Sunday 29 March 2009

Γλυπτά του Παρθενώνα

Το 2004 ιδρύθηκε στην Αγγλία ο Οργανισμός «Marbles Reunited», αποτελούμενος κυρίως από Άγγλους Φιλέλληνες διανούμενους, αλλά και από Έλληνες, οι οποίοι υποστηρίζουν σθεναρά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα και στο χώρο όπου ανήκουν.
Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό υπάρχει ευρεία επιχειρηματολογία, περισσότερο από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και από αλλού.
.
.
Η πραγματικότητα όμως παραμένει: τα Γλυπτά ποιήθηκαν από Έλληνες, παρέμειναν στην Αθήνα για μακρά σειρά αιώνων, εκλάπησαν από τον Λόρδο Ελγίνο και τελικά παραχωρήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα παράνομα!
Η Ελλάδα τα διεκδικεί δικαίως, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ο Οργανισμός «Marbles Reunited» συμπαρίσταται στην υπόθεση αυτή.
Ένας από τους τρόπους συμπαράστασης είναι και η έκδοση του κομψού αυτού 4-σέλιδου φυλλαδίου (Marbles Reunited News), το οποίο εκδόθηκε αυτές τις ημέρες με την χρηματική επιχορήγηση της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας.

6 comments:

Anonymous said...

μπορεί να πήραν τα μάρμαρα αλλά μας έδωσαν το καλύτερο λεξικό της Ελληνικής γλώσσας (Λίντελ & Σκοτ)

δυστυχώς καμία αναφορά δε γίνεται γι αυτό

Anastasios said...

@ ηλιογράφος,

Δεν νομίζω να αρνείται κανείς την αξία του Liddell & Scott (το έχω στη βιβλιοθήκη μου).

Πάντως έχουμε κι εμείς καταδικά μας Λεξικά: Σταματάκου (Αρχαίας), Μπαμπινιώτη (Νέας) και αρκετά άλλα ενδιάμεσα.

Από την άλλη βέβαια δεν είναι μάλλον σωστό να κάνουμε συμψηφισμό σε τέτοια σπουδαία θέματα. Το κάθε ένα από αυτά (Γλυπτά, Λεξικά) είναι αυτόνομο και ιδιαίτερο και εν πολλοίς άσχετο με το άλλο.

Anonymous said...

πάντως θα πρότεινα τη μεταφορά του Παρθενώνα στο Στόουνχετζ, έτσι για να ανασάνουν και λίγο οι κακομοίρες οι Καρυάτιδες που έχουν μπουχτίσει από το νέφος.....

Anastasios said...

@ ηλιογράφος,

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το Στόουνχετζ βρίσκεται σε μια καταπληκτική εξοχική περιοχή στην αγγλική ύπαιθρο.

Κώστας Καρακάσης said...

Πολλά χρόνια πριν, ένας επιφανής διπλωμάτης και φίλος της Ελλάδος, μου είπε. "Κάθε φορά που βλέπω τα μάρμαρα του Παρθενώνα αισθάνομαι όπως και οι περισσότεροι Άγγλοι....ΚΛΕΦΤΕΣ (τα κεφαλαία δικά μου).Είναι από τις μεγάλες ντροπές της Οικουμένης...Όταν θυμάμαι το φως της Ελλάδος, σκέφτομαι ότι η σκιά της Πατρίδας μου κάνει αυτά τα μάρμαρα να καδρύζουν..."
Έτσι σαν μικρό σχόλιο.

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Very well said, Άρχοντά μου!

Αναχωρώ αμέσως για την εθνική εκδήλωση των Πελοποννησίων.