Εισερχόμενοι στον εσωτερικό χώρο του Μοναστηριού μένουμε έκθαμβοι από την κτηριακή ομορφιά του συγκροτήματος.
Η είσοδος, οι τοίχοι, το Καθολικό, τα Παρεκκλήσια, γενικά το όλο κτηριακό συγκρότημα είναι ένα κόσμημα του Ελληνικού Μοναχισμού.
Η πέτρα, που είναι το κυρίαρχο υλικό οικοδομής, μας γυρίζει τη σκέψη και το βλέμμα μας πίσω στα ένδοξα Βυζαντινά χρόνια.
Περπατώντας κανείς στο περίγυρο του Καθολικού και ατενίζοντας τα κελιά και τα άλλα κτήρια έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται (κατ’ αναλογία) στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Πάνω από την είσοδο του Καθολικού υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή, η οποία μας ενημερώνει για τη νέα ανέγερση του Ιερού αυτού Ναού. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Ο ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΩΤΑΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΜΠΕΒΑΡΔΟΥ ΑΒΔΙΜΠΕΪΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΟΝΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΖΑΜΙΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΙΟΥ ΒΕΝΕΤΗ ΧΕΛΙΩΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ ΕΝ ΜΗΝΙ ΜΑΪΩ ΑΩΟΑ = 1871
Εισερχόμενοι κατόπιν στο εσωτερικό του Καθολικού θαυμάζουμε τα όμορφα ξυλόγλυπτα, τον αγιορείτικο πολυέλαιο, τα ωραία κεντήματα, την τάξη και την καθαριότητα που κυριαρχούν στο χώρο.
Η ψυχή μας πετάει τότε σε ουράνιους χώρους και συμψάλλει με τους αγγέλους και αρχαγέλλους ύμνους δοξολογικούς υπέρ της Τριαδικής Θεότητας, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.
1 comment:
Πολύ όμορφο!
Post a Comment