Friday, 19 March 2010

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Η ίδρυση του Συλλόγου έγινε στις 24 Ιουνίου 1865 από τα τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου, Μιχαήλ, Σπυρίδωνα, Κωνσταντίνο και Διονύσιο. Η πρώτη έδρα του Παρνασσού βρίσκεται στην οικία του πατέρα τους. Λίγα χρόνια αργότερα, αν και οι ιδρυτές είναι ακόμη γυμνασιόπαιδες, ο Σύλλογος αποκτά φήμη. Σε αυτό συμβάλλει και η κοινωνική θέση που κατέχει ο Παύλος Λάμπρος. Με τη δική του παρέμβαση, το 1872, αποδέχεται τη θέση του επιτίμου Προέδρου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος.

Έτσι, στις 17 Μαρτίου 1875, ο Παρνασσός αναγνωρίζεται με Β.Δ. ως Νομικό Πρόσωπο. Μέχρι τότε ο Σύλλογος έχει ήδη διασυνδεθεί με 80 επιστημονικά σωματεία εντός και εκτός Ελλάδος.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια του Συλλόγου, άρχισε να σχηματίζεται από διάφορες δωρεές ένας πρώτος πυρήνας της περίφημης Βιβλιοθήκης του. Οι πρώτοι που δώρησαν βιβλία δικά τους ή άλλων ήσαν διάφοροι λογοτέχνες, όπως οι Δημήτριος Κορομηλάς, Σπυρίδων Βασιλειάδης, Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, Δημήτριος Βικέλας, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Κωστής Παλαμάς (ο Παρνασσός έχει και Αίθουσα εκδηλώσεων που φέρει το όνομά του), Ανδρέας Λασκαράτος.

Η Βιβλιοθήκη αρχικά είναι διασκορπισμένη σε διάφορες αίθουσες και χωρίς τα βιβλία να έχουν καταγραφεί συστηματικά. Αυτή αναπτύχθηκε κανονικά μόνον μετά τη μεταστέγαση του Συλλόγου στο κτήριο της οδού Κατακουζηνού, οπότε όλες οι πίσω αίθουσες του ισογείου του κεντρικού κτηρίου διαμορφώθηκαν κατάλληλα, με μεγάλα ξύλινα ράφια, και απετέλεσαν έκτοτε τον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Παρνασσού. Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης έγιναν, με μεγάλη επισημότητα, στις 15 Δεκεμβρίου 1935, γεγονός που προφανώς ώθησε αρκετά μέλη του Συλλόγου να δωρίσουν όχι μόνον συγγράμματά τους, αλλά και ολόκληρες συλλογές βιβλίων.

Στις 29 Δεκεμβρίου 1926 η Ακαδημία Αθηνών απονέμει στον Παρνασσό το αργυρό μετάλλιο, θέλοντας να επιβραβεύσει την μέχρι τότε κοινωνική και επιστημονική δράση του.

Το 1947 ιδρύεται επίσημα η Πινακοθήκη του Συλλόγου, η οποία σήμερα αριθμεί 205 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και 35 του ζωγράφου Κ. Γιαννακό.

Τα μέλη του Παρνασσού διακρίνονται σε «επίτιμα», «τακτικά», και «αντεπιστέλλοντα». Σήμερα τα τακτικά μέλη του είναι 480. Η σημερινή διεύθυνση του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού είναι: Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα.

No comments: