Sunday 3 October 2010

Ι.Μ. Αγ. Δημητρίου Καρακαλά [Α΄]

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. Ο Άγιος Δημήτριος είναι βέβαια ο πολιούχος της Συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης, αλλά τιμάται παντού σε όλους τους ελληνικούς μητροπολιτικούς χώρους και στην Ελληνική Διασπορά.

Ένα ωραίο Μοναστήρι αφιερωμένο στην τιμή και μνήμη του Αγίου Δημητρίου είναι και το επονομαζόμενο Καρακαλά, στην Αργολίδα. Σήμερα είναι γυναικεία Μονή, ενώ στα Βυζαντινά χρόνια ήταν ανδρική.

Ως χρονολογία ιδρύσεως της Μονής αναφέρεται το 1661. Η Μονή αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλλιο του 1798. Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το καθολικό της Μονής ξαναχτίστηκε το 1871. Το 1943 οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η Μονή. Μετά την Κατοχή ξανακτίσθηκε και αναδομήθηκε πάλι η Μονή.

Παλαιότερα το Μοναστήρι τού Καρακαλά ονομαζόταν Μονή Ξεροκαστελίου. Καστέλι είναι Φράγκικη λέξη και σημαίνει Κάστρο, Φρούριο. Πράγματι εκεί δίπλα υπήρχε ένας Φράγκικος Πύργος, απομεινάρι από κάποιο παλιό Κάστρο.

Ξεροκαστέλι λοιπόν λεγόταν αυτός ο Πύργος και ολόκληρη η γύρω περιοχή του, και εξαιτίας αυτού πήρε το όνομα το Μοναστήρι τού Αγίου Δημητρίου, πού χτίστηκε δίπλα του.

Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, κράτησαν το ίδιο το όνομα, Ξεροκαστέλι, πού στην γλώσσα τους λέγεται: Καρακουλέ. Αυτό το τελευταίο επικράτησε πλέον με τη μικρή παραφθορά στην κατάληξη, και μέχρι σήμερα λέγεται, Μονή Καρακαλά. Δεύτερη εκδοχή η οποία δεν έχει ιστορικά ερείσματα συνδέει το όνομα του Μοναστηριού με την περίφημη και ιστορική Μονή Καρακάλου, τού Αγίου Όρους.

Το Μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην Επανάσταση του 1821, όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσήκωσε τα χωριά Χέλι και Κοφίνι και πήρε και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου. Αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο Μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού.

Στο Μοναστήρι σήμερα εγκαταβιεί Αδελφότητα με 9 μοναχές. Ηγουμένη είναι η ευλαβεστάτη μοναχή Ακακία Χειλαδάκη. Οι αδερφές ετοιμάζουν υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα, που τα εκθέτουν και πωλούν στην έκθεση της Μονής.

Σημείωση: Προσεχώς θα ακολουθήσουν κι άλλα αφιερώματα για τη Μονή Καρακαλά, για να δούμε λεπτομερειακά το εσωτερικό συγκρότημα της Μονής, καθώς επίσης και τις υπέροχες τοιχογραφίες.

No comments: