Sunday, 25 April 2010

Ι.Ν. Αγ. Πάντων στο Bisham

Είχα στο παρελθόν την ευκαιρία να παρουσιάσω σε διάφορες αναρτήσεις την όμορφη παραθεριστική και εξοχική μικρή πόλη του Marlow, που θεωρείται ως η πόλη των ποιητών. Βρίσκεται στα δυτικά του Λονδίνου, λίγο έξω από τον δρόμο που οδηγεί προς την Οξφόρδη.

Δίπλα ακριβώς από το Marlow βρίσκεται το εξ ίσου θαυμάσιο μικρό χωριό που ονομάζεται Bisham. Το διασχίζει κι αυτό ο μέγας Τάμεσης.

Υπάρχουν αναφορές στην ύπαρξή του από τα μεσαιωνικά χρόνια, τότε που καταγράφονταν αναλυτικά στο βιβλίο Domesday (ένα βιβλίο απογραφής του 1086) οι χωρικοί του, οι αγρότες, οι δούλοι, τα αμπέλια και τα λιβάδια του.

Η εκκλησία των Αγίων Πάντων βρίσκεται στον όμορφο αυτό τόπο από τον δωδέκατο αιώνα. Αρκετά τμήματα του σημερινού Ναού, όπως το καμπαναριό, χρονολογούνται από την εποχή εκείνη. Στην πορεία των αιώνων βέβαια προστέθηκαν και σώζονται μέχρι σήμερα αρκετά άλλα αρχιτεκτονικά (και όχι μόνο) χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα οι τρεις καμπάνες του βρίσκονται στην θέση τους από το 1840.

Στο Ναό αυτό έχει καταγραφεί η παρουσία πριγκίπων και διαδόχων του αγγλικού θρόνου, όπως επίσης ιπποτών και άλλων διασήμων ατόμων.

Στο κοιμητήριο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού έχουν ενταφιασθεί κάποιες σημαντικές προσωπικότητες, όπως Άγγλοι ευγενείς και αξιωματικοί, διακεκριμένοι επιστήμονες, γνωστοί ηθοποιοί κ.ά. Το παλιότερο μνήμα που σώζεται εκεί φέρει τη χρονολογία 1682.

Ένας τάφος όμως έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Όπως αναγράφεται στην πλάκα του έχουν ενταφιασθεί σ’ αυτόν ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου Κάλφογλου (1879-1962) και η σύζυγός του Βαρβάρα (1894-1985). Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τους ιθύνοντες της Ενορίας εκεί για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτούς τους συμπατριώτες μας και για την οικογένειά τους, όμως δεν κατέστη δυνατόν.

Δυστυχώς σήμερα δεν κατοικούν μόνιμα πολλοί κάτοικοι στον καταπράσινο αυτό τόπο κι έτσι έχει παρακμάσει πληθυσμιακά η Ενορία κι ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιείται τακτικά και ο ιστορικός αυτός Ναός.

Η αστυφιλία δυστυχώς είναι μια σύγχρονη, γοργότατα μεταδοτική, κοινωνική ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες. Έτσι, και η καταπληκτική -και καθόλου πληκτική- αγγλική ύπαιθρος προσφέρει τους ανθρώπους της θυσία, στο βωμό αυτής της σύγχρονης μάστιγας.

No comments: