Friday 23 April 2010

Εορτή Αγίου Γεωργίου

Σήμερα που εορτάζει ο μεγάλος αυτός και τροπαιοφόρος, μεγαλομάρτυρας και καβαλάρης Άγιος Γεώργιος, ο «των αἰχμαλώτων ἐλευθερωτὴς καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός και βασιλέων ὑπέρμαχος», σκέφθηκα να δείξω αυτές τις όμορφες χαλκογραφίες, οι οποίες βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο που φέρει το όνομα του Αγίου (St. George’s) και βρίσκεται στο κέντρο του Harrow στο ΒΔ Λονδίνο.

Όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω λεπτομέρειες για τις απεικονίσεις αυτές. Ούτε τον καλλιτέχνη, ούτε πότε εποιήθηκαν, ούτε λεπτομέρειες για τα πρόσωπα και τους τίτλους των έργων.


Όμως είναι έργα που σαφώς έγιναν και αναρτήθηκαν για να τιμήσουν τον σήμερα εορταζόμενο Άγιο, ο οποίος ως γνωστόν ήταν ο Προστάτης Άγιος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ σήμερα θεωρείται ο Προστάτης της Αγγλίας.

Κάποιος που γνωρίζει το συναξάρι του Αγίου Γεωργίου, θα διακρίνει εύκολα στα έργα αυτά κυρίως τρεις κεντρικές φιγούρες: τον ίδιο τον Άγιο Γεώργιο, τη νεαρή πριγκίπισσα και το δράκο.

Αφιερώνω τις όμορφες αυτές χαλκογραφίες σε όλους και όλες που φέρουν το δοξασμένο όνομα του Αγίου Γεωργίου και εορτάζουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή.

2 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Ενδιαφέρουσες παραστάσεις! Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι στην Αγγλία ο Άγ. Γεώργιος αντιμετωπίζεται στην καλύτερη περίπτωση σαν ένας από τους πολλούς superheroes των comics (π.χ. Σούπερμαν ή Μπάτμαν), ένας ακόμη μαχητής του κακού (και συνεπώς βολικό σύμβολο για τους ποικίλους πολέμους της, νόμιμους ή μη). Το στοιχείο της αγιότητας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) έχει ξεχασθεί προ πολλών αιώνων, ενώ ακόμη και το "St" έχει φύγει από το όνομά του (συνήθως βλέπουμε επιγραφές όπως "George and the Dragon"). Κρίμα.

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Έχεις δίκιο στην κριτική που κάνεις, γιατί η εκκοσμίκευση στην Αλβιώνει... κτυπάει κόκκινο.

Όμως τον Άγιο Γεώργιο εκείνοι που έχουν κάποιες βάσεις στην Παράδοση τον τιμούν. Σήμερα είδα αυτοκίνητα να έχουν την γνωστή ως "σημαία του Αγ. Γεωργίου". Επίσης, το εμπορικό κέντρο στο οποίο βρήκα τις παραστάσεις που ανάρτησα σήμερα, παρότι "εμπορικό" κέντρο, ονομάζεται "St. George's Shopping Center".