώς στο λαό της Νικομήδειας. Η δράση του αυτή, έκανε τους υπόλοιπους γιατρούς της περιοχής να τον μισήσουν και να τον κατηγορήσουν στον Μαξιμιανό, που ήταν βασιλιάς εκείνα τα χρόνια. Ο Μαξιμιανός, ειδωλολάτρης ο ίδιος, τάχθηκε με το μέρος τους και κάλεσε τον Άγιο Παντελεήμονα να παρουσιαστεί μπροστά του. Τελικά, θανάτωσε τον Άγιο Ερμόλαο, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την πίστη του Αγίου Παντελεήμονα και διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου. Ο Άγιος παρέδωσε το πνεύμα του ενώ οι στρατιώτες έγιναν Χριστιανοί και άρχισαν να διακηρύττουν τον λόγο του Ιησού Χριστού.

Η Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων στο ΒΔ Λονδίνο τιμά τον Προστάτη της, με πολλές και διάφορες εκκλησιαστικές τελετές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι οι Άρχοντες και ο λαός της Κοινότητας, με την ευλογία και του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου, αποφάσισαν πρόσφατα την εκ θεμελίων ανέγερση νέου βυζαντινού Ιερού Ναού. Οι προετοιμαστικές εργασίες έχουν ήδη αρχίσει.

Η Ομογένεια στη Μεγ. Βρετανία έχει στο παρελθόν κτίσει 4 Ναούς. Ο τελευταίος ήταν εκείνος του Αγ. Νικολάου στο Κάρδιφ της Ουαλίας. Οικοδομήθηκε εκεί το 1906. Από τότε οι Ελληνικές Κοινότητες δεν ξαναέκτισαν άλλο Ναό. Απλά χρησιμοποιούν χώρους λατρείας που ενοικιάζουν ή αγοράζουν από τις δυτικές Ομολογίες. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι είμαστε ενώπιον μιας σημαντικής ιστορικής διαδικασίας.

6 comments:

Π.Κ. said...

Να είσθε καλά, να χαίρεσθε και να εορτάζετε τον Πολιούχο σας!

Βοήθεια όλων και δη των ασθενούντων!!!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Τελευταία Θεία Λειτουργία σήμερα στον υπάρχοντα Ναό...

Anonymous said...

Οι σκέψεις μας είναι σήμερα κοντά σας και στον Μεγάλο Άγιο της Ορθοδοξίας, μαζί με τις προσευχές μας για ευόδωση του έργου σας.
Να έχετε τις ευλογίες Του και με την ευκαιρία κάντε μια προσευχή και για την μετριότητα μου που πέρασε μια δύσκολη νύχτα στο νοσοκομείο Ναυπλίου.
Κ.Κ.

Anastasios said...

@ K.K.,

Σας εύχομαι να έχετε την ευλογία του Ιαματικού Παντελεήμονος και καλή υγεία. Γρήγορα περαστικά.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Βοήθεια όλων ΜΑΣ η χάρις Του η μεγάλη

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

H χάρις του Αγίου όντως μεγάλη.

Κι ας θυμηθούμε και τον λόγο του Ιωάννη Χρυσοστόμου: "τιμή αγίου, μίμησις αγίου".

Ας αξιωθούμε να τον μιμηθούμε, έστω και κατά το ελάχιστο.