Monday, 26 July 2010

Στο Νοσοκομείο Harefield

Στα 1988 τα μάτια όλων των Ελλήνων ήταν στραμμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη, στο Νοσοκομείο του Harefield, που βρίσκεται στο άκρο της ΒΔ πλευράς του ευρύτερου Λονδίνου. Όλοι είχαμε μάθει τότε το όνομα και την τοποθεσία και πολλές άλλες λεπτομέρειες για το παγκοσμίου φήμης αγγλικό αυτό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο λόγος βέβαια ήταν ότι εκείνη την εποχή εγχειρίστηκε και νοσηλεύτηκε εκεί ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου.

Στα παραλειπόμενα της υπόθεσης εκείνης ήταν βέβαια και το ότι (όπως κατέγραφαν τα Μ.Μ.Ε. της εποχής) στην μία πλευρά του κρεβατιού του ασθενούς βρισκόταν η σύζυγος και στην άλλη η φιλενάδα του Πρωθυπουργού!

Το Νοσοκομείο αυτό είχε βέβαια ζωή και προ αλλά φυσικά και μετά Παπανδρέου. Είναι ένα εξαιρετικό νοσηλευτικό ίδρυμα, αποκλειστικά αφιερωμένο στην έρευνα και θεραπεία όλων των καρδιακών παθήσεων.

Σ’ αυτό εργάστηκε για πολλά χρόνια ο Καθ. Μαγκντί Γιακούμπ, γνωστός διεθνώς για τις επιδόσεις και επιτυχίες του στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων. Τώρα πια ο Γιακούμπ δεν εργάζεται εκεί, αφού έχει συνταξιοδοτηθεί.

Όπως μας ειδοποιεί και μια πινακίδα, τοποθετημένη στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, εκεί εργάστηκε και ο Νομπελίστας επιστήμονας Δρ. Αλέξανδρος Φλέμινγκ, ο οποίος ανακάλυψε την πενικιλίνη, σύζυγος της δικής μας Ελληνίδας Αμαλίας Κουτσούρη.

Σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα υπάρχει ως γνωστόν κι ένα μικρό παρεκκλήσι. Στο Harefield το εκκλησάκι αυτό είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο κι έχει καθαρά χριστιανικό χαρακτήρα, ενώ σε πολλά ανάλογα ιδρύματα παρατηρούμε να υπάρχει ένας μάλλον διαθρησκειακός χώρος λατρείας.

Πάντως εμείς ευχηθήκαμε και προσευχηθήκαμε εκεί «υπέρ ελέους, ζωής, ειρήνης, υγείας, σωτηρίας, επισκέψεως, συγχωρήσεως και αφέσεως των αμαρτιών των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Harefield δούλων του Θεού, των απεκδεχομένων το παρά του Αγίου Θεού μέγα και πλούσιον έλεος».

2 comments:

Σοφία said...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Ελπίζω να μην χρειαστεί να το δω ποτέ από κοντά...

Anastasios said...

@ Σοφία,

Στο εύχομαι ολόψυχα!

Πάντως, επειδή υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που το χρειάζονται, είναι καλά που βρίσκεται εκεί!