Wednesday 19 August 2009

O Kαθεδρικός Ναός της Αγ. Σοφίας

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι μπορούν να καυχώνται για τον υπέροχο Καθεδρικό Ναό της Αγ. Σοφίας, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου, στη Moscow Road, της περιοχής Bayswater, και συμπληρώνει φέτος 130 συναπτά έτη λειτουργίας.
Οι ενέργειες για την ανέγερσή του ξεκίνησαν το 1872 με την σύσταση της Ερανικής Επιτροπής, η οποία αποτελούνταν από διακεκριμένους Έλληνες της εποχής, με Πρόεδρο τον Εμμανουήλ Μαυροκορδάτο. Αρχιτέκτονας διορίσθηκε ο Άγγλος John Oldrid Scott.
Η θεμελίωση του σπουδαίου αυτού έργου έγινε το 1877. Σε ενάμιση χρόνο ο Ναός είχε οικοδομηθεί. Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Κυριακή της Πεντηκοστής στις 1 Ιουνίου 1879. Ο Ναός εγκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Κερκύρας Αντώνιο στις 5 Ιανουαρίου 1882.
Μέχρι το 1922 η εκκλησία της Αγ. Σοφίας ήταν ένας απλός Ενοριακός Ναός. Τη σημαντική εκείνη χρονιά ιδρύθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Μητρόπολη Θυατείρων με έδρα το Λονδίνο. Τότε ο Ναός της Αγ. Σοφίας αναγνωρίσθηκε ως Καθεδρικός.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Καθεδρικός Ναός των Ελλήνων στο Λονδίνο, έχει δεχθεί τις επισκέψεις πολλών και σημαντικών προσωπικοτήτων, ανθρώπων που προέρχονται από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής, της τέχνης, της επιστήμης κ.λ.π., ενώ παραμένει βέβαια χώρος λατρείας, με τακτικές λειτουργικές συνάξεις.
Αρχιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Δρ. Θεοδώρητος. Τη διοίκηση του Καθεδρικού Ναού και της ομώνυμης Κοινότητας έχει υπό την ευθύνη και την θεοφιλή φροντίδα του το Αδελφάτο της Αγ. Σοφίας. Σήμερα Πρόεδρος της Κοινότητας είναι ο Ζακύνθιος καπετάν - Ιωάννης Λευτάκης.

3 comments:

logia said...

με εντυπωσιάζει που ένας Άγγλος αρχιτέκτονας έστησε έναν τόσο όμορφο ορθόδοξο ναό!

Anastasios said...

@ logia,

Μπορεί ο αρχιτέκτονας να ήταν Άγγλος, αλλά είχε πίσω του μια τεράστια βυζαντινή αρχιτεκτονική / ναοδομική παράδοση.

Επίσης, οι Άγγλοι είναι πάντα σπουδαίοι μελετητές του ωραίου...

Unknown said...

Είναι πραγματικά ένας υπέροχος ναός. Πρίν πολλά χρόνια είχα βρεθεί στο Λονδίνο Κυριακή της Ορθοδοξίας και πραγματικά ένοιωσα την αληθινή κατάνυξη.