Thursday 26 May 2011

Οικία Βύρωνος [Α΄]

Τα κτίρια

Στην Κομητεία του Νόττινγχαμ βρίσκεται το ονομαστό Newstead Abbey, το οποίο ήταν στα μεσαιωνικά χρόνια μοναστήρι, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του.


Iδρύθηκε γύρω στα 1170 από τον Βασιλέα Ερρίκο Β΄ της Αγγλίας. Στα χρόνια του Ερρίκου Η΄ (1509-1547) ακολούθησε την τύχη όλων των μοναστηριών της Αγγλίας, τα οποία αποφασίστηκε -με βασιλική εντολή- να διαλυθούν.



Η εξέλιξη αυτή έφερε μεγάλη καταστροφή στα κτίρια του μοναστηριού, στους χώρους λατρείας και στα πέτρινα κελιά.



Από τις αρχές του 18ου αιώνα τα κτίρια και οι κήποι αποκτήθηκαν από την αριστοκρατική οικογένεια του γνωστού Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα και έγιναν η επίσημη κατοικία της οικογένειάς του.



Το όνομα Βύρων είναι βέβαια επίθετο κι όχι χριστιανικό όνομα, όμως ο ελληνισμός μετά την μεγάλη προσφορά και τη θυσία του Λόρδου Βύρωνα υπέρ της ανεξαρτησίας των Ελλήνων το καθιέρωσε σε ανδρικό όνομα.



Ο Λόρδος Βύρωνας ονομαζόταν Γεώργιος - Γκόρντον και ανακηρύχθηκε στις 21 Μαΐου 1798 6ος Βαρώνος Βύρων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και για την οικογενειακή οικία.



Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 1823 μετέβη στην Πατρίδα μας για να υποστηρίξει την υπόθεση του Μεγάλου Αγώνα και της Επανάστασης κατά των Οθωμανών, αλλά δυστυχώς πέθανε από πυρετό την επόμενη χρονιά.



Τις τελευταίες ώρες του, είπε στον φίλο του, τον κόμη Πιέτρο Γκάμπα: «Έδωσα στην Ελλάδα τον χρόνο μου, την περιουσία μου, την υγεία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου».



Η οικία Βύρωνος αποτελεί σήμερα ιδιοκτησία του Δήμου του Νόττινγχαμ και είναι επισκέψιμο μνημείο, με πολλά ενδιαφέροντα κτίρια, παρεκκλήσι, κήπους κ.λ.π.

3 comments:

Amici S.Demetrio Bologna said...

Καλημέρα! Πολύ ενδιαφέρον. Δεν το ήξερα.

ΥΓ.Δεν μπορώ να βρω την ανάρτηση για την Ελλ.Παρέα. Αν δεν είναι κόπος θα ήθελα να με πληροφορήσεις είτε εδώ είτε στο email μου.

Anastasios said...

@ sandemetriobo.blogspot,

Καλημέρα!

Ελληνική Παρέα:

http://anastasiosds.blogspot.com/2008/10/blog-post_13.html

Παναγιώτης Τελεβάντος said...

Εδωσα στην Ελλάδα τον χρόνο μου, την περιουσία μου, την υγεία μου καιτώρα τη ζωή μου.

Συγκλονιστικό.

Και να σκεφτέι κανείς ότι ο Βύρωνας ήταν η πιο διάσημη μετά τον Ναπολέοντα προσωπικότητα της εποχής του.