Πολλά έχουν ακουστεί και γραφεί το τελευταίο διάστημα για τη φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στην Πατρίδα. Αυτό το θέμα είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό και χρήζει σφαιρικής μελέτης. Εμείς ευρισκόμενοι στην ξένη δεν μπορούμε προφανώς να συμμετάσχουμε στη συζήτηση που γίνεται αυτή την στιγμή, με υπεύθυνο τρόπο, σε διάφορα κλιμάκια στην Εκκλησία και στην Πολιτεία. Ίσως όμως να μπορούμε να προσφέρουμε κάποιες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην Αγγλία, όσον αφορά τη φορολόγηση της Αγγλικανικής Κοινωνίας (Anglican Communion), περίπτωση που μπορεί να έχει κάποιες -έστω επιφανειακές- αναλογίες, λόγω του ότι είναι κι αυτή η επίσημη Χριστιανική Ομολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είναι και η (Ορθόδοξη) Εκκλησία της Ελλάδος στην Ελλάδα. Αυτή η πληροφόρηση ίσως να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του σημερινού προβλήματος στην Πατρίδα.
Από την έρευνα που κάναμε τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο βρήκαμε τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία:
1. Οι Χριστιανικές Ομολογίες (αλλά και οι άλλες θρησκευτικές ομάδες που δρουν στο Η.Β.) δεν φορολογούνται για να υφίστανται ως χριστιανικά ή θρησκευτικά σώματα. Αυτό στηρίζεται στη νομική ιδέα ότι οι Ομολογίες και τα τμήματά τους (Ενορίες) είναι Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και ως τέτοια εξαιρούνται της φορολογίας.
2. Οι Χριστιανικές Ενορίες πληρώνουν τους συνήθεις φόρους: Εθνική Ασφάλιση (National Insurance) για τους υπαλλήλους τους, ΦΠΑ, Δημοτικά Τέλη για τα κτήριά τους.
3. Όλοι οι Κληρικοί πληρώνουν φόρους στο Κράτος ως άτομα.
4. Το Παγκάρι και ο δίσκος (collections) δεν φορολογούνται στην Αγγλία. Αυτό ισχύει για όλες τις θρησκείες.
5. Οι Χριστιανικές Ομολογίες (της Αγγλικανικής συμπεριλαμβανομένης) δεν λαμβάνουν καθόλου χρήματα από το Κράτος. Έχουν όμως δικαίωμα να ζητήσουν να τους προσφερθούν χρήματα (μέσω του Gift Aid) από το Κράτος, όταν συμφωνήσει και εκείνος που προσφέρει κάποια δωρεά. Για παράδειγμα, όταν κάποιος προσφέρει μια λίρα στερλίνα προς την Εκκλησία του, εάν είναι φορολογούμενος στην Αγγλία και υπογράψει ένα σχετικό έντυπο, η Εκκλησία του μπορεί να αιτήσει να λάβει από το Κράτος 25 πέννες, τα οποία λαμβάνονται από τους φόρους που έχει πληρώσει στο Κράτος ο δωρητής.
6. Για τις όποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ειδικά η Αγγλικανική Κοινωνία, φορολογείται με τον φόρο corporation.
7. Η Αγγλικανική Κοινωνία εξαιρείται από φορολογία για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση τα έσοδα να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
8. Η Αγγλικανική Κοινωνία κανονίζει τα οικονομικά και φορολογικά της ζητήματα μέσω των Ενοριακών Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, ενώ η Ρ/Καθολική Ομολογία τα κανονίζει μέσω των Επισκοπών.
Ίσως τα παραπάνω να μας βοηθούν, έστω και ελάχιστα, να κατανοήσουμε κάπως το παμέγιστο αυτό ζήτημα της φορολόγησης, και μάλιστα με δίκαιο τρόπο, της όποιας εκκλησιαστικής περιουσίας και της όποιας επίσης εκκλησιαστικής επιχειρηματικότητας.
π. Α.Δ.Σ.
1 comment:
Δεν κάνετε και μία έρευνα στην Ελλάδα; Γιατί ακούμε δέκα αλλά ούτε το ένα δεν είναι αληθές.
Προπαγάνδα, προπαγάνδα, προπαγάνδα.
Post a Comment