Wednesday 14 January 2009

Τηλεφωνικοί θάλαμοι

Πηγαίνοντας τις προάλλες στο Βρετανικό Μουσείο για την Έκθεση της Βαβυλώνας βρήκα στην Πλατεία Russell τους τηλεφωνικούς θαλάμους της φωτογραφίας. Δεν μπορούσα να μην τους απαθανατίσω γιατί, όπως φαίνεται, σύντομα θα είναι (αν δεν είναι ήδη) μουσειακά αντικείμενα.

Οι ρυθμοί διάδοσης του κινητού τηλεφώνου, σε όλες τις κατηγορίες και ηλικίες των πολιτών, είναι γοργότατοι. Ακόμα και πιτσιρίκια στα Δημοτικά Σχολεία κυκλοφορούν πια με το κινητό τηλέφωνο. Μια ειδική κατηγορία πολιτών, και συγκεκριμένα οι οικονομικοί μετανάστες, ειδικά στην Αγγλία, μπορούν εδώ και καιρό να τηλεφωνούν στις πατρίδες τους από κάποια καταστήματα τα οποία τους κάνουν ειδικές προσφορές τηλεφωνημάτων. Αυτός, λοιπόν, ο νέος τρόπος ζωής έχει ήδη θέσει τους παραδοσιακούς τηλεφωνικούς θαλάμους -μάλλον οριστικά- σε αχρηστία.

H τελευταία σειρά αγγλικών γραμματοσήμων, που κυκλοφόρησε χθες, είναι αφιερωμένη στο γενικό θέμα «British Design Classics» και αποτελείται από 10 γραμματόσημα. Ένα από αυτά εικονίζει τον τηλεφωνικό θάλαμο και συγκεκριμένα τον τύπο «K2 Telephone Kiosk», σχεδιασμένο από τον Sir Giles Gilbert Scott.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι, εκτός από την χρήση τους αυτή καθ’ αυτή, ήταν στην Αγγλία και μια τουριστική ατραξιόν από το 1925 μέχρι πρόσφατα. Το 1925 υπήρχαν 1000 τέτοιοι θάλαμοι σε ολόκληρη τη Μεγ. Βρετανία, ενώ το 1980 είχαν αυξηθεί σε 73.000. Το χρώμα τους ήταν κόκκινο για να είναι εύκολο να τους δουν από μακριά. Όσον αφορά το μέλλον, το σίγουρο είναι ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν τηλεφωνικοί θάλαμοι. Ήδη, από το 2004, η Ιορδανία κατήργησε οριστικά τους τηλεφωνικούς θαλάμους. Προφανώς το ίδιο θα συμβεί και στις υπόλοιπες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου στα προσεχή χρόνια.

4 comments:

Roadartist said...

Θέλω πάρα πολύ να πάω στο Βρετανικό Μουσείο.. Όντως κάνατε πολύ καλά που τους απαθανατίσατε.. Και εμένα δε θα μου τη γλίτωναν ;)

Anastasios said...

@ Roadartist,

Εννοείται πως τo Βρετανικό Μουσείο είναι από τα "must" του Λονδίνου.

Όσον αφορά τα παραδοασιακά στοιχεία της ζωής που εξαφανίζονται σιγά-σιγά, είναι μεν λυπηρό, αλλά οπωσδήποτε δίνουν τη θέση τους σε άλλα, πιο πρακτικά ίσως, τα οποία όμως δεν είναι και τόσο όμορφα όσο τα προηγούμενα.

Τελικά, "τα πάντα ρει".

Σοφία said...

Αααχ κι εμένα μου αρέσουν οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι που είναι τόσο σπάνιοι πλέον! Όσο για την καινούρια σειρά γραμματοσήμων, την περιμένω με πολύ ανυπομονησία (τα έχω παραγγείλει από την σελίδα του Royal Mail). Το μόνο μου παράπονο είναι ότι κυκλοφορούν μόνο ως 1st class. Κλαψ.

Anastasios said...

@ Σοφία,

Εγώ είμαι συνδρομητής από χρόνια στα Αγγλικά Γραμματόσημα. Έχω ειδικό λογαριασμό στο Βασιλικό Ταχυδρομείο και λαμβάνω τον φάκελο πρώτης ημέρας κυκλοφορίας την ημέρα ακριβώς που εκδίδεται. Η ποιότητα είναι τέλεια. Τα θέματα δεν είναι βέβαια πάντοτε ενδιαφέροντα για εμάς τους Έλληνες.