Thursday 21 October 2010

Ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης


Στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου (Hellenic Centre, Great Hall, 16-18 Paddington Street, Marylebone, London W1U 5AS) θα πραγματοποιηθεί σήμερα ο βράδυ (από τις 7.15 μ.μ.) μια εκδήλωση - αφιέρωμα στον σημαντικό νεοέλληνα δημιουργό Δημήτρη Δραγατάκη (1914 - 2001).

Κατ’ αρχάς θα δοθεί μια σύντομη ομιλία (στ’ Αγγλικά) από τον Κώστα Καφούρο και θα ακολουθήσει κονσέρτο πιάνου.

Ο Δημήτρης Δραγατάκης, παρότι δεν ήταν πολύ γνωστός εκτός Ελλάδος, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους νεοέλληνες συνθέτες. Το προσωπικό του μουσικό ιδίωμα χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και λακωνικότητα. Η μουσική του επηρεάστηκε από τις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, καθώς και από την αρχαία Ελληνική δραματουργία. Στις συνθέσεις του χρησιμοποιεί ρυθμικά και μελωδικά τμήματα που τα δανείστηκε από τη δημοτική μας μουσική.

Το πρόγραμμα του κονσέρτου θα περιλαμβάνει έργα του Δραγατάκη, όπως επίσης και νεώτερων συνθετών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη δική του μουσική κληρονομιά.

Η εκδήλωση, που έχει καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κώστα Καφούρο και σολίστα τον Dominic Saunders, οργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο, επιχορηγείται από την εταιρεία Niarchos (London) Ltd.

No comments: