Saturday, 23 February 2019

«Ο Κάλβος και η Ελληνική Επανάσταση»


Η Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας σάς προσκαλεί στην ετήσια ομιλία που διοργανώνει τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 στις 7.00 μ.μ. επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ομιλήτρια φέτος θα είναι η Αν. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβας, Αθηνά Γεωργαντά.  Η ομιλία της θα γίνει στα Ελληνικά και έχει τίτλο «Ο Κάλβος και η Ελληνική Επανάσταση».

Η εκδήλωση θα γίνει στο University of Westminster, Fyvie Hall, 309 Regent Street, London, W1B 2HT, που βρίσκεται μόλις 150μ. από τον σταθμό του μετρό της Oxford Circus (γραμμές Bakerloo, Central και Victoria).

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλα τα μέλη και τους φίλους της Εταιρείας Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στον ίδιο χώρο.

Παρακαλούμε ενημερώστε μας απαραιτήτως για την παρουσία σας έως τις 20 Μαρτίου 2019, με μήνυμα στη διεύθυνση info@peloponnesians.co.uk

Ο Κάλβος και η Ελληνική Επανάσταση

Στις δύο μικρές συλλογές των Ωδών του, ο Ανδρέας Κάλβος ύμνησε με πάθος τον Αγώνα του Εικοσιένα. Όπως είναι γνωστό, η αγάπη της πατρίδας δίνει μεγαλειώδη έμπνευση στην ποίησή του. Ταυτόχρονα όμως, η καλβική ποίηση είναι ποίηση διεθνική και ποίηση γνήσια επαναστατική. Σε εκείνη άλλωστε – τη μετά το 1789 – περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας, η έννοια της πατρίδας αποτελούσε ιδέα επαναστατική, και μάλιστα ιδέα της γαλλικής Επανάστασης.

Ο μεγάλος ποιητής μας έζησε στην Εποχή των Επαναστάσεων (E.J. Hobsbawm, The Age of Revolution, 1789-1848). Γέννημα της νέας κοινωνίας που δημιούργησε το 1789, βίωσε τις νέες ιδέες της εποχής σε πολλές χώρες της ηπείρου. Συνέθεσε και εξέδωσε το ποιητικό έργο του σε τρία από τα τέσσερα τότε επαναστατικά κέντρα όλης της Ευρώπης – Λονδίνο, Γενεύη, Παρίσι. Στα κέντρα αυτά, εν μέρει και στη βόρεια Ιταλία, ανέπνευσε βαθιά τη ριζοσπαστική ιδεολογία της γαλλικής Επανάστασης και συστρατεύτηκε στην επαναστατική αδελφότητα των Καρμπονάρων.

Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί σε αξονικά θέματα και σε χαρακτηριστικούς στίχους των Ωδών. Θα συνεξεταστεί η σύντομη ωδή Ελπίς πατρίδος - που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1819 και ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα. Η καλβική ποίηση θα ενταχθεί στα διεθνή συμφραζόμενα της περιόδου μετά το Βατερλώ, επίσης της ταραγμένης δεκαετίας του 1820 και των πανευρωπαϊκών καρμποναρικών εξεγέρσεων. Με αυτή τη συνθετική προσέγγιση θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν ο διεθνισμός και η επαναστατική ιδεολογία των Ωδών.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια

Η Αθηνά Γεωργαντά είναι από το 2015 αναπληρώτρια καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας. Νωρίτερα ήταν καθηγήτρια της ίδιας βαθμίδας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε νεοελληνική, βυζαντινή και ευρωπαϊκή φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του East Anglia (Norwich, UK) και της Σορβόννης (Paris I). Για τα θέματα της καλβικής έρευνας έχει διατελέσει προσκεκλημένη ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Κέντρο Ευρωπαϊκών Ανθρωπιστικών Ερευνών, Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 1997) και προσκεκλημένη καθηγήτρια της École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι (Δεκέμβριος 2005). Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δώσει σεμινάρια σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Το βιβλίο της για τον Κάλβο τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Τα θαυμάσια νερά: Ανδρέας Κάλβος. Ο ρομαντισμός, ο βυρωνισμός και ο κόσμος των Καρμπονάρων, εκδ. Ερμής 2011).

Κύρια πεδία ερευνητικής ενασχόλησης: ελληνικός και ευρωπαϊκός ρομαντισμός, βυρωνισμός, διαφωτισμός, πρόσληψη της αρχαιότητας, οίνος και ελληνικός πολιτισμός, μελέτη του ελληνικού τύπου, Καρμπονάροι και επαναστατικά κινήματα 18ου-19ου αι.

No comments: