Monday, 16 November 2009

Παν. Γώγος: Ρεσιτάλ πιάνου

Ρεσιτάλ πιάνου από τον διακεκριμένο καλλιτέχνη Παναγιώτη Γώγο παρουσιάζει το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου στο Great Hall σήμερα 16 Νοεμβρίου στις 7.15 το βράδυ. Το πρόγραμμα δομείται γύρω από τα 24 Πρελούδια του Φρεντερίκ Σοπέν, ενώ θα περιλαμβάνει το άκρως δραματικό έργο Φαντασία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ καθώς και τη Σονάτα του Σεληνόφωτος, την πιο ρομαντική σύνθεση από τις 32 σονάτες του Λουντβιχ βαν Μπετόβεν.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει βαθιά συναισθηματικά έργα των τριών κλασικών συνθετών, εμπνευσμένα από ιδιαίτερες στιγμές της ζωής τους. Ο Σοπέν, το 1839, στα πολυφημισμένα 24 Πρελούδια περιγράφει, σε κάθε ένα ξεχωριστά, μια συγκεκριμένη ιδέα και ένα διαφορετικό συναίσθημα, αντιμετωπίζοντάς τα όχι ως προοίμια, όπως θα πίστευε κανείς από την ονομασία τους, αλλά ως ολοκληρωμένα μουσικά κομμάτια. Ο Μπετόβεν ολοκλήρωσε το έργο του Σχεδόν σαν Όραμα το 1801, το οποίο στη συνέχεια θα γίνει ευρύτερα γνωστό με τον τίτλο Σονάτα του Σεληνόφωτος, όπως το ονόμασε ο κριτικός μουσικής Λούντβιχ Ρέλσταμπ, παρομοιάζοντάς το με το φέγγισμα του σεληνόφωτος πάνω στη λίμνη της Λουκέρνης. Φημολογείται ότι ο Μπετόβεν αφιέρωσε το έργο του αυτό στη 17χρονη μαθήτριά του Κοντεσίνα Giulietta Guicciardi, με την οποία υπήρξε ερωτευμένος και η οποία τον πλήγωσε με την άρνησή της. Η Φαντασία του Μότσαρτ, η οποία εκδόθηκε μαζί με τη Σονάτα για πιάνο το 1784, είναι αφιερωμένα στην Τερέζα φον Τράντερ, μια από τις μαθήτριές του στη Βιέννη, με την οποία φαίνεται να τον ένωνε μια ‘ερωτική φιλία’.

Ο Παναγιώτης Γώγος γεννήθηκε στην Πάτρα και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία έξι ετών στη Φιλαρμονική Εταιρεία της πόλης του. Το 1998 ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του ως σολίστ και λίγο αργότερα έλαβε, επίσης με άριστα, δίπλωμα Αντίστιξης και Φούγκας. Για τρία χρόνια εργάστηκε στην Αθήνα με τον πιανίστα και καθηγητή του Ωδείου Tchaikovsky Valery Sagaidatschny, ενώ το 2001 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» στο πιάνο και στη μουσική δωματίου στο Εθνικό Ωδείο της Τουλούζ στη Γαλλία υπό την καθηγήτρια Thérèse Dussaut, από όπου αποφοίτησε το 2004 με ‘Prix de Perfectionnement’ και ‘Prix du Musique de Chambre’. Στενή συνεργασία τον συνδέει μέχρι σήμερα και με την καταξιωμένη πιανίστα και παιδαγωγό Monique Deschaussées στο Παρίσι.

Το 2005 η Ακαδημία Αθηνών τον βραβεύει ως εξαίρετο νέο καλλιτέχνη και του απονέμει το βραβείο Μυκονίου. Από το 2006 έως το 2009 γίνεται δεκτός στη γνωστή ‘Cité Internationale des Arts’ στο Παρίσι η οποία και τον επέλεξε να την εκπροσωπήσει ως σολίστ το 2007 και το 2008 στην Πανευρωπαική Ημέρα Μουσικής. Έχει λάβει μέρος σε σειρά συναυλιών και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων στον «Φιλολογικό Παρνασσό» της Αθήνας το 2005, στο Loewen Palais και στο Kulturhaus στο Βερολίνο το 2006,στην Salle Michelet στο Παρίσι το 2007,στο Mendelssohn Haus στη Λειψία της Γερμανίας και στο Domusfestival της Νάξου στην Ελλάδα το 2008, στο Berliner Palmenkonzerte στο Βερολίνο καθώς και στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Ηρακλείου στην Ελλάδα το 2009. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως ‘Santa Maria’ Chamber Orchestra Lucerne, Marburg Youth Orchestra, Athens Simfonietta καθώς και με μαέστρους όπως οι Alois Springer, George Aravidis, Dieter Lange και Dimitri Botini.

Ο επιτυχημένος Έλληνας καλλιτέχνης θα δώσει ρεσιτάλ στο φημισμένο Konzerthaus της Βιέννης το Δεκέμβριο του 2009 και θα λάβει μέρος σε κονσέρτα στη Ρώμη, στο Βερολίνο, στη Βιέννη και στην Αθήνα μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ επιλέχθηκε επίσης να συμμετάσχει στην επετειακή τελετή για το «Έτος Σοπέν 2010» -200 χρόνια από τη γέννησή του- στο αναγνωρισμένου κύρους Πολωνικό Salon Chopin στο Παρίσι. Η τέχνη του εκλαμβάνεται ως συνέχεια της μεγάλης πιανιστικής παράδοσης των Alfred Cortot και Edwin Fischer.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

4 comments:

Αναστάσιος said...

Νιώθω χαρά και τιμή για την μουσική πρόοδο του Παναγιώτη Γώγου, τον οποίο είχα ως μαθητή του Κατηχητικού Σχολείου στην Χριστιανική Εστία Πατρών καθώς και στην Κατασκήνωση επί σειρά ετών. Από καρδίας του εύχομαι πάντα επιτυχίες.

Anastasios said...

@ Αναστάσιος,

Τελικά, είναι όντως πολύ μικρός ο κόσμος μας!

Στο Λονδίνο γίνεται πολύ συζήτηση τελευταία για το νέο και ταλαντούχο αυτό πιανίστα.

Κώστας Καρακάσης said...

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ένα δικό μας παιδί -όπως τόσα άλλα- διαπρέπει στην αλλοδαπή.
Του ευχόμαστε από καρδιάς μεγάλες και τρανές επιτυχίες.

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα said...

Με τον Παναγιώτη ήμουν συμμαθητής στην Πάτρα και συνομαδόπουλο στα κατηχητικά της Χριστιανικής Εστίας Πατρών. Από τότε του άρεσε ιδιαιτέρως η μουσική, αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανε τόσο ψηλά. Διάβασα το βιογραφικό του και για την ηλικία του είναι πολύ πλούσιο. Τελικά και η Πάτρα βγάζει ταλέντα.

Χαράλαμπος Στανίτσας
Πάτρα