Friday 3 July 2020

Υπομονή - Συμπάσχουμε


Please be patient - We’re all in this together!


Κατά το πρόσφατο ταξίδι καθήκοντος στην Ουαλία, όταν εισήλθαμε στο Πριγκιπάτο σταματήσαμε σε έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών. Εκεί είδαμε, σε πολλά σημεία του δαπέδου, ένα σήμα που περιείχε τις παραπάνω λέξεις. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και για τούτο το φωτογραφίσαμε και το συζητήσαμε.

Το σήμα αυτό περιείχε δύο σημαντικά μηνύματα:

1). ΥΠΟΜΟΝΗ!

Το γεγονός ότι το σήμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε Βρετανούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται σαφώς από το πνεύμα και την αρετή της υπομονής, κάνει το σύνθημα που παρουσιάζεται σε αυτό να έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί προφανώς ζητά (και μάλιστα παρακαλεί) από εξ ορισμού υπομονετικούς ανθρώπους να είναι υπομονετικοί. Που σημαίνει ότι έχει γίνει κατανοητό πως η πανδημία έχει φέρει τους ανθρώπους στα όριά τους και έχουν αρχίσει να χάνουν αυτή την πολύτιμη αρετή τους.

Εδώ θυμόμαστε τον υγιή και έγκυρο λόγο του Οσίου Πατρός ημών Εφραίμ του Σύρου: «Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου… πνεῦμα… ὑπομονῆς… χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ…».

Επίσης δε, αξίζει να μνημονεύσουμε τον υπέροχο πατερικό λόγο του ιερού Χρυσοστόμου: «Καμία αρετή δε μπορεί να παραβληθεί με την υπομονή. Αυτή είναι η βασίλισσα των αρετών, το θεμέλιο των ανδραγαθημάτων, δηλαδή των γενναίων πράξεων, το ακύμαντο λιμάνι, η ειρήνη στον καιρό του πολέμου, η γαλήνη μέσα στην τρικυμία, η ασφάλεια στα κακόβουλα σχέδια των εχθρών».

2). ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!

Το δεύτερο μήνυμα, σε ακριβόλογη μετάφραση σημαίνει: «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» (δηλαδή στην πανδημία)! Κατ’ ουσίαν εννοεί πως όλοι συμπάσχουμε κατ’ αυτή την περίοδο της πανανθρώπινης κρίσης του κορωνοϊού.

Αυτό φυσικά είναι ένα γλυκύτατο και ευγενέστατο σύνθημα, που αφορά φυσικά την πραγματικότητα αυτή καθ’ αυτή, αλλά έχει και ψυχολογική διάσταση, γιατί όταν μοιράζεται ο πόνος και η θλίψη γίνονται περισσότερο ανεχτά από τους ανθρώπους, που συνήθως χάνουν τις ψυχικές άμυνές τους σε περιόδους κρίσεων.

Η διαβεβαίωση όμως ότι συμπάσχουμε όντως με τον πλησίον, μας δίνει δύναμη, κουράγιο, αντοχή, αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι, έτσι δεν παραπονιόμαστε, αλλά αναμένουμε με πνεύμα αισιοδοξίας και ελπίδας τη διέξοδο στο φωτεινό ξέφωτο.


ΜΗΝΥΜΑ

Στη θύρα του θέρους
οι σταγόνες του ουρανού
στόλισαν τα ανοιχτόκαρδα
γαρύφαλλα.

Ο νάρθηκας
της γοτθικής οικίας
νοτίσθηκε
από τα χνώτα του αγγέλου.

Η γη που τίμησε
με την πατημασιά του
ο ευγενής φιλέλληνας
μοσχοβόλισε με άρωμα χοϊκό.

Μεσ’ στο μυαλό της βροχής
με την πανδημία ν’ αναχωρεί
we are all in this together -
συμπάσχουμε όλοι!

Λονδίνο, 2 Ιουλίου 2020

No comments: