Tuesday 17 May 2011

Ροδόδενδρο

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον πολύ όμορφο και ονομαστό βασιλικό Κήπο Savill, ο οποίος ανήκει στα κτήματα του Αγγλικού Στέμματος και συνορεύει με την βασιλική πόλη του Windsor, όπου βρίσκεται το εξοχικό παλάτι της Βασίλισσας της Αγγλίας.



Στον εν λόγω Κήπο σε πρόσφατη επίσκεψή μας προσέξαμε μια σειρά από λουλούδια, σε διάφορα σημεία του Κήπου, που είχαν την ονομασία: «Ροδόδενδρο» («Rododentron» στ’ αγγλικά). Βέβαια αρκετά λουλούδια και δένδρα είχαν ελληνικές ονομασίες. Αυτό μας έκανε εντύπωση με τον πλουραλισμό και την ποικιλομορφία του.


Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για το ροδόδενδρο βρήκαμε πως «Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το ροδόδενδρο ανήκει στην τάξη ερεικώδη και στην οικογένεια των Ερεικοειδών με πολλά είδη φυλλοβόλων και αείφυλλων θάμνων, ποωδών φυτών και λίγων δέντρων. Τα ροδόδενδρα έχουν ωραία φύλλα και όμορφα πολύχρωμα άνθη είναι δε συγγενικά φυτά με τις αζαλέες.


Τα περισσότερα είδη βρίσκονται στις βόρειες και εύκρατες περιοχές της γης και αγαπούν τα υγρά εδάφη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Η καταγωγή του φυτού είναι από τα Ιμαλάια όπου και σήμερα βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 5,500 μέτρα, δημιουργώντας μία καταπληκτική εικόνα που ενέπνευσε διάφορους ζωγράφους.


Τα ροδόδενδρα ποικίλουν σε ύψος και το πιο ψηλό είδος είναι το ροδόδενδρο αρμπόρεουμ, δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος, αλλά και το πιο κοντό το μικρό φυτό ροδόδενδρο το δασώδες που δύσκολα ξεπερνά τα 3 εκατοστά.


Τα φύλλα του ποικίλουν σε μέγεθος, από 2 έως 25 εκατοστά μήκος, αλλά και σε σχήμα και είναι δερματώδη, σκληρά και ελαστικά. Τα άνθη του είναι πολύχρωμα, αλλού μικροσκοπικά και αλλού πολύ μεγάλα και αρωματικά όπως του είδους νουτάλι που φτάνουν σε διάμετρο τα 15 εκατοστά.


Οι χρωματισμοί των ανθών ποικίλουν, έτσι έχουμε αποχρώσεις του μοβ, του κίτρινου, λευκά, πορτοκαλί, πορφυρά και μπλε.


Τα ροδόδενδρα εξαιτίας της διακοσμητικής τους αξίας έχουν γίνει αιτία να δημιουργηθούν πολλές υβριδικές ποικιλίες και πάμπολλες διασταυρώσεις από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί πολλά καλλωπιστικά οικιακά φυτά.


Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Φλάβιος στη Χίο και τη Μυτιλήνη».

2 comments:

Amici S.Demetrio Bologna said...

poli omorfh anartish

Anastasios said...

@ sandemetriobo.blogspot,

Ο ελληνικός πολιτισμός και η αθάνατη γλώσσα μας έχουν εμπλουτίσει και νοηματοδοτήσει πολλές κουλτούρες, επιστήμες και τέχνες ανά την οικουμένη!